MOPAN Suceava

Greenpeace România lansează Forest Guardians, aplicația pentru mobil care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități. Aplicația este disponibilă în Google Play Store, este gratuită, și poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android.

România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate[1] ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă. În acest context, Greenpeace România lansează Forest Guardians, un instrument prin intermediul căruia utilizatorii pot monitoriza și semnala modificări apărute în coronamentul pădurilor virgine din România prin comparația imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp.

“Greenpeace România acționează pentru identificarea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, cele mai valoroase păduri ale țării noastre și parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Aceste păduri, pe care le-am numit Ținutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evoluție și sunt în pericol de a fi distruse din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. În ciuda eforturilor depuse de ONG-urile de mediu din România și a presiunii exercitate de societatea civilă în ultimii ani, Ministerul Apelor și Pădurilor, autoritatea responsabilă de protejarea pădurilor virgine, nu a efectuat un inventar al acestor păduri, deci nimeni nu știe cu exactitate câte și unde sunt. Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să identifice și să protejeze pădurile virgine si cvasivirgine din România!”, declară Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale[2] l-a avut în ultimii ani societatea civilă: în 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă, iar în 2017 avem județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere.

“Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, adaugă Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Forest Guardians este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, și este disponibilă, momentan, doar pentru pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansată și varianta iOS.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Noizz.ro și Playtech

Greenpeace este o organizație internațională independentă, prezentă în peste 55 de țări din întreaga lume, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente, pentru a proteja și conserva mediul înconjurător și pentru a promova pacea.

[1] Conform studiului Situația Pădurilor Virgine din România, Iovu-Adrian Biriș, pg.57: https://bit.ly/2OE8T0h

[2] Raportul tăierilor ilegale din pădurile României 2017: https://bit.ly/2xoWc32

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava