Concert pascal
MOPAN Suceava

Încă un caz de agresiune a lovit din nou în sistemul de educație din România, atrage atenția Federația Sindicatelor Libere din Învământ! De această dată este vorba despre incidentul petrecut la Școala din Todirești, județul Iași, unde un bărbat a recurs la amenințări cu moartea la adresa copiilor directoarei unității de învățământ și că va distruge mașinile profesorilor. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați din sistemul de educație, cere Ministerului Educației și Cercetării, Guvernului României și Parlamentului aplicarea de urgență a măsurilor necesare pentru combaterea acestui fenomen al violenței care are loc în incinta spațiilor de învățământ.

Este vorba de următoarele măsuri:

1. Pază și protecție în unitățile de învățământ: siguranța în unitățile de învățământ este instituită, încă din luna martie 2007, prin Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, în responsabilitatea autorităților administrației locale, a inspectoratelor școlare, inspectoratelor de poliție, inspectoratelor de jandarmerie și a unităților de învățământ. Însă, nerespectarea sistematică a acestei legi este cea care duce la situații în care viața elevilor și a angajaților din educație este pusă în pericol. Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unități de învățământ, fără să fie legitimat, este o mare problemă care trebuie rezolvată urgent. Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate școlile din România să beneficieze de pază și protecție. Altfel, elevii, dar și angajații din școli, rămân vulnerabili la orice formă de violență.

2. Legea de protecție a cadrelor didactice: la propunerea federației noastre, în urmă cu patru ani a fost depusă o inițiativă legislativă privind protecția cadrelor didactice în îndeplinirea atribuției specifice funcției. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și mai are nevoie doar de votul senatorilor. Legea trebuie pusă pe ordinea de zi a Senatului în regim de urgență, reprezentând o necesitate pentru sistemul de învățământ, iar adoptarea ei – o prioritate. După promulgare, legea va oferi protecție cadrelor didactice în situații precum cea petrecută recent FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT R O M Â N I A FSLI | 2 la Școala din Todirești. Educația nu se poate face într-un spațiu al terorii, al violenței și al fărădelegilor!

3. Punerea în aplicare de urgență a modificărilor din Legea educației naționale privind combaterea bullying – ului. Normele de aplicare a legii se află acum în dezbatere publică, iar din momentul intrării lor în vigoare, Ministerul Educației și Cercetării are obligația să dispună toate acele măsuri prin care se face prevenție, dar se și intervine cu un plan concret de acțiune și sancțiuni în cazurile de agresiuni de orice tip. Toate aceste modificări în legislație vor ajuta elevii, profesorii și părinții în lupta cu violența din școli.

4. Urgentarea procedurii privind stabilirea incompatibilităților de ordin medical cu funcția didactică, în vederea prevenirii comportamentelor deviante a celor care au ca menire principală educarea copiilor și tinerilor. Vom evita astfel cazurile în care cadrele didactice au un comportament nepotrivit față de elevi sau părinți. De asemenea, se impune elaborarea Nomenclatorului bolilor profesionale pentru personalul din învățământ.

„Noi nu vrem violență în unitățile de învățământ și considerăm că școala trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți participanții la actul educațional: în egală măsură cadre didactice și elevi. Ce se întâmplă în acest moment în unitățile de învățământ este alarmant. Școlile sunt expuse actelor de agresiune, iar elevii și profesorii sunt vulnerabili, pentru că nu au cum să se apere. Atragem atenția, încă o dată, că școala românească are nevoie urgentă de Legea de protecție a cadrelor didactice. Senatorii au datoria de a vota acest proiect de lege pentru a contribui la diminuarea numărului cazurilor de violență din unitățile de învățământ și pentru instaurarea unui climat de siguranță și protectie a copiilor/ elevilor și a profesorilor. O altă problemă majoră o reprezintă lipsa pazei în unitățile de învățământ: aici este și mai grav, pentru că avem o lege, dar care nu este aplicată de autorități și nimeni nu este tras la răspundere pentru acest lucru. Componenta financiară nu trebuie să fie cea care stabilește cum sunt protejate școlile. Tot ce vrem este siguranță și respect reciproc în unitățile de învățământ, vrem școli în care să nu ne mai fie frică!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava