MOPAN Suceava
Galerie foto13 poze în acest set

Bienalei de Arte Decorative 2019, eveniment care va avea loc la Galeria Senso (Calea Victoriei nr. 12C, etajul 1, colț cu str. Lipscani).

În perioada 6 – 30 noiembrie 2019, Galeria Senso participă cu o impresionantă colecție de lucrări semnate de unii dintre cei mai importanți artiști români de artă contemporană, la cea de-a IV-a ediție a Bienalei Arte Decorative. De mare anvergură și prestigiu, proiectul reprezintă un reper în spațiul cultural național, fiind organizat de filiala Arte Decorative a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), cu susținerea fundaţiei Fildas Art prin programul Catena pentru Artă.

Cei 15 artiști* care expun la Galeria Senso, sunt:

Liana Bădălău 
Relu Bițulescu
Vladimir Cioroiu 
Florentina Chiriță
Maria Constantinescu 
Daniela Făiniș
Daniela Frumușeanu 
Cătălin Hrimiuc
Ecaterina Mărghidan 
Nicolae Moldovan
Claudia Mușat
Maria Negreanu 
Aniela Ovadiuc
Cristiana Popescu Russu
Roxana Tudor

La fiecare ediție, organizatorii propun o temă comună, iar anul acesta ”pigmentul” a fost ales ca numitor comun, regăsit în toate materialele de exprimare ale artiștilor vizuali din domeniul artelor decorative. Intitulată „Pigmento/Între uzanțe și experiment”, ca o analogie între materiile primare – pământ, foc, apă, metal, această ediție evidențiază diversitatea conceptelor și tehnicilor, ideile inovatoare și soluțiile artistice găsite în transpunerea conceptelor. ”De cele mai multe ori, pigmentul folosit în diverse moduri, fie din punct de vedere etnic sau metaforic, este cel care, în general, ajută artistul să decidă cât va fi prezent în opera sa. Plecând din acest punct, organizarea în secțiuni a bienalei a avut rolul de comparare și radiografiere a procesului actual de creație” – afirmă organizatorii. Bienala propune un dialog complex, interactiv și productiv între iubitorii de artă și creatorii din diferite medii: ceramică, sticlă, metal, textile și mix media.

În acest an a fost inițiată seria de conferințe ”Artist în atelier” (la Sala ”Marin Preda”, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești) prin care protagonistul explică procesul de creație, devoalând modul în care ia naștere opera sa.

Arie expozițională extinsă

Pentru a include un număr sporit de lucrări, Bienala Arte Decorative 2019 propune un program de expoziții și conferințe unde se pot vedea și admira cele peste 140 de lucrări ale celor 132 de artiști vizuali din toată țara. Aceasta se desfășoară în mai multe spații, și anume: la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” (Sala „Palatului Brâncovenesc”, parter; „Ghețărie”, „Cuhnia”, Sala „Foişor”), Galeria Senso și Galeriile UAP (Galeria de Artă Orizont și Galeria Galateea Contemporary Art). artiști din toată țara expun peste 140 de lucrări specifice artelor textile (convențional/neconvențional și fiber art), artei ceramice, metalului ori mixed media (experiment și instalații).

La Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” Mogoşoaia, vernisajul Bienalei Arte Decorative 2019 a avut loc pe 9 noiembrie, zi în care au fost decernate premiile oferite de juriul de specialitate format din artiști de marcă și critici de artă.

„Această ediție a fost concepută ca o «punte» de legătură între generații, o intersecție dintre convențional, neconvențional, prezent și viitor, ca o mică incursiune prin istoria artelor decorative. Sunt invitați să expună artiști consacrați care au adus o contribuție majoră prin operele lor, marcând puncte de cotitură în dezvoltarea artei decorative contemporane românești. Alături de alți artiști, dintre invitații acestei ediții fac parte pionierii școlilor de arte, profesori formatori pentru generații întregi sau artiști independenți, inovatori, ori formatori de tendințe. O noutate a ediției este prezența departamentului de Arte Textile și Design al UNArte București, studenți coordonați de profesorii lor, care expun o serie de lucrări prin care intuim tendințele viitoare ale artelor textile” – Georgiana Cozma, curator general al Bienalei Arte Decorative 2019

Câștigătorii Premiul Publicului – o noutate a acestei ediții, vor fi anunțați pe 30 noiembrie 2019, ora 16:00, la Galeria Orizont, odată cu închiderea programului expozițional și cu lansarea catalogului Bienalei. Votarea lucrării preferate de către public se derulează în perioada 9 – 24 noiembrie 2019, în fiecare galerie participantă.

Pe tot parcursul Bienalei, vor fi difuzate materiale înregistrate ale edițiilor anterioare ale expozițiilor „Arta Decorativă”, organizate de Galeria Senso și ”Portrete de Artist” realizate de Senso TV.

Artiști care expun la  Galeria Senso, în cadrul Bienalei Arte Decorative 2019,

6-30 noiembrie 2019

  • Liana Bădălău – artist vizual

S-a născut în 1994 la Giurgiu și este ab­solventă de licență și Master la Universitatea Națională de Arte din București, specializarea Arte Textile.

Activitate profesională: artist vizual&desig­ner; profesor Arte Vizuale; 5 expoziții persona­le și numeroase participări la expoziții de grup naționale și internaționale.

  • Relu Bițulescu artist vizual

S-a născut în 1954 la Craiova, este absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, promoţia 1981, specializare Artă Monumentală și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din 1981 participă la expoziţiile şi saloanele oficiale din România cu lucrări de pictură, grafică şi arte decorative. În perioada 2011 – 2018 a fost curatorul Salonului Național Miniatură Textilă. Are numeroase expoziții în țară și în strainatate, personale și de grup.

  • Vladimir Cioroiu – artist vizual

S-a născut în 1951 la Londra, Marea Britanie, este absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, promoţia 1977, specializarea Sticlă. Între 1980 – 2019 participă la Saloanele de Artă Plastică, Decorative și Design, Municipale și Republicane, precum și la numeroase simpozioane, tabere de creație și expoziții de grup de artă contemporană din țară și străinătate. Distincţii: Premiul Artele Focului acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2003), Premiul pentru Design (2006), Salonul Sticlei (2017). În 1989 inițiază Salonul Sticlei, iar în 1990 expoziția Recipient-Receptacol.

  • Florentina Chiriță artist vizual

S-a născut în 1992 la Râmnicu Vâl­cea, este doctorand al Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca și membru stagiar a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2019. În 2018 a obţinut rezidența artistică la Fa­brica de Pensule din Cluj Napoca, urmată de expoziția personală Indigo, Premiul Young re­searcher câștigat la Conferința Life și Premiul Mongolu pentru Artist Debutant, Salonul Anu­al de Artă. A participat la expoziţii naţionale precum: Sa­lonul Anual de Artă, Cluj Napoca, Textilele As­tăzi, Bucureşti, Fabrica de Pensule, Cluj Na­poca.

  • Maria Constantinescu – artist vizual

S-a născut la Stoenești, județul Argeș, este absolventă a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, specializarea Pictură Monumentală și Restaurare. Este membră a Academiei Burchardt din Italia şi Elveţia, fondatoarea și președinta Fundației ”Suflul Luminii” și membră de onoare a Academiei ”Artelor Tradiționale” din Sibiu. Participă la numeroase expoziții națioanle și internaționale (Italia, Spania, Marea Britanie, Belgia).

  • Daniela Făiniș- artist vizual

S-a născut în 1961, la Fratoștița, județul Dolj, este absolventă a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, promoţia 1986. Este membră a Uniunii Artistilor Plastici din România din anul 1990. Participă la numeroase expoziții personale și de grup, naționale și internaționale. Lucrările sale sunt expuse în muzee, instituții și colecții particulare. Obține premii și distincți la numeroase competiții naționale și internaționale: Bienala de Artă Ceramică din Aveiro, Portugalia, Premiul Muzeului Cotroceni, Medalia de aur ”Targa D’Oro”  a Concursului Internațional de Ceramică de Artă din Perugia, Italia.

  • Daniela Frumușeanu – artist vizual

S-a născut în 1961 la Bacău, este absolventă al Institutului de Arte Plastice  “Nicolae Grigorescu”, promoţia 1984, specializarea Tapiserie – Imprimeuri. Activitatea artisticӑ cuprinde: 40 de expoziţii personale în ţarӑ şi în strӑinӑtate; numeroase participӑri la expoziţii de grup în ţară (naţionale, municipale, bienale, trienale); participări la expoziţii de grup cu caracter internaţional; deţinӑtoarea unor premii acordate de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

  • Cătălin Hrimiuc – artist vizual

S-a născut în 1959, este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” promoţia 1985, specializarea Sticlă. Participă de la debut (1984) până în prezent la numeroase expoziții naționale și internaționale, simpozioane si saloane naționale. Organizează expozitii personale în Bucureşti (1987, 1989, 1998, 2014, 2017) și în Germania (1990) Rathaus, Bad Homburg (1991); Zeunix Studio, Bruxelles, Belgia (1992); Geldrop, Olanda (1993-1994).

  • Ecaterina Mărghidan – artist vizual

S-a născut în 1980 la Piatra Neamț, este absolventă a Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași, specializarea Arte Decorative. În anul 2005 devine membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Are o activitate susținută în domeniul artelor textile, cu participări naţionale: Salonul Naţional de Miniatură Textilă, București (2018) şi internaţionale: Patchwork Meeting, Praga, Cehia (2018); Objects to Touch 2, Kedainiai, Lithuania (2016); Aigu’illes en Luberon, Luberon, Franţa (2009).

  • Nicolae Moldovan artist vizual

S-a născut în 1970 la București, este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, promoția 1998, specialitatea Ceramică. Participă la numeroase expoziții de grup, bienale, simpozioane și expoziții internaționale de artă organizate în București și în țară. Deschide șapte expoziții personale și este distins cu importante premii pentru ceramică (1996, 2012, 2013, 2014). Participă la expoziții, bienale și târguri de artă internaționale: München, Germania (2007); Incheon, Korea; Düsseldorf, Germania (2013); Bornholm, Danemarca (2014); Essen, Germania (2014, 2015); Berlin, Germania (2017); Kecskemét, Ungaria (2017).

  • Claudia Mușatartist vizual

S-a născut în 1958 la București, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoţia 1982, specializare Tapiserie / Contexturi. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Între 1982-1990 stagiu și apoi activitate profesională ca designer la Întreprinderea ”Postăvăria Română”. Din 1990 până în prezent cadru universitar la Universitatea Națională de de Arte din București. Aici coordonează lucrări de diplomă și master, organizează și participă la expoziții ale stundenților, profesorilor, participă la proiecte europene de cercetare și metodologie artistică. Lucrările sale sunt în colecții și muzee importante din România.

  • Maria Negreanu – artist vizual

S-a născut în 1951 la Oradea, este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Are o activitate constantă în domeniul artelor textile – tapiserie, cu participări la expoziții naționale și internaționale începând cu 1978. În 1983 obține o bursă în Italia. Participă cu lucrări selecționate la expoziții internaționale de prestigiu de la Moscova, Berlin, Pyran, Haacht, Bruxelles și numeroase expoziții personale externe în Belgia la Villebrouke. Expoziție personală galeria Orizont (2010).

  • Aniela Ovadiuc artist vizual

S-a născut în 1980 la Constanţa, este absolventă a Universitaţii Naţionale de Arte din Bucureşti, promoția 2003, specializarea Ceramică. În 2005 absolvă Masterul la aceeași universitate, specializarea Ceramică. În 2004 devine membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Între anii 1997-2019 participă la nenumărate expoziţii de grup, naţionale şi internaţionale. Expoziţii personale: Carte – Jurnal, Galeria Galateea, Bucureşti (2012).

  • Cristiana Popescu Russu – artist vizual

S-a născut în 1951 la Craiova, este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoţia anului 1975, specializarea Ceramică. Este membră a: Uniunii Artiștilor Plastici din România; Kuratorium Europäische Kulturarbeit, Beratzhausen, Germania; Academiei Internaţionale de Ceramică, Geneva; We are Europe, Düsseldorf. Din 2010 este manager de proiect şi membră Grupului de inițiativă al Galeriei Galateea Contemporary Art. Participă la expoziţii naţionale şi internaţionale, iniţiază, organizează şi promovează expoziţii în domeniul ceramicii. În perioada 2010 – 2016 a fost vicepreşedinte a UAP din România.

  • Roxana Tudor artist vizual

S-a născut în 1972 la București, student la Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul Tapiserie și Contexturi. Debuteaza la Bienala Arte Decorative, București (2019).

Despre Galeria Senso: „Aducem arta mai aproape de tine – este deviza galeriei noastre, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere. Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru Artă – prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2020, cu același succes, evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor” – Galeria de Artă Senso, București.

Mai multe informații privind activitatea Galeriei Senso – vernisaje, expoziții, lansări de cataloage de artă etc., găsiți pe www.galeriasenso.ro. Tot aici sunt prezentate în detaliu lucrările artiștilor aflați în portofoliu, clasificați în cele cinci secțiuni principale: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă și bijuterie contemporană. Site-ul încorporează platforma unui magazin online și oferă posibilitatea achiziționării operelor de artă la un click distanță.

Mai multe detalii legate de programul evenimentului găsiți aici: https://www.artedecorativebucuresti.com/bienala-arte-decorative.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava