Concert pascal
MOPAN Suceava

Premierii din România și Polonia, Dacian Cioloș și Beata Szydło, s-au întâlnit sâmbătă, în județul Suceava, pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene. Beata Szydło s-a aflat în județul Suceava la invitația premierului României. Prim-ministrul Poloniei a ajuns pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava cu un avion oficială a statului polon. Ea a fost întâmpinată de prefectul județului, Constantin Harasim, ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek și de consilierul de protocol al premierului român, Andrei Pop. La scara avionului, premierul a fost întâmpinată de 12 militari români, după care prefectul i-a înmânat un buchet de flori.

De la aeroport.  Beata Szydło s-a deplasat direct la Gura Humorului, acolo unde a fost așteptată de premierul României, Dacian Cioloș. Alături de acesta au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, primarul Sucevei, Ion Lungu și rectorul Universității Suceava, Valentin Popa.
În cadrul întâlnirii oficiale care a avut loc între cei doi premieri au fost abordate aspecte legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale, în contextul Parteneriatul Strategic existent între cele două ţări. În același timp, cei doi oficiali au discutat și despre viitorul Europei în contextul votului în favoarea Brexit, bugetul UE şi procesul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual la jumătatea perioadei sau despre cooperarea în domeniul securității.
În conferința de presă susținută de cei doi premieri la finalul discuțiilor, Dacian Cioloș a ținut, în primul rând, să-i mulţumescă premierului Poloniei pentru că a acceptat invitația pentru această întâlnire la Gura Humorului, în județul Suceava.

După discuțiile oficiale, Dacian Cioloș a declarat că „am ajuns la concluzia la sfârșit că avem foarte multe puncte de vedere care sau coincid, sau sunt foarte apropiate, şi, acolo unde există anumite diferențe de abordare foarte mici ne-am exprimat punctele de vedere şi cred că această întâlnire este o premisă pentru o foarte bună colaborare între Polonia şi România, în perspectiva discuțiilor care au început şi vor continua la nivel european”. El a arătat că în primul rând a fost abordat subiectul legat de ieșirea Marii Britanii din UE şi pregătirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE. „Şi Polonia, şi România avem cetățeni care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, şi credem că, în cadrul acestor negocieri, va trebui să găsim soluțiile cele mai adaptate pentru ca aceștia să poată să-şi continue activitatea şi profesională şi să continue să-şi menţină drepturile pe care le au în momentul de faţă în Marea Britanie. Am discutat totodată de impactul bugetar, impactul asupra bugetului european a ieşirii Marii Britanii din UE şi soluțiile care se pot prefigura din acest punct de vedere. Suntem interesați, şi Polonia, şi România, ca bugetul european să rămână unul consistent şi să putem continua să finanțăm politici comunitare importante”, a mai menționat premierul român. El a mai spus că libera circulație a persoanelor şi a lucrătorilor din UE în Marea Britanie este un subiect important în contextul discuțiilor şi al accesului Marii Britanii la piața comună europeană.
Premierul consideră că în mod sigur Uniunea Europeană nu va mai fi aceeași după ce Marea Britanie va ieşi din UE. Dacian Cioloș a spus ieșirea Marii Britanii reprezintă, „din punctul nostru de vedere”, un moment de cotitură pentru UE. ”Suntem la câţiva ani de zile după o extindere consistentă a UE. Credem că trebuie să profităm de acest moment de cotitură şi să discutăm măsuri care pot fi luate şi pe termen scurt, şi pe termen lung, pentru a îmbunătăți funcționarea UE şi pentru a face mai credibilă UE în ochii cetăţenilor”, a mai precizat Cioloș.
El a mai adăugat că „La final, și președintele Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher, a declarat că vizita celor doi miniștri reprezintă „un moment extraordinar” pentru satul Solonețu Nou și pentru comunitatea de aici. „Este un lucru extraordinar să ai aici în Solonețu Nou, un sat de polonezi care au venit în Bucovina de peste 200 de ani, vizita a doi premieri. Este o bucurie”, a spus Ghervayen Longher, care a adăugat că ”sunt convins că pe viitor vom putea face împreună proiecte pentru comunitatea noastră”, a spus Ghervazen Longher, care a subliniat în mod special sprijinul primit până în prezent de la statul polon, atât pentru construcția școlii din Poiana Micului, cât și pentru Casa Polonă din Solonețu Nou. El a arătat că proiectele de viitor sunt renovarea Casei Polone din Suceava, dar și altele pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, „pentru a facilita copiilor condiții mai bune de învățare a limbilor polone și române”.

În cuvântul său, premierul Poloniei, Beata Szydło, i-a mulțumit omologului său pentru invitația în județul Suceava, precizând că este bucuroasă că se pot întâlnit „în această frumoasă regiune” pe care a mai avut ocazia să o viziteze. „Este pentru mine o vizită care îmi aduce multe amintiri, vă mulțumesc foarte mult domnule premier”, a spus Beata Szydło. Revenind la discuțiile oficiale, premierul polonez a precizat că Polonia şi România trebuie să fie foarte active în discuțiile despre viitorul UE. „UE trebuie să țină cont de interesele europenilor, astfel încât ca UE să devină un loc sigur, în care cetățenii ei să se simtă siguri, să se simtă gazde, ca acasă. Au avut loc evenimente deosebite, Brexit-ul este un efect al faptului că elitele europene s-au detașat de problemele europenilor obișnuiți. Colaborarea cu Marea Britanie trebuie să fie benefică pentru ambele părți după părăsirea de către Marea Britanie a UE, şi aici trebuie să asigurăm interesele cetăţenilor UE, în special ale cetăţenilor polonezi şi români”, a precizat  Beata Szydło, care consideră că ”trebuie să facem totul ca în alte ţări ale UE să nu aibă loc astfel de fenomene”, precum cel din Marea Britanie. Premierul Poloniei a mai spus că evenimentele care au avut loc în ultimele luni în Europa au născut îngrijorări şi neliniști în rândul cetățenilor. „Aceasta este principala cerere la adresa clasei politice, să tragă concluzii din evenimentele care au avut loc şi mă refer în primul rând la criza migrației. Trebuie să găsim ceea ce pe noi ne unește, nu ceea ce ne desparte”, a spus Beata Szydło, care consideră că actuala politică de migrație trebuie schimbată. Ea a arătat că Polonia va crește sprijinul financiar pentru ajutorul umanitar, dar în același timp a spus că militează pentru creșterea acestui ajutor „în afara granițelor noastre”. „Și nu vom mai fi de acord pentru mecanisme de alocare şi obligare a statelor membre de a primi cu forța, chiar şi fără consultări, indicații superioare”, a mai spus Beata Szydło.

După conferința de presă, premieriii Poloniei și României au vizitat mănăstirea Voroneț, acolo unde maica stareță a fost ghidul celor doi oficiali. Premierul Poloniei a putut să afle toate informațiile necesare despre pictura exterioară a bisericii, despre celebra scenă a Judecății de Apoi, dar și despre albastru de Voroneț, cunoscut în lumea întreagă. După fotografiile făcute alături de maica stareță, premierii Poloniei și României au intrat în biserica mănăstirii Voroneț, după care au participat la un dejun de lucru, împreună cu membrii delegațiilor oficiale și cu atoritățile județene.

Fără doar și poate, un moment emoționat pentru premierul Poloniei a fost întâlnirea cu membrii comunității de poloni din Solonețu Nou, comuna Cacica. După o vizită privată la biserica catolică din localitate, acolo unde s-a închinat, premierul Poloniei, împreună cu Dacian Cioloș, deputatul Ghervazen Longher, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur s-au deplasat către Casa Polonă din Solonețu Nou, pentru întâlnirea cu membri comunității poloneze.

Aici, Beata Szydło a fost întâmpinată cu pâine și sare de o fetiță și un băiat îmbrăcați în costume populare poloneze. La Casa Polonă din Solonețu Nou, cei doi premieri au semnat în cartea de onoare a comunității locale.

 

Invitată să ia cuvântul în fața polonezilor din județul Suceava, veniți la această întâlnire, Beata Szydło, a spus că vizita în această comunitate este deosebită pentru ea pentru că „aici am găsit o bucată a Poloniei”. „Aș dori să mulțumesc pentru îngrijirea acestei bucăți a Poloniei, pentru faptul că acești copii de aici pot să învețe limba polonă, să cultive tradiția și cultura poloneză. Pentru mine era clar că trebuia să fiu și la dumneavoastră, compatrioții noștri care lucrați aici de secole, însă inima voastră e în Polonia. Pentru mine e un lucru deosebit că acest spirit polonez este viu”, a spus Beata Szydło.

După ce au urmărit un scurt program artistic oferit de grupurile folclorice de copii din Poiana Micului și Solonețu Nou, îmbrăcați în frumoasele costume populare poloneze, premierul Poloniei s-a fotografiat și a discutat cu membrii comunității din acest sat, dar și cu copiii care au încântat-o cu dansurile tradiționale din această țară.


La rândul său, președintele Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher, a declarat că vizita celor doi miniștri reprezintă „un moment extraordinar” pentru satul Solonețu Nou și pentru comunitatea de aici. „Este un lucru extraordinar să ai aici în Solonețu Nou, un sat de polonezi care au venit în Bucovina de peste 200 de ani, vizita a doi premieri. Este o bucurie”, a spus Ghervayen Longher, care a adăugat că ”sunt convins că pe viitor vom putea face împreună proiecte pentru comunitatea noastră”, a spus Ghervazen Longher, care a subliniat în mod special sprijinul primit până în prezent de la statul polon, atât pentru construcția școlii din Poiana Micului, cât și pentru Casa Polonă din Solonețu Nou. El a arătat că proiectele de viitor sunt renovarea Casei Polone din Suceava, dar și altele pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, „pentru a facilita copiilor condiții mai bune de învățare a limbilor polone și române”.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava