MOPAN Suceava

Guvernul României va depune toate eforturile pentru a menţine activitatea Companiei Naţionale a Uraniului, implicit şi a minelor de uraniu din judeţul Suceava, Crucea şi Botuşanu. Acest lucru este a fost anunţat după protestul de la începutul acestei săptămâni a minerilor de la cele două mine de uraniu din judeţul Suceava, câteva zeci dintre aceştia blocându-se în subteran, în cursul zilei de miercuri, la Guvernul României a fost semnat un protocol între sindicalişti şi conducerile Ministerelor Economiei şi Energiei, prin care au fost stabilite mai multe măsuri pentru continuarea activităţii CNU. La întâlnirea de la Bucureşti au participat vice-premierul şi ministrul Economiei, Costin Borc, ministrul energiei, Victor Grigorescu, preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU, Mugurel Huţuleac, precum şi reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”. În urma discuţiilor dintre cele două parţi, în protocolul semnal la final se precizează în mod clar că „obiectivul principal al Guvernului României este acela de a păstra un ciclu nuclear integrat la nivelul României, dată fiind importanţa strategică a continuităţii aprovizionării cu energie electrică de către Societatea Naţională Nuclearelectrica în condiţii de securitate şi de predictibilitate economică”. În acelaşi document se menţionează că acest principiu va fi introdus şi în Strategia Energetică a României.

Guvernul şi-a luat angajamentul că va depune eforturi pentru a menţine activitatea CNU, adăugându-se că o parte din aceste eforturi fiind reprezentate de implementarea unui plan de restructurare a companiei, care să conducă la o funcţionare eficientă a acesteia şi de continuarea demersurilor pentru soluţionarea în conformitate cu legislaţia în vigoare a acumulării de cantităţi de octoxid de uraniu ca stocuri la rezerva de stat. În protocol se mai precizează că la iniţiativa Ministerului Energiei, Guvernul va elabora actele normative necesare pentru valorificarea producţiei din stoc şi a producţiei curente, pentru a asigura lichidităţile necesare funcţionării în condiţii normale a extragerii şi preparării minereurilor uranifere, precum şi a respectării drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.

Protocolul încheiat cu sindicaliştii mai stabileşte că pentru a continua activitatea companiei pe termen mediu se vor face toate eforturile pentru a asigura un contract de livrare pe termen lung, a cărei aplicare va putea include deschiderea de noi perimetre uranifere.

După semnarea protocolului, sindicatul Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU a anunţat că încetează orice acţiuni de protest.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava