Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava îi încurajează pe cercetători să producă mai multe materiale despre istoria adevărată Bucovinei, precum și despre minorități, cultele religioase și civilizația din această parte a țării. Îndemnul a fost făcut la Institutul Național Bucovina din Rădăuți, după conferința care a marcat împlinirea a 30 de ani de la înființarea acestei instituții care funcționează sub egida Academiei Române.

„Am participat astăzi la Rădăuți la un eveniment extrem de important pentru Bucovina. 30 de ani de la înființarea Institutului Național Bucovina sub egida Academiei Române, institut care are preocupări extrem de importante legat de cercetarea în domeniul istoriei Bucovinei. Aici au fost prezenți invitați din Ucraina, din România, de la universități importante, academicieni de la Cluj, Iași, profesori universitari de la Universitatea Ștefan cel Mare. Și cred că esențial este ce am discutat noi despre Nordul Bucovinei. Pentru că atunci când sărbătorești Bucovina trebuie să ne gândim că Nordul acestui ținut minunat este în mare suferință, este în război”, a spus Gheorghe Flutur. El a subliniat că mesajul său a fost de a încuraja cercetătorii să producă materiale despre istoria Bucovinei care să fie învățate și studiate în școli.

„Prea puțin știu elevii, copii, tânăra generație de aici din județul Suceava despre istoria adevărată a Bucovinei, despre zestrea Bucovinei, despre adevărul cu ce a venit Bucovina atunci când s-a unit cu Țara în 1918. Despre civilizație, despre meserii, minorități sau despre cultele religioase. Puțină lume știe și e foarte important să se studieze acest lucru, despre minorități. De exemplu ungurii de la Țibeni sau de la Iacobești din zona Rădăuțiului. Sunt minorități de unguri. Cum au venit, cine i-a adus, cu ce s-au ocupat? Polonezii de la Poiana Micului, Pleșa și Solonețu Nou. Alte minorități cum ar fi huțulii, dar și românii transilvăneni care au venit și vă spun că și familia mea este printre aceștia. Românii transilvăneni care au venit de pe Ilve. Au fugit de prigoana de acolo cu 200 și ceva de ani în urmă și  sunt foarte multe familii, sunt foarte multe sate în Bucovina care au aceste origini. Prea puțin se știe și se studiază despre originea numelor și cred că avem această obligație”, a spus Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur: Încurajez cercetătorii să producă materiale despre istoria adevărată despre Bucovina, 1.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.5/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava