MOPAN Suceava

Reporterul Ștefan Ostafi intră în dialog cu poetul Cristian Bodnărescu, spre a merge pe urmele curentului got, de-a lungul istoriei. Vă invităm în acest articol să parcurgeţi întrebări din materialul propus de „Inspire Now”, având aprox. 2 miliarde de căutări în motorul „Google”.

1 – Inspire Now: Povestiţi-ne despre „gotic”-ul în cultură.

Cristian Bodnărescu: Curentul „gotic” se regăseşte în mai multe ramuri culturale, de secole. În acest sens, aş exemplifica arhitectura – gargoilii din catedralele catolice, muzica simfonică – „Frederic Chopin”, prin „Marşul funebru”, literatură – post roman negru… Eu înţeleg prin acest curent cultural, lupta umanităţii cu demonul, în timp şi spaţiu.

2 – Inspire Now: Care este procesul creaţiei pentru poetul gotic Cristian?

Cristian Bodnărescu: În cazul meu, este vorba de o premoniţie. Simt că trebuie să scriu, apoi urmează o viziune literara şi creaţia în sine: poezia cu ritm, rimă şi măsură fiind forma finală a ideii.

Poezia în sine este o rugăciune pentru cei plecaţi, dar şi pentru cei vii, spre a-i ajuta să întâmpine pregătiţi momentul marii treceri.

3 – Inspire Now: Care este diferenţa între poezia clasică şi cea „gotică”?

Cristian Bodnărescu: Eu văd „goticul” a fi un subcurent, iar temele clasice lugubre îi creionează conturul.

4 – Inspire Now: Care este poemul pe care îl simţi diferit, din volumul pe care îl semnezi, „Amurgul gol”?

Cristian Bodnărescu: Aş alege poemul „Demoniţa”, din prisma ideilor şi a conţinutului. Poezia romantică-fantasy de 109 strofe a fost structurată în mai mulţi ani de zile, reuşind forma finală prin cea de-a patra – anul 2021.

Primul volum de versuri care poartă aceeaşi denumire a fost lansat la TVR 1 şi TVR Internaţional la rubrica „Eveniment”, în deschiderea rubricii „Iulianei Marciuc” cântând artiştii, Adrian Enache şi Ovidiu Komornyik.

Mai multe scrieri „gotice” au fost semnate în decenii, aici amintind doar: Faust de Goethe, Demonul de Mihail Lermontov ori Luceafărul lui Mihai Eminescu.

„Cristian, te felicit! Poemele tale au o dulceaţă a vremurilor trecute şi te felicit pentru că reuşeşti să transferi acea perioadă în vremurile noastre cumplite la nivel spiritual, în care niciunul din noi nu se mai regăseşte. Uitaţi că mai există artişti români, precum Cristian Bodnărescu sau Ovidiu Komornyik! Este prea puţin spaţiul alocat de mass media întâlnirilor frumoase cum ar fi cea între mine, Ovidiu Komornyik şi Cristian Bodnărescu. Spiritualitatea şi puritatea sufletului ne sunt ucise!”, Adrian Enache

5 – Inspire Now: Ce face poetul Cristian Bodnărescu atunci când nu scrie?

Cristian Bodnărescu: Construieşte aeromodele şi realizează arhitecturi web.

6 – Inspire Now: Cum a început procesul creativ la poetul nostru gotic, Cristian?

Cristian Bodnărescu: Am avut unele simţiri atunci când bunicul Mihai a ajuns la marea trecere. Asta se întâmpla în oraşul Bacău, al anului 1992.

În rest, nu pot răspunde exact la cugetări precum „de unde vine actul creativ”, „de unde venim şi unde plecăm”… Cine ar găsi răspunsul, ar merita „Premiul Nobel” pentru ştiinţă.

Dar un lucru ştiu: tot ce facem trebuie să fie pentru Dumnezeu. Precum El însuţi afirma în „Vechiul Testament”: „Sunteţi cu Mine sau împotriva Mea.”

Ștefan Ostafi, prezentator

Lóránd Pleiner, cameraman

O producţie Inspire Now TV

Goticul în lupta cu demonul, 8.6 out of 10 based on 43 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (43 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava