MOPAN Suceava
Galerie foto174 poze în acest set

La Solonețu Nou s-a desfășurat sâmbătă, 31 august,  septembrie,  cea de-a XIV-a editie a ʺSărbătorii Roadelor – Dozynkiʺ, manifestare care încheie de fapt Zilele Culturii Polone 2019. Aceasta este o sărbatoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerisului și a lucrului în câmp, precum și pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință lui Dumnezeu pentru roadele de peste an. Alături de președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, organizatorul evenimentului, s-au aflat deputatul Victoria Longher, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, consulul ambasadei Poloniei la București, mareșalul voievodatului Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl, primarul orașului Zakopane, primarul de Cacica, oaspeți din Polonia dar și din țară. Manifestarea a început la ora 11:00 cu Sf. Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate cu participarea episcopului Aurel Percă, unde s-au sfințit roadele pământului, iar apoi cu toții s-au îndreptat spre Casa Polonă unde au vizitat toate standurile pregătite și au vizionat programele artistice susținute de Ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Ansamblul „Pogórzanie din Gorlice” – Polonia, Ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, dar și grupul tinerilor Dimma’s care a încântat publicul cu un alt fel de gen muzical ce a fost foarte apreciat. Sărbătoarea Roadelor s-a încheiat cu un festin popular cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

Ghervazen Longher: ”Mă bucur că putem fi toți împreună aici polonezi, români, ucraineni, nemți”

Ghervazen Longher: ”Iată-ne din nou la Solonețu Nou cu mulți oaspeți din România, Polonia, Ucraina și de prin ale părți. Iată multă culoare, multă muzică aici. Ne bucurăm foarte mult că și celelalte comunități, etnii au putut să participe astăzi la Sărbătoarea Roadelor și sigur mulțumim și tuturor celor care au vrut să vadă un pic din cultura și tradiția noastră. Sigur că mulțumesc și PS Aurel Percă episcop auxiliar de Iași că a celebrat această Sfântă Litughie frumoasă prin care noi o dată pe an îi mulțumim lui Dumenzeu pentru roadele pe care ni le dă. Mă bucur că putem fi toți împreună aici polonezi, români, ucraineni, nemți. Am petrecut împreună într-o atmosferă caldă  cu oaspeți din Polonia, Ucraina, reprezentanții Ambasadei Republicii Polone la București, reprezentanți ai autorităților locale și județene, reprezentanții asociațiilor „Dom Polski” din România, reprezentanții altor minorități naționale, precum și vecinii noștri români. De menționat că anul acesta au fost alături de noi și reprezentanți ai comunității Poloneze din Pătrăuții de Jos din Ucraina, Forumul Democrat German din Câmpulung Moldovenesc, dar și reprezentanți ai Primăriei din Zakopane (Polonia) care au avut propriul stand. Pe această cale dorim să mulțumim tuturor celor care s-au implicat sau au participat în realizarea acestor standuri și ne rugăm Bunului Dumnezeu să le răsplătească pentru efortul lor”.

Victoria Longher: ”Astăzi aici și acum Polonia poate fi simțită, văzută și chiar gustată”

Victoria Longher: ”Suntem la cea de-a XIV-a ediție a Sărbătorii Roadelor prilej de mare bucurie prin care aducem mulțumiri bunului Dumnezeu pentru roadele cu care ne-a binecuvântat pe parcursul acestui an. Manifestarea este deja o tradiție, o sărbătoare a pământului și a țăranului care după un an de muncă se poate mândri cu rodul muncii sale fiind recunoscător bunului Dumnezeu pentru binecuvântare. Este o zi deosebită pentru noi polonezii din România deoarece alături de alte naționalități vecine români, germani și ucraineni participăm cu standuri pline de bunătăți specifice fiecărei zone. Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Astăzi aici și acum Polonia poate fi simțită, văzută și chiar gustată”.

Flutur: ”Aduc un salut de respect pentru minoritatea poloneză din Bucovina, pentru rolul extraordinar în dezvoltarea județului Suceava, a Bucovinei”

Gheorghe Flutur: ”Am venit aici în calitate de președinte al CJ Suceava pentru a aduce un salut de respect pentru minoritatea poloneză din Bucovina pentru rolul extraordinar în dezvoltarea județului Suceava, a Bucovinei. Vorbim de un rol istoric. Minoritatea poloneză trăiește la poala Obcinei Mari. Aici se leagă o cultură și o civilizație aparte. Ce-i unește este salina și mina de sare de aici de la Cacica acest edificiu turistic deja devenit și industrial dar nu numai pentru că polonezii aici în Bucovina sunt recunoscuți în munca la pădure, foarte harnici în exploatarea forestieră, în construcția de drumuri forestiere în dogărit și lucratul în lemn. Eu am trăit printre ei pentru că m-am născut la câțiva kilometri de aici îi cunosc foarte bine. Mulțumesc și autorităților poloneze pentru implicare și sprijin efectiv. Invit comunitatea poloneză să participe, împreună cu celelalte etnii, alături de noi, la promovarea Bucovinei”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava