MOPAN Suceava

Târziu, în seara zilei de 8 august în anul 117 d.Hr., Hadrian, împăratul roman care a călătorit cel mai mult, a preluat puterea imperială după ce tatăl său adoptiv, Traian, a fost doborât de un atac cerebral în Selinus (în Turcia zilelor noastre), la vârsta de 63 de ani.

Traian domnise 19 ani, 6 luni și 15 zile, răstimp în care își extinsese imperiul prin cuceririle din Parția și Dacia și condusese un ambițios program de construcții în Italia și Spania. Cu toate acestea, astăzi ni-l amintim datorită toleranței sale față de creștini, politică ce i-a câștigat un loc în Paradisul lui Dante, fiind singurul împărat precreștin care s-a bucurat de această onoare.

Potrivit istoricului roman din secolul al II-lea Dio Cassius singurele sale defecte au fost dragostea prea mare pentru vin și pentru băieți tineri. Noul împărat Hadrian a preferat să-și dezvolte imperiul în loc să-l extindă și și-a petrecut următorii 21 de ani de domnie rătăcind pe întinsele sale teritorii, construind din mers.

Ne-a lăsat patru din cele mai renumite monumente romane, care pot fi admirate și în zilele noastre. Cu toate că Panteonul din Roma a fost construit inițial în anul 27 î.Hr. de marele general Agrippa, în timpul domniei lui Augustus, Hadrian l-a reconstruit în totalitate, adăugând domul colosal, de 141 de metri în diametru, care era cel mai mare construit vreodată, înainte de secolul XX.

În zilele noastre, Panteonul este o biserică în care au fost înmormântați primii doi regi ai Italiei, precum și numeroși mari artiști, ca de exemplu Rafael, însă impunătoarea clădire, cu ușile sale masive din bronz, rămâne aproape neschimbată față de proiectul dorit de Hadrian, în urmă cu aproape două milenii.

Tot la Roma, pe malurile Tibrului, se află un mare cilindru de cărămidă, de peste 18 metri înălțime, așezat pe o bază pătrată, care astăzi se numește Castel Sant’Angelo, dar care a fost construit, inițial, ca mormânt pentru Hadrian, construcția fiind începută cu aproape doi ani înaintea morții împăratului, care a survenit în anul 138. Mormântul lui Hadrian și-a primit actualul nume în anul 590 când, în cursul unei procesiuni de rugăciune din timpul unei epidemii de ciumă, papa Grigore cel Mare a avut viziuneaSfântului Mihail plutind deasupra clădirii, vârându-și sabia în teacă.

Epidemia s-a stins imediat și papa a redenumit mormântul Castel Sant’Angelo (Castelul Sfântului Înger). În 1752, pe clădire a fost pusă o statuie din bronz a Sf. Mihail.

Peste secole, Mormântul lui Hadrian a servit drept adăpost pentru papii aflați sub asediu, iar ulterior, până în 1901, ca închisoare. În opera Tosca a lui Puccini, a cărei acțiune se petrece în anul 1800, Angelotti este închis aici și Tosca sare de pe zidul castelului. Acum este muzeu de istorie militară.

Un alt monument al lui Hadrian a fost fabuloasa vilă de la Tivoli, localitate situată la 29 de kilometri est de Roma. Împăratul a dedicat aproape zece ani construirii acestui vast complex de grădini, care se întinde pe mai mult de 300 de hectare, cu pavilioane, saloane pentru dineuri, băi, biblioteci și teatre, creând cea mai magnifică vilă a perioadei romane.

Cel de-al patrulea monument construit în vremea lui Hadrian este imensul zid din nordul Angliei, la care lucrările de construcție au început în anul 122. Destinat să-i împiedice pe picții și pe scoții barbari să invadeze Britania Romană, zidul s-a întins inițial pe o lungime de 117,5 kilometri, de la o coastă la cealaltă, având forturi din opt în opt kilometri. Gros de până la trei metri și înalt de patru metri și jumătate, a continuat să slujească drept barieră defensivă până la retragerea romanilor din Britania, la începutul secolului al V-lea. Este cel mai vast proiect de construcție din istoria Marii Britanii până astăzi, chiar după ce a fost folosit secole de-a rândul pe post de carieră de piatră, și rămâne mărturia extraordinară a puterii romanilor și a calităților lor de constructori.

Călătoriile lui Hadrian s-au încheiat la Baiae, în Golful Neapolelui, la vila sa de la mare, care fusese construită de Iulius Caesar. Era bolnav și suferind de mai multe săptămâni și implorase să fie scutit de chinuri, însă fiul său adoptiv, Antoninus Pius, a interzis un asemenea gest lipsit de pietate. „Ce lucru groaznic, să-ți cauți moartea și să n-o găsești”, se lamenta împăratul.

La 10 iulie 138, s-a stins din viață, la vârsta de șaizeci și doi de ani, probabil din cauza hidropiziei.

Tot la 8 august:

1827: Moare George Canning, după un mandat de numai patru luni ca prim-ministru britanic.

1883: Se naște liderul revoluționar mexican Emiliano Zapata.

1925: Se deschide primul congres național al Ku Klux Klanului.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

Hadrian, cel mai mare împărat constructor al Romei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava