MOPAN Suceava

Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), având ca parteneri Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a iniţiat şi s-a implicat în implementarea proiectului Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Desfășurat pe o perioadă de optsprezece luni, proiectul a avut drept scop dezvoltarea modelelor agricole din zona montană a României prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern. Unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante, domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului, își va continua, însă, activitatea în vederea sprijinirii diversificării serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Totodată, proiectul a inițiat dezvoltarea unui brand verde, ”AROMA MUNTELUI”, al cărui principal obiectiv îl reprezintă obținerea de produse cu gust natural și aromă tradițională.
Pe baza studiilor ştiinţifice realizate de NIBIO Norvegia, a fost dezvoltat şi diseminat, prin intermediul membrilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), un ghid de bune practici cu privire la recoltarea ecologică a fructelor de pădure şi prelucrarea ecologică a acestora. Atât ghidul de practici cât și instruirea furnizată contribuie la protecția mediului şi la sustenabilitatea activității agriculturilor.
”În zona Vatra Dornei energia verde nu a fost folosită. Iar acest lucru s-a întâmplat atât din lipsa de cunoştinţe cât şi din cauza capacității reduse de investiţii. Proiectul Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă a crescut gradul de conştientizare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi conservarea durabilă a pădurilor. Mai mult, proiectul a creat și va continua să ofere locuri de muncă sezoniere pentru membrii FAMD şi pentru familiile de fermieri. Cum rata șomajului din zonă este mare, aceste locuri de muncă sezoniere, care constau în colectarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale și a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate, fapt extrem de îmbucurător pentru toată lumea”, a declarat ing. Ioan Agapi, director FAMD.

Proiectul a realizat:
1. Dezvoltarea unei unităţi procesatoare folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă şi certificarea produselor obţinute.
2. Informarea cu privire la avantajele capitalizării produselor nelemnoase şi recunoaşterea importanţei aplicării unui management sustenabil respectând, în acelaşi timp, principiile pentru un mediu înconjurător sănătos.
3. Realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutriţionale şi perioadele optime de recoltare a fructelor de pădure şi comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici şi vizite de studio.
”Unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante folosește tehnologia verde pentru funcţionare. Acest lucru implică folosirea energiei solare în mod special pentru producerea de energie electrică şi apă caldă. Este un model de inovare verde pentru întreaga zonă dar și pentru România. Ne bucurăm că am fost parte la inițierea și implementarea lui și de dorim ca tot mai multe astfel de proiecte să fie dezvoltate la noi în țară” – a declarat Dr. Ovidiu Spînu, Director Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România).
OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) are în componență o echipa cu experiență de peste 20 ani ani în domeniul proiectelor sociale. OPENFIELDS susţine dezvoltarea comunităţilor prin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, dezvoltarea de lanţuri valorice de la producţie la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protecţia mediului şi promovarea agroecologiei.
Asociaţia F.A.M.D. Vatra Dornei a fost fondată în 1993 ca o asociaţie a ţăranilor din zona de munte, mai exact din Bazinul Dornelor. Obiectivele majore ale federaţiei sunt reprezentarea intereselor membrilor – funcţii „lobby”, asistarea şi dezvoltarea gospodăriilor, aprovizionarea acestora şi comercializarea produselor, organizarea de pieţe şi expoziţii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare precum agroturismul, articole din lână, artizanat şi crearea unui fond de creditare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava