MOPAN Suceava
Galerie foto45 poze în acest set

Câteva mii de persoane au umplut marţi centrul municipiului Suceava pentru a asista la Festivalul Internaţional de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună” organizat de Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural Bucovina în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina”.

Festivalul la care au fost prezente 36 de formaţii de urători, urşi, căiuţi, capre, cerbi, împăraţi, din judeţul nostru precum şi din Botoşani, Iaşi şi Regiunea Cernăuţi-Ucraina, însumând peste 1.500 de participanţi a început cu „parada măştilor” pe traseul Direcţia Agricolă- esplanada Casei de Cultură. Alaiul a fost unul impresionant fiind condus de un călăreţ costumat în Ştefan cel Mare.

Nu au lipsit plugul tras de boi şi nici buciumaşii. Parada a trecut prin faţa Palatului Administrativ acolo unde au fost prezenţi prefectul Constantin Harasim, preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, vicepreşedinţii Gheorghe Niţă respectiv Viorel Seredenciuc, primarul Ion Lungu, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ion Muntean şi viceguvernatorul Regiunii Cernăuţi.

Oficialităţile au fost urate mai întâi de urători din Vicovu de Sus, care au venit cu plugul tras de boi, cu buhai, fluieraşi, buciumaşi. CASETA. Au urmat urătorii din Ucraina care au atins coarda sensibilă a oficialităţilor. „Gospodarilor cinstiţi/Vă rog să nu mânuiţi/Cam târziu suntem sosiţi/Dar demult suntem poriniţi/Noi nu trăim tare departe/Numai gardul ne desparte/Numai gardul cel ruginit/Ce-n două ne-a despărţit/Noi nu vorbim bine română/Că venim din Ucraină/Din Bucovina noi suntem/Obiceiul îl păstrăm/Obiceiul din strămoşi lăsat/Ce nu trebuie uitat”, au urat ucrainenii. În faţa oficialităţilor au evoluat Malanca din Crasna şi Malanca din Vicovu de Sus cu spectacole care au stârnit admiraţia tuturor. Urătorii s-au ales cu colaci mari şi frumoşi. Festivalul Internaţional de datini şi obiceiuri de iarnă a continuat pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură până seara după ora 20.

Frumuseţe şi culoare la Festivalul Internaţional de datini şi obiceiuri de iarnă de la Suceava, 6.6 out of 10 based on 5 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (5 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava