MOPAN Suceava

Consiliul Local Pojorâta a adoptat hotărârea prin care se aprobă transferul către Consiliul Județean a unei suprafețe de nouă hectare de teren pe care este începută construcția depozitului ecologic de deșeuri de pe Mestecăniș. Acest lucru înseamnă că lucrările la acest depozit de deșeuri vor putea fi finalizate. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 12 consilieri locali din Pojorâta, și prevedere transferul celor nouă hectare de teren din domeniul public al acestei comune în domeniul public al Consiliului Județean Suceava. La ședința în care a fost adoptată această hotărâre a fost prezent și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a explicat importanța luării unei decizii favorabile în privința acestui transfer. Gheorghe Flutur a amintit că investiția în construcția depozitului de deșeuri din Mestecăniș este finalizată în procent de 99,7% și trebuie terminată, având în vedere că acest depozit va deservi întreaga zonă de munte. Șeful administrației județene a spus că proiectul Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor a început încă din anul 2007, fiind realizat din fonduri europene, iar nefinalizarea lui ar însemna restituirea unor sume mari de bani din cele primite de la Uniunea Europeană.

Amintim că în data de 12 august 2016 a avut loc ședința de dezbatere publică pe marginea proiectului inițiat de 12 consilieri locale prin care s-a propus transferul celor nouă hectare de teren. Lucrările la depozitul de deșeuri din Mestecăniș au fost oprite la începutul acestui an, după ce Curtea de Apel Cluj a decis anularea primului actului administrativ prin care s-a decis transferul celor nouă hectare, pe motiv că nu au fost consultaţi cetăţenii în privinţa construirii depozitului de la ei din comună. Acum, după adoptarea unei noi hotărâri a Consiliului Local Pojorâta cu privire la acest transfer lucrările la depozitul de deșuri vor fi reluate pentru finalizarea investiției.

Trebuie spus că depozitul ecologic de pe Mestecăniş are o capacitate de 0,39 Mt, dispune de staţie de tratare levigat şi utilaje pentru operare depozit. În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) au fost achiziţionate inclusiv maşini speciale pentru transportul deşeurilor. Contractul a fost executat de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft GmbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, iar valoarea este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Capacitatea proiectată este suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia SMID, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte a judeţului, din 23 de unităţi administrativ teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava