Concert pascal
MOPAN Suceava

Statuia voievodului Petru I Muşat va fi reamplasată în centrul municipiului Suceava până la finalul lunii septembrie 2015. Anunţul a fost făcut de viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, care a declarat că cea de-a treia licitaţie organizată pentru reamplasarea provizorie a statuii lui Petru Muşat a fost câştigată de compania suceveană General Construct SA. La primele două licitaţii nici o firmă nu s-a arătat interesată de preluarea acestui contract.
La a treia licitaţie, care a avut loc vineri, compania General Construct a fost singura firmă care a prezentat o ofertă pentru reamplasarea statuii domnitorului Petru Muşat, valoarea investiţiei fiind de 58.254,10 lei, fără TVA, bani alocaţi de Primaria Suceava.

În luna februarie 2011, statuia lui Petru Muşat a fost mutată de pe esplanada Casei de Cultură, în curtea laborator de restaurare al Muzeului Bucovinei, care este situat lîngă Cimitirul „Pacea”. Asta, pentru a permite construirea celor două parcări subterane.

După câştigarea licitaţiei, compania General Construct trebuie să readucă statuia lui Petru I Muşat în centrul Sucevei, pe noul amplasament, până la finalul lunii septembrie 2015.
Lucian Harşovschi a mai spus că statuia va fi amplasată provizoriu în apropierea Palatului Administrativ, în condiţiile în care amplasamentul final al acesteia este propus a fi în zona complexului Curţii Domneşti. „Având în vedere ca situl arheologic al Curţii Domneşti va fi supus unor studii şi proiecte de restaurare, până la finalizarea acestor studii s-a considerat necesară şi oportună o repunere în valoare a monumentului. Astfel, s-a propus reamplasarea temporară a statuii lui Petru Muşat pe strada Ştefan cel Mare, pe spaţiul verde din apropierea clădirii Palatului Administrativ”, a spus Lucian Harşovschi.
Pentru amplasarea statuii, în parcul de lângă Palatul Adminstrativ dinspre esplanada Casei de Cultură, va fi amenajată un scuar care va fi placat cu granit pe o suprafaţă de 123 de metri pătraţi, iar soclul va fi construit astfel încât să respecte cât mai mult forma, gabaritul şi aspectul soclului iniţial al statuii.
Statuia a fost dezvelită în anul 1976. Turnată din bronz, statuia a fost înălţată în cinstea voievodului Petru Muşat, care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava