Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul PLR Suceava, deputatul Constantin Galan, solicită stoparea culturilor de plante energetice de pe terenurile arabile. Într-o declaraţie politică susţinută în Parlament, Constantin Galan a declarat că vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la un subiect extrem de delicat, dar care tinde să capete proporţii, şi anume „investitorii strategici” din nordul Moldovei care cumpără teren arabil şi îl plantează cu plante energetice. „Nu sunt agronom, dar am fost sesizat de specialiştii din domeniul agricol despre acest fenomen. Ca să fiu sincer, mă întreb, cine avizează schimbarea folosinţei terenului arabil? După cum observ, nu se mai ţine cont de gradul de fertilitate al solului, respectiv, terenuri cu grad de fertilitate ridicat, sunt ocupate cu acest gen de plante, plante energetice, într-un cuvânt transformăm terenul arabil în teren forestier”, a spus Galan. El a adăugat că ar înţelege dacă dacă astfel de plantaţii s-ar face pe soluri erodate, soluri sărace, cu un grad de fertilitate scăzut sau pe terenuri inundabile, însă nu înţeleg de ce acest fenomen este larg răspândit în zona de nord a Moldovei, dar şi în alte zone din restul ţării, însă nu este întâlnit în ţări precum Austria, Germania sau Franţa.
Constantin Galan a spus că pe acest subiect au fost solicitate mai multe clarificări de la Direcţia Agricolă Suceava, însă nimeni nu a putut să spună exact cine a avizat schimbarea destinaţiei terenurilor. „De asemenea, nimeni nu a putut să spună ce se întâmplă cu structura şi textura solului după o astfel de plantaţie şi de câţi ani este nevoie pentru refacerea productivităţii acestor terenuri?
Oamenii din zonele în care s-au făcut astfel de împăduriri se plâng de faptul că pământul devine sedimentat şi că aceste păduri energetice, prin umbra pe care o propagă, afectează solul pe care au fost plantate”, a declarat Galan, care a mai adăugat că „cel mai grav lucru este că nimeni nu ştie nimic, nimeni nu are responsabilitatea de protejare a unei bogăţii naturale, iar acest fenomen de împădurire are loc pe terenuri arabile şi prea puţin în locul pădurilor defrişate în decursul ultimilor ani”.

Galan cere stoparea culturilor de plante energetice de pe terenurile arabile, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava