Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, vineri, la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava la ședința festivă prilejuită de aniversarea a 30 de ani de la înființarea acesteia și a 57 de ani de învățământ superior la Suceava. Gheorghe Flutur a felicitat universitatea suceveană pentru întreaga activitate, el subliniind faptul că Universitatea Suceava trebuie să fie mai puțin modestă și să își asume faptul că este continuitoarea, în România, a Universității din Cernăuți. „Parcă în șoaptă sau deloc vorbiți de străbunica de la Cernăuți. Dumneavoastră sunteți parte a Universității de la Cernăuți și trebuie să vorbiți mai des de universitatea bucovineană care este cu 15 nouă de la Iași. Dumneavoastră sunteți parte și trebuie să vă revendicați acest lucru”, a spus Flutur. El a precizat că din punctul său de vedere, învățământul superior din județ nu a început în 1953, ci în 1949, cu Institutul silvic de la Câmpului Moldovenesc. „Acesta a funcționat până în 1953. Și știu asta pentru că m-am luptat, în 1997, când eu am venit director la Direcția Silvică Suceava să aveți pavilionul nou. Și verificați semnătura că este a mea și ați primit acea clădire de la Direcția Silvică”, a spus președintele CJ Suceava.


Gheorghe Flutur a subliniat faptul că Universitatea Suceava este principalul motor de dezvoltare. El a amintit că în cursul zilei de joi a fost lansat oficial primul parc industrial din județul Suceava, în apropierea Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava. „Este un parc industrial cu o suprafață de 14 hectare care este menit să dea drumul la afaceri și aici este invitată universitatea, cu care noi avem un cluster pe bioeconomie. Și vă mulțumesc că suntem parteneri în acest cluster, alături de Primăria Suceava și de mai mulți agenți economici. Săptămâna viitoare vreau să ne întâlnim din nou, pentru că având parcul industrial trebuie să turăm motoarele pentru a aduce proiecte pe bani europeni”, a precizat Gheorghe Flutur. El a invitat Universitatea Suceava să promoveze proiecte pe mediu, prin programul „Green Deal”, care va avea o treime din banii europeni din exercițiul 2021 – 2027. „Trebuie să vedem ce ni se potrivește. Și una din provocările pe care le lansez aici este legată de mediu. Uitați-vă că pe bani europeni putem transforma Valea Jiului dintr-o zonă care arată jalnic după exploatările miniere într-o zonă turistică. Oare nu i se potrivește acest program și Bucovinei pe zona Ostra, Crucea, Broșteni, Fundu Moldovei, Ciocănești, Iacobeni?. Oare nu cumva trebuie să gândim programe în cadrul universității pentru aceste proiecte. Sunt foarte mulți bani în acest domeniu și noi trebuie să participăm și să vedem ce putem face. Și eu vă invit ca administrație județeană să intrăm în aceste mari și curajoase proiecte ale viitorului pentru că vom fi eligibili, pe drumuri, școli și altele”, a spus președintele CJ Suceava.


Gheorghe Flutur a spus că el personal este parter cu universitatea „până în pânzele albe” pentru înființarea unei facultăți de medicină. Flutur a arătat că în acest sens, Consiliul Județean Suceava a investit deja sume importante pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești. „După ce am alocat aproape 70 de milioane de euro în Spitalul Județean Suceava, despre care alții spun, nu noi, că este un spital de top. Acum pregătim o investiție de peste 80 de milioane de euro pentru un spital modern de copii, pregătim institutul oncologic de la Suceava, unde în această primăvară dăm drumul la radioterapie și la medicina nucleară și la blocuri operatorii destinate oncologiei. Și am cerut Ministerului Sănătății și am aprobat spitalul oncologic de la Suceava. Acestea sunt doar câteva dovezi prin care susținem înființarea unei facultăți de medicină la Suceava.

Pe de altă parte, președintele CJ Suceava a arătat că Universitatea Ștefan cel Mare este unul din vârfurile de lance pentru o viitoare regiune în această zonă. „De multe ori lumea întreabă dacă reorganizarea administrativă va presupune ca și Suceava să fie o regiune. Să nu așteptăm mila politicului pentru ne face regiune. Noi putem să ne câștigăm aceste drepturi de regiune prin ceea ce facem. Și universitatea este unul din vârfurile de lance, pentru că e regională, se adresează mai multor zone și județene. Și spitalul de la Suceava a început să devină regional. Pentru că uitați-vă numai la numărul celor care se operează într-un an, care a crescut într-un singur an de la 4.000 la peste 10.000. Deci adresabilitatea s-a dus peste granițele județului și este un spital regional”, a precizat Gheorghe Flutur.
El spus că un alt atu pentru regiune este și Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava, numărul pasagerilor crescând de la 44.000 de pasageri, câți au fost în urmă cu patru ani, la 450.000 în prezent. În final, Gheorghe Flutur a spus că el personal crede foarte mult într-un parteneriat sincer, strâns și pragmatic între administrația locală, Universitatea Suceava și mediul de afaceri.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava