MOPAN Suceava

HempFlax, companie olandeză lider pe segmentul de procesare a cânepii, a investit 5 milioane de euro în afaceri cu cânepă în România, prima fabrică deschizându-se în județul Alba în luna octombrie a acestui an. Ultimii ani au cunoscut o creștere a pieței de cultivare și procesare a cânepii, cânepa procesată în România fiind căutată pentru export și utilizată în diverse industrii.

Înainte de anul 1989, România era al patrulea exportator de cânepă la nivel mondial, însă volumul de cânepă cultivată a scăzut față de acea perioadă, ajungând la doar câteva hectare în anii 2000. În prezent, investitorii își îndreaptă atenția din nou către această piață. Investiția de aproximativ 5 milioane de euro realizată de HempFlax este una privată și susține piața de cultivare și procesare a cânepii din România.

Cânepa – resursă naturală

HempFlax sprijină inițiativă statului român de a oferi subvenție combinată cultivatorilor de cânepă pentru semințe și tulpini, compania achiziționând materia primă pentru procesare de la fermierii români, sub formă de baloți. Fibra de cânepă constituie o materie primă inepuizabilă, durabilă și regenerabilă pentru materiale industriale reciclable. De asemenea, este una dintre cele mai puternice fibre cunoscute.

„Prin viziunea și vigoarea inovatoare a companiei, HempFlax își aduce aportul la conceptul de agrification în România. Punând la dispoziție resurse regenerabile, fibrele sintetice fabricate din resurse fosile – precum nailonul, fibra de sticlă și materialele plastice – pot fi înlocuite de fibrele din aceste resurse naturale, precum cânepa”, explică Oana Suciu, director general. 

Suprafața cultivată de către HempFlax în 2015 este de aproximativ 500 de hectare, aflate în zona Sebeș, Pianu și Petrești, iar investitorii preconizează o creștere a suprafeței cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe oră, ceea ce înseamnă un target de 5000 de hectare cultivate astfel încât să se atingă capacitatea maximă a acesteia.

Compania are ca obiectiv de asemenea stabilirea contractelor de cultivare cu fermierii din România, susținând astfel dezvoltarea industriei. HempFlax sprijină antreprenorii și consumatorii români pentru un demers de responsabilitate față de mediu, descurajând defrișările și schimbările nenecesare ale mediului înconjurător. Lider mondial în prelucrarea cânepii, compania dorește reînvierea specificului agricol al țării noastre, care era înainte de anul 1989 al patrulea exportator mondial de cânepă.

Utilitatea cânepii și condiții de cultivare

Dintre produsele HempFlax amintim în primul rând fibrele de cânepă, utilizate în obținerea hârtiei și în industria izolațiilor, în fabricarea profilelor de uși în industria auto, având și aplicații în industria textilelor. Puzderia sau lemnul de cânepă este folosit în industria construcțiilor în amestec cu var hidratat pentru obținerea unei zidării izolante potrivită atât pentru case, cât și pentru clădiri industriale, fiind înlocuitorul cărămidei tradiționale și al betonului.

Procesul de cultivare a cânepii este natural și prietenos cu mediul, realizându-se fără pesticide, insecticide sau fungicide. După culegerea culturii de cânepă, tupinile sunt lăsate pe câmp pentru a se separa fibrele de partea lemnoasă a tulpinii. Semințele de cânepă recoltate sunt condiționate și valorificate în industria alimentară, iar frunzele sunt uscate și folosite pentru amestecuri de ceai, dar și pentru extracția uleiului bogat în CBD utilizat în compoziția unor suplimente nutritive sau dermato-cosmetice.  

În România, legislația de astăzi permite cultivarea cânepii industriale, însă pot fi crescute doar anumite soiuri, care sunt certificate și au un conținut de THC sub 0.2%. Soiurile de cânepă monoică Jubileu, Dacia, Diana, Zenit și Denise sunt soiuri românești, dezvoltate de institutul de la Secuieni, care pot fi cultivate cu succes în România.

Despre HempFlax

Misiunea HempFlax, ca pionier al cultivării și procesării cânepii industriale în Europa a fost, încă din anul 1994, aceea de a servi omului și mediului prin furnizarea de produse moderne și naturale obținute în principal din tulpinile de cânepă, dar și in. Îmbinând tradiția cu tehnologia inovatoare și dezvoltând un proces de fabricare complet integrat, HempFlax oferă clienților produse din surse ecologice, regenerabile, la un standard de calitate ridicat și la prețuri accesibile.

HempFlax, companie olandeză cu activitate din anul 1994, proiectează, dezvoltă și patentează utilaje specializate pentru cultivarea cânepii, în special în partea de recoltare, oferind o combină inovatoare care reușește să îmbine trei operațiuni distincte de recoltare în același timp a semințelor, tulpinilor și frunzelor de cânepă.

HempFlax a investit 5 milioane de euro în piața cânepii din România, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava