MOPAN Suceava

Luni, 26 martie, de la ora 18:00, Editura Polirom vă invită la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, Corp A), la o discuţie pe marginea volumului, Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare în posttotalitarism, semnat de Dan Pavel.

Invitaţi, alături de autor: Cătălina Mihalache şi Liviu Antonesei

Cînd s-au prăbuşit regimurile comuniste, ceea ce a rămas în urma lor erau nişte imense grajduri ale lui Augias, în care s-au strîns depuneri pestilenţiale malefice. Pentru a curăţa toată această acumulare a răului era nevoie de eforturi herculeene, iar acţiunea ar fi trebuit să înceapă imediat, printr-un proces al comunismului. Din cauză că în societatea românească postdecembristă nu s-au făcut riturile de purificare, de exorcizare a răului reprezentat de comunism şi de moştenirea acestuia, ne sînt afectate nu doar moravurile, mentalul colectiv, moralitatea, încrederea, ci şi funcţionarea instituţiilor ce stau la baza statului de drept, a democraţiei şi a noii economii libere, de tip capitalist. Pentru o comparaţie, atunci cînd s-a prăbuşit Germania nazistă, riturile de purificare au început imediat după mai 1945, iar în numeroase cazuri durează pînă în zilele noastre…

Din cuprins:

Criza legitimităţii şi crimele de stat • Profeţii genocidului în două citate • Tribunalele crimelor împotriva umanităţii • Cîţi oameni a omorît comunismul? Şi cine au fost criminalii? • Un „Nürnberg” ratat • Crime de stat şi revoluţie la export • Războiul Rece pe „frontul intern” • O altă perspectivă asupra interacţiunii

Gulag-Holocaust • Răul trece de la sine. Fals final • Lenin, eseu biografic • Hitler, antieseu biografic

Dan Pavel este filosof, scriitor, ziarist, consultant politic, membru al Uniunii Scriitorilor din România, fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Revoluţionarilor Fără Privilegii. A predat political science la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, disciplină pe care o predă în prezent la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti. La Editura Polirom a mai publicat: Cine, ce şi de ce? Interviuri despre politică şi alte tabuuri (1998), Leviathanul bizantin (1998), „Nu putem reuşi decît împreună”. O istorie analitică a Convenţiei Democratice, 1989-2000 (2003, împreună cu Iulia Huiu), Democraţia bine temperată. Studii instituţionale (2010).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava