MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit, astăzi, în cadrul Conferinței Grupului Interregional din Carpați al Comitetul European al Regiunilor despre importanța autostrăzilor, dezvoltarea turismului, dar și a unor proiecte de sănătate și mediu.

La conferință, desfășurată on-lin, a participat și mareşalul voievodatului Podkarpackie din Polonia, Wladyslaw Ortyl. Gheorghe Flutur a subliniat faptul că reprezintă un județ care are cea mai mare suprafață de pădure din România, peste 50%, cea mai mare suprafață a munților Carpați și cu o populație numeroasă care locuiește în zona montană. „Așa cum am văzut strategia Alpilor, strategia Dunării, create pentru a fi o voce în negocierile cu Comisia Europeană, cred că este nevoie cât mai repede de strategia macro-regiunii Carpați. Și vreau să invoc o serie de provocări. Intrăm în exercițiul financiar nou 2021 – 2027. Foarte important este să se țină seama și de prioritățile din această regiune. Discutăm în aceste zile de planul de redresare și reziliență, iar României îi revine o sumă importantă, de peste 30 de miliarde de euro, în următorii ani, pentru redresarea post pandemie. Și zonele montane și populația din munții Carpați este afectată”, a arătat Gheorghe Flutur.

El a spus că o prioritate comună ar trebui să fie căile de comunicații în interiorul acestei regiuni. „Pentru că aș dori și noi să fim întrebați de coridoarele de transport auto și vorbim de autostrăzi. Știe foarte bine domnul mareșal când am discutat de coridorul Baltica – Marea Neagră. Eu mă bucur de acel coridor care vine din Polonia – Ungaria, care trece pe la granița de Vest a României spre Sud. Dar tot atât de necesar este și coridorul pe la Est de munții Carpați, vechiul <Drum al Mătăsii> care e cu 500 de kilometri mai scurt, de la Varșovia la Marea Neagră, comparativ cu celălalt traseu. Eu cred că aceste discuții vor trebui să fie cât mai dese atunci când se discută de coridoare și aici vorbesc de autostrăzi, dar și căile ferate”, a declarat președintele CJ Suceava.

El a făcut referire și la importanța proiectelor de mediu, precizând că în următorul exercițiu financiar european sunt prevăzute investiții Green Deal extrem de importante. „Cred că aveți și dumneavoastră în Polonia zone unde a fost minerit, care s-a închis. Și va trebui să ne gândim la reconversie în zone turistice, la închiderea acelor exploatări miniere care nu totdeauna arată foarte bine. Și trebuie să beneficiem de proiecte europene consistente”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a precizat că și digitalizarea zonelor montante este extrem de importantă. „Cred că și în alte țări există nevoia de informatizare a populației din zona de munte, care trăiește mai răsfirat, școlile sunt la distanțe mari. Avem nevoie de internet, avem nevoie de informatizare, pentru ca cetățenii să nu facă zeci sau sute de kilometri pentru documente sau alte hârtii. Și cred că trebuie să strigăm mai mult pentru asta, pentru că zona montană este cea mai afectată”, a spus Flutur

El a mai declarat că în zona montană sunt necesare și investiții importante în dezvoltarea rețelei sanitare. „Zonele montane sunt cele mai expuse pentru că aici casele sunt mai rare. De multe ori intemperiile creează probleme transporturilor. Ar trebui să venim în întâmpinarea acestor probleme”, a precizat șeful administrației județene.

Gheorghe Flutur a propus și inițierea unor acțiuni comune în interiorul macro-regiunii Carpatice în domeniul turismului. „Și vă propun domnule mareșal, dar și celorlalți interlocutori să ne cunoaștem prin schimburi de experiență pe probleme de turism, după ce restricțiile din timpul de pandemie ne vor da voie, să  pe probleme de turism. Și să venim pe ruta asta a Carpaților, pentru că fiecare avem frumuseți de arătat, rezervații naturale, civilizații montane, minorități sau resurse naturale. Închei, prin a propune și o întâlnire cu europarlamentarii noștri, care să fie o voce și care să ne susțină mai mult la nivel politicilor europene”, a încheiat Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur a vorbit în Grupul Interregional din Carpați al Comitetului European al Regiunilor despre importanța autostrăzilor și dezvoltarea turismului, 1.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava