MOPAN Suceava

La Suceava a fost creat un grup de suport pentru persoanele care suferă de cancer. Inițiativa îi aparține Asociației Trup, Minte, Suflet, TMS, iar întîlnirile vor avea loc în fiecare zi de joi, de la ora 17:30. Fiecare clipă din viața trebuie prețuită! Chiar și cea pe care o împarți cu cancerul – este mesajul adresat bolnavilor.

”Grupul de suport în principal oferă un cadru securizant, în care oamenii care au trecut printr-o experiență cu un diagnostic de cancer, care s-au vindecat, pot să aducă mărturie experiența lor tocmai pentru a-i motiva pe ceilalți. Grupul de suport oferă sprijin informaţional, legal acolo unde este necesar, medical. Persoane care au trecut deja prin experienţa aceasta pot dărui experienţa lor celorlalte care, aşa cum ştim, la aflarea unui diagnostic atît de crunt se simt pierdute şi izolate, oarecum, oricît de aproape ar fi familia, cercul de prieteni. Este foarte important să reuşim să depăşim acea izolare, să extragem bolnavul de cancer din mediul în care el nu reuşeşte să se concentreze decît pe boală. Este foarte important să înceapă tratamentul, dar să acopere şi golul terapeutic. Niciodată medicaţia nu va fi suficientă, mai ales pentru că în cazul cancerului pare să fie o boală dublă. Schimbările care apar la nivelul metabolismului, schimbările care apar pe partea psihică, întreţin boala, pentru că organismul este solicitat, pe lîngă lupta pe care o duce cu cancerul, să se mobilizeze total şi pe partea psihică. Sunt de părere că orice clipă, atîta timp cît există în ziua de azi foarte multe speranţe chiar şi în cazul unui diagnostic de cancer, nu trebuie să plecăm în extrema cealaltă unde, la aflarea diagnosticului, să ne resemnăm. A te resemna înseamnă deja a fi învins! Grupul este deschis oricăror persoane, chiar şi celor care au pierdut o persoană care a suferit de cancer”, a declarat psihoterapeutul Irina Anda Babău.
Așadar, principalele obiective și beneficii ale grupului sunt: oamenii își pot exprima și înțelege mai bine tot ceea ce simt cu privire la o suferință copleșitoare; oamenii nu se mai simt singuri; dăruiesc propria experiență și cîștigă din experiențele celorlalți; au o tendință mai scazută de a pierde controlul; pot fi ajutați să gestioneze mai bine stresul care acompaniază tratamentul; pot găsi un sprijin informațional, mediacal, moral și legal.

„Întindem mâna pentru o atingere blîndă pentru persoanele care suferă de cancer”, a subliniat psihoterapeutul Irina Anda Babău. „Aştept oamenii acolo pentru a ne încărca unii de la alţii, cei care ştiu mai puţin şi sunt la început de drum să aibă de învăţat de la ceilalţi, iar cei care au trecut prin asta să poată înţelege cît de frumos este să îi ajuți pe ceilalți”, este îndemnul psihoterapeutului sucevean.

Asociația Trup, Minte, Suflet, TMS, a fost înființată de curînd. Are în vedere derularea de proiecte care să vizeze educația, informarea, prevenția și intervenția la nivelul tuturor grupelor de vîrstă și a problematicilor care împiedică buna desfășurare a vieții umane, în condiții de sănătate fizică și emoțională, normalitate și demnitate umană, sporirea responsabilității și a gradului de civilizație resimțit la nivelul societății, creșterea adaptabilității, a siguranței la nivel interuman și a nivelului de dezvoltare personală și interpersonală. Unul dintre primele proiecte este grupul de suport pentru persoanele care suferă de cancer. Întîlnirile vor avea loc în fiecare joi, de la 17:30, la sediul Asociației din str. Mihai Eminescu, nr. 10, camera 3, parter.

Grup de suport pentru persoanele care suferă de cancer, 7.3 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (3 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava