MOPAN Suceava

Mănăstirea Dragomirna a primit luni seara, la Viena, două premii importante pentru proiectul Regio „Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurii conexe. Ceremonia în care au fost acordate premiile Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural a fost organizată la Burgtheater din Viena, sub patronajul preşedintelui Austriei, Heinz Fische.

Astfel, Mănăstirea Viena a primit Premiul Publicului 2014 pentru frescele restaurate, în urma unui vor on-line la care au participat circa 10.000 de persoane din Europa.

O altă distincţie extrem de importantă pentru Mănăstirea Dragomirna este Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural – Europa Nostra 2014.

Reamintim că în perioada 2009-2012, frescele au fost restaurate prin proiectul Regio „Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurii conexe la Mănăstirea Dragomirna”. Finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, proiectul a avut o valoare de 25,7 milioane de lei, din care contribuţia nerambursabilă a UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, a fost de 17,8 milioane de lei. Principalul obiectiv al proiectului a fost restaurarea şi conservarea picturilor murale care decorează altarul şi naosul bisericii. Frescele de la începutul secolului al XVII-lea au fost curăţate, consolidate şi stabilizate, corectându-se intervenţiile anterioare.

Lucrările au fost realizate de 50 de specialişti şi studenţi în domeniul restaurării şi conservării din mai multe ţări, sub conducerea conf. univ.dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte ”G.Enescu” din Iasi.

Frescele Mănăstirii Dragomirna au fost premiate într-o ceremonie care a avut loc la Viena, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava