Concert pascal
MOPAN Suceava

Focarul de hepatită din localitatea suceveană Burla s-a extins, astfel că, în prezent, 12 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani au fost diagnosticaţi cu această boală. Toți au fost internați la Rădăuți, evoluţia sub tratament este favorabilă, iar focarul este sub monitorizarea Direcției de Sănătate Publică.
Primele cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la jumătatea lunii septembrie, iar DSP a vaccinat până acum 80 de copii care au intrat în contact direct cu bolnavii. Totodată, la școala din care provin copiii diagnosticaţi cu hepatită acută virală au fost distribuite substanţe dezinfectante. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a precizat că școala are autorizaţie sanitară de funcţionare şi are asigurată apă curentă, așadar copiii s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, din cauza condițiilor precare de igienă din familiile lor.
” În localitatea Burla, din apropierea municipiului Rădăuți, evoluează un focar de hepatită virală de tip A în rîndul elevilor școlii din comună. Pînă în prezent, focarul totalizează un număr de 12 cazuri, iar primele au debutat în jurul datei de 15 septembrie. Toți copiii îmbolnăviți sunt elevi sau preșcolari. Unitatea școlară este autorizată din punct de vedere sanitar, este dotată cu apă curentă, îndeplinește standardele în vigoare, deci nu aici s-a produs probabil contaminarea copiilor, ci în familii, unde ancheta epidemiologică a depistat condiții precare de igienă. În acest an, în județul suceava au mai evoluat astfel de focare de comunitate, în special în rîndul comunităților de rromi, dar, în urma măsurilor luate de DSP, măsuri întreprinse și la școala din Burla, noi sperăm într-o stopare rapidă a evoluției acestui focar. Aceste măsuri au constat în distribuirea de cantități suplimentare de sustanțe dezinfectante, în efectuarea vaccinărilor antihepatită A la contacții direcți ai bolnavilor și în verificarea surselor de apă. Deși cazurile nu sunt grave, copiii au fost internați în spitalul municipal Rădăuți. Situația este una neplăcută prin absenteismul pe care-l generează și prin simplul fapt că un copil trebuiei să stea acum, la începutul anului școlar, într-un spital”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct al DSP Suceava. Potrivit acesteia, DSP mai are în atenție localitatea Mironu, unde sunt doar cîteva cazuri de hepatită, iar școala nu este autorizată sanitar. ”În acest moment mai este în atenția noastră localitatea Mironu, unde avem un număr de cazuri care nu ne alarmează atît de tare, este vorba de 5-6 cazuri, dar care se întind pe o perioadă mai lungă, din luna august. Am luat, însă, în scop preventiv, aceleași măsuri și la șoala din Mironu, mai ales ținînd cont de numărul mare de copii care frecventează această școală și de faptul că ea nu este autorizată din punct de vedere sanitar”, a arătat directorul adjunct al DSP Suceava.
DSP atrage din nou atenția asupra necesității respectării regulilor minime de igienă pentru prevenirea îmbolnăviiri. ”Noi recomandăm în primul rînd copiilor, dar și părinților o supraveghere mai atentă a modului în care aceștia respectă regulile de igienă personală, în sensul că este nevoie de o spălare corectă a mîinilor cu apă și săpun, timp suficient, cu apă caldă, eventual chiar cu un săpun cu proprietăți antibacteriene. Să nu uite, de asemeena, să vegheze asupra calității alimentelor pe care le consumă. Nu este recomandabil ca elevii să bea apă sau suc din același pahar sau din aceiași sticlă. Consider că ar trebui reamintite aceste reguli simple de igienă în rîndul elevilor, dar și al părinților acestora”, spune dr. Zorescu.
Pe 10 septembrie, Direcția de Sănătate Publică Suceava a declarat închise două focare de hepatită acută virală care afectaseră copii din Marginea, Arbore și Horodnicu de Sus. De la începutul anului, în județ au fost înregistrate în jur de 80 de cazuri de îmbolnăvire.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava