MOPAN Suceava

Guvernul, prin Secretariatul General, a găzduit, astăzi, la Palatul Victoria, Masa Rotundă de consultări pe marginea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România. Documentul a fost pus în dezbatere de către Federația SenioriNET, formată din organizații neguvernamentale furnizoare de servicii socio-medicale adresate persoanelor vârstnice. Evenimentul a fost organizat în perspectiva Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, celebrată la data de 1 octombrie.

La întâlnire au participat peste 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice reprezentative pentru tema îmbătrânirii active – cercetători, parlamentari, funcționari publici din cadrul ministerelor de resort, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, i-a asigurat pe organizatorii acestui demers de sprijinul Secretariatului General al Guvernului și a apreciat drept oportună lansarea unei Carte Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice, în contextul în care, drepturile, în general, sunt stipulate în foarte multe documente oficiale semnate de România la nivel internațional, prin care țara noastră și-a asumat respectarea acestora.

De asemenea, Adrian Țuțuianu a salutat parteneriatul activ de dialog cu sectorul neguvernamental, prin colaborarea cu Federația SenioriNET, recunoscând rolul important al ONG-urilor în acordarea de servicii de îngrijire și asistență socială pentru persoanele vârstnice.

”Guvernul este preocupat de evoluția demografică din România și de soluțiile de protejare a persoanelor vârstnice. Recunoaștem contribuția mediului asociativ în dezvoltarea sectorului îngrijirilor la domiciliu și rolul important pe care îl au ONG-urile în acest domeniu, mai ales în contexte de criză, cum a fost cel declanșat de pandemia COVID-19. De asemenea, Secretariatul General al Guvernului, în îndeplinirea funcției de coordonare interministerială, asigură sprijinul pentru creșterea capacității autorităților centrale în îndeplinirea elaborării, implementării și monitorizării strategiilor politicilor publice și, evident, pregătirea și punerea în dezbatere a unor acte normative care să sprijine adecvat persoanele vulnerabile. Carta Albă și dezbaterea de astăzi pot fi instrumente utile în demersurile de viitor atât la nivel guvernamental, cât și la nivel asociativ”, a declarat Adrian Țuțuianu.

Vicepreședintele Federației SenioriNET, Aurelia Pasăre, a apreciat interesul arătat de Secretariatul General al Guvernului față de acest demers, care are loc chiar cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

La rândul său, directorul Direcției Politici Sociale din cadrul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Elena Dobre, a adus în discuție programele de finanțare dedicate dezvoltării de noi servicii pentru persoanele vârstnice, în special în zone defavorizate din rural și urban mic, subliniind că Ministerul Muncii își propune dezvoltarea continuă și furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanele vârstnice, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ în acest sens.

”Ministerul Muncii și Solidarității Sociale își concentrează eforturile pentru incluziunea socială și reducerea sărăciei, respectiv pentru identificarea de noi soluții la nevoile tuturor grupurilor vulnerabile, prin implementarea mai multor proiecte în domeniul serviciilor sociale care dezvoltă sistemul de servicii sociale, în principal pentru categoriile de risc (persoane vârstnice și îngrijitorii informali ai acestora, persoanele fără adăpost etc). De asemenea, pentru a veni cât mai aproape de beneficiari, Ministerul Muncii are în vedere reformarea sistemului național de asistență socială. Acolo unde serviciile sociale nu prea există, în special în mediul rural, au fost aprobate mai multe măsuri guvernamentale, printre care creșterea la 1.000 de lei/beneficiar a subvențiilor acordate de la bugetul de stat furnizorilor privați care acordă servicii sociale și la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi la domiciliu sau în comunitate. În ceea ce privește finanțarea activității furnizorilor publici de servicii sociale, potrivit noilor reglementări, autoritățile administrației publice locale care gestionează cămine pentru persoane vârstnice vor primi 30% din standardele minime de cost pentru fiecare beneficiar”, a declarat reprezentantul Ministerului Muncii.

MMSS a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. Proiectul se află în procedură transparentă decizională.

Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România este un document manifest menit să pună pe agenda publică din România subiectul îmbătrânirii active, al dreptului persoanelor vârstnice de a fi îngrijite în condiții de bună stare, la domiciliul acestora sau oriunde aleg ele, și de a continua să aibă o viață activă alături de familie și prieteni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava