Concert pascal
MOPAN Suceava

AIESEC Suceava (parte a celei mai mari organizaţii de tineri din lume) antrenează în proiectele sale tinerii din mediul local, cărora doreşte să le dezvolte gustul pentru educaţia non-formală, care contribuie la dezvoltarea de noi aptitudini sau fundamentează anumite atitudini şi valori. Astfel, la începutul acestui an, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” şi AIESEC Suceava au dezvoltat un parteneriat pentru proiectul GROW.

În perioada 3 februarie – 9 martie 2013, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” a găzduit desfăşurarea proiectului naţional GROW. Pe parcursul a şase săptămâni de pregătire, 190 de elevi de clasa a IX-a şi a X-a ai liceelor din Botoşani, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi şi Suceava au participat la sesiuni pe teme de comunicare, autodescoperire, proactivitate, managementul timpului, gestionarea resurselor finanicare personale şi dezbateri pe diferite subiecte. Sesiunile au fost susţinute în totalitate în limba engleză de către 3 studenţi voluntari: Elizabeth Boyd din SUA pentru elevii de clasa a IX-a, Jawwad Aziz din Pakistan şi Daniel Johns din China pentru elevii de clasa a X-a.

Pe lângă participarea la sesiuni, o parte din elevii acceptaţi în proiect au fost implicaţi în organizarea evenimentului Global Village ce a avut loc pe 23 februarie la Iulius Mall. În cadrul acestui un eveniment s-au prezentat obiceiurile şi tradiţiile din mai multe ţări, printre care şi ţările de provenienţă ale studenţilor internaţionali.

Finalizarea proiectului a avut loc sâmbată, 9 martie, iar acest lucru a fost marcat printr-o ceremonie de închidere, în cadrul căreia elevii şi formatorii şi-au împărtăşit impresiile privind experienţa avută pe proiect. Participarea elevilor la GROW a fost recunoscută de AIESEC Suceava şi Şcoala de Valori prin acordarea unor diplome care atestă cunoştinţele dobândite.

Făcând referire la experienţa avută, Sergiu Iliuţă, participant la modulul pentru clasa a X-a, a mărturisit:
„Mi-a plăcut GROW deoarece am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane noi, iar cum o parte dintre acestea sunt de o altă naţionalitate. Am reuşit să învăţ lucruri despre culturile altor ţări precum Pakistan, China, S.U.A., Brazilia. În acelaşi timp, într-un mod plăcut şi distractiv am descoperit valorile ce stau la baza mea În acest moment, dar şi într-o viitoare carieră, indiferent de domeniul în care voi activa. De asemenea, am căpatat încredere în mine şi în faptul că pot face lucruri diferite în comparaţie cu un simplu elev de liceu, iar primul lucru care îmi vine în minte este legat de vorbitul in faţa unui public numeros. Cu ajutorul trainerilor ne-am dat seama de faptul că viaţa nu înseamnă doar bani, iar în anii ce vor urma ar trebui să ne creăm o balanţă între bunurile materiale şi lucrurile de care avem nevoie în interiorul nostru. Consider că cel mai important obiectiv pe care l-am îndeplinit în cadrul acestui proiect este reprezentat de modul în care tratez conflictele cu alte persoane, devenind o persoană proactivă.

După ce am terminat sesiunile din cadrul proiectului Grow, am avut ocazia sa participăm la un training ţinut de reprezentanţi ai firmei HP. În cadrul acestor traininguri am reuşit să îmi dau seama de faptul că nu trebuie să îmi lipsească încrederea în propriile mele idei, iar auto-motivarea este cel mai bun prieten în acest caz.
GROW şi HP mi-au marcat într-un mod plăcut zilele ce au trecut, însă sunt sigur că îmi vor folosi şi în viitor.”
Fiind că proiectul GROW dezvoltă traineri şi elevi deopotrivă, Jawwad Aziz vorbeşte despre impactul pe care l-a simţit asupra sa:

„GROW oferă oportunităţi de învaţare nu doar pentru studenţi, ci şi pentru traineri. Să fiu trainer a fost o ocupaţie amuzantă şi plăcută. În calitate de trainer a trebuit să fiu un model pentru studenţii mei, iar să fii un model înseamnă să fii responsabil, ambiţios şi atitudinea ta trebuie să reflecte asta; aşa că am încercat să dezvolt aceste calităţi. Acum, după închierea proiectului mă simt mai reponsabil şi mai concentrat pe anumite probleme. Pe parcursul GROW am văzut cum unii din elevii mei s-au schimbat în bine, iar aceste schimbări m-au făcut să realizez faptul că proiectul acesta are un impact cu adevărat asupra elevilor mei. Mă simt onorat că am luat parte la producerea unei schimbări în viaţa cuiva. Dacă ar fi să descriu experienţa mea într-o singură frază aş spune simplu: «o experienţă uimitoare ce mi-a schimbat viaţa»”

GROW s-a dovedit a fi un proiect de succes, ce şi-a depăşit obiectivele iniţiale, oferindu-le astfel atât elevilor participanţi, cât şi studenţilor voluntari posibilitatea de a lua parte la o experienţă de calitate, care nu ar fi fost însă, posibilă fără sprijin din partea partenerilor.

 

GROW 2013 – povestea unui proiect de succes, 9.7 out of 10 based on 7 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (7 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava