Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, salută concretizarea prin Ordonanță de Urgență a racordării la gaz metan a localităților din județul Suceava, prin finanțare de bază cu bani europeni.

Guvernul a adoptat în ședința de joi 16 iulie 2020 OUG pentru aprobarea ,,Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale”. Actul normativ reglementează cadrul general privind aprobarea și includerea la finanțare din fonduri europene a Programului.

Prin racordul la rețeaua de gaze naturale a populației și a consumatorilor non-casnici se urmărește creșterea standardelor de viață și de locuit a populației prin asigurarea unor condiții îmbunătățite de încălzire a locuințelor sau de preparare a hranei, fiind, în același timp, în concordanță și cu politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene.

Sursele de finanțare ale Programului Național sunt constituite de fondurile externe nerambursabile din cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) precum și cofinanțare de la bugetul de stat, potrivit Regulamentelor Financiare ale Comisiei Europene.

”Începând de ieri, acest deziderat al racordării localităților din județul Suceava la gaz metan, începe să devină realitate odată cu semnarea actului normativ care face trimitere la alocarea de fonduri, 200 milioane Euro în 2020-2021 și 800 milioane de Euro pe programarea 2021-2027. Va fi o finanțare majoritară pe bani europeni (85% fonduri europene, 13% de la bugetul de stat și 2 % cofinanțare UAT-uri). Demersurile făcute în ultimii ani dau roade odată cu aceste alocări, drept care ne vom mobiliza, chiar de luni, la nivelul întregului județ, cu toate primăriile localităților care urmează să se racordeze la gaz metan. Estimez că într-o primă etapă, în perioada următoare, vom putea să dublăm practic numărul localităților racordate la gaz metan, un număr de 37 UAT-uri având deja contractate studiile de fezabilitate. De altfel, în județul Suceava ar putea începe chiar de mâine lucrările în 72 de localități care se află în apropierea magistralelor existente. Pentru celelalte, am discutat cu cei de la Transgaz pentru realizarea în perioada următoare a încă două magistrale, Păltinoasa – Cacica – Vicovu de Jos și Bunești – Liteni – Dolhasca. De asemenea, le-am cerut să ia în calcul magistralele Cacica – Todirești – Dărmănești și Berchișești – Drăgoiești – Ciprian Porumbescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava