MOPAN Suceava

Handbalul sucevean a supraviețuit dintotdeuna datorită școlii juvenile formată la Liceul cu Program Sportiv. Singura echipă din istoria sportului sucevean care a ajuns într-o finală de Cupă Europeană (Cupa Challenge), CSU, a avut în componență în majoritate covârșitoare doar jucători suceveni. Și în ultimii ani, formația de Ligă Națională s-a bazat tot pe ”tinerii” din perioada de glorie a juniorilor de atunci, Adi Chiruț, Iulian Andrei, Ion Tcaciuc, Bogdan Șoldănescu, Cristian Adomnicăi, Florin Ciubotariu, juniori care au câștigat tot ce se putea câștiga la nivelul lor.
Au mai urmat perioade bune când handbalul juvenil masculin sucevean a scos ”capul” în finala națională, dar nu au mai apărut ”vârfuri” care să facă pasul spre seniori sau în orice caz nu aici la Suceava. În prezent, echipa de seniori a retrogradat, tinereii de atunci, ”veteranii” din prezent au obosit și ei și se așteaptă un nou val. Ultima generație de juniori de la LPS Suceava s-a călit în sezonul trecut al Diviziei A, dar cei mai buni jucători promovați aici, Lăzurcă, Alupoaie, Cozoroci sau Pintilei, nu au încă ”vână” de meciuri tari în primul eșalon valoric. Pe ei se poate merge, pentru că fac față provocărilor de eșalonul secund și poate pot progresa la capitolul fizic, esențial în handbalul actual.

Totuși, pe lângă ei trebuie să mai apară ceva jucători mai ”copți”, dar tot de perspectivă, jucători care au de unde să crească și care ar putea forma o echipă competitivă. Nu este simplu deloc de creat o grupare similară celei care lua medalia de bronz în Liga Națională în 2011, pentru că atunci exista omogenitate, dorință de victorie pe lângă talent și dăruire, dar și un sistem de finanțare bun care a combinat cu succes factorul oficial local și factorul privat. Fără o susținere serioasă, nu se poate face performanță în sport.

Au apărut ceva premize pozitive odată cu preluarea echipei CSU de către Universitatea ”Ștefan cel Mare”, însă capitolul finanțare este cel mai important. Dacă ai ce să oferi unui tânăr jucător, pe lângă șansa de a urma studii de specialitate la Suceava, atunci există posibilitatea creării unei echipe care să ajungă acolo unde a fost odinioară când revoluționa handbalul românesc cu jocul ei în viteză.

Există resurse în handbalul sucevean, lucru demonstrat de locul VI ocupat de echipa de juniori I a LPS Suceava în finala națională, dar mai ales de echipele de juniori III și IV ale CSU care au cucerit medalia de aur, respectiv de argint. Până vor crește totuși cei mici, mai este de păpat ceva pâiniță, mai este de construit sala polivalentă și mai este de curs ceva râuri de cerneală și sper să mai avem scuipat la furcă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava