Concert pascal
MOPAN Suceava

În sufletele și în inimile celor care fac parte din minunata familie a Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, momentele frumoase petrecute împreună constituie amintiri de mare preț, însă ziua de 29 decembrie 2021 se va imprima mai pregnant, datorită trăirii unei bucurii și emoții deosebite.

La ceas de Vecernie, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit rânduiala hirotesiei întru arhimandrit a părintelui Iustin Tănase, consilier în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Centrului Eparhial Suceava și director al așezământului.

Aprobată în cadrul Ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 16 decembrie 2021, ridicarea la rangul de arhimandrit a fost oficiată în prezența copiilor din cadrul centrului, a tuturor ostenitorilor acestuia, precum și a unui numeros sobor de preoți și diaconi, format din clerici de la Centrul Eparhial Suceava și slujitori ai Sfintelor Altare de la bisericile și mănăstirile din împrejurimi.

După momentul hirotesiei, Înaltpreasfinția Sa a acordat distincții de vrednicie celor care s-au implicat trup și suflet în lucrarea realizată în ultimii zece ani. Înfiinţat în toamna anului 2011, aşezământul are ca beneficiari copii cu vârste între 3 și 26 de ani, găzduiți în cele 11 case de tip familial și în alte 66 de locuri pentru studenţi şi tineri. Pe lângă asigurarea celor necesare pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, în cadrul centrului sunt organizate diverse ateliere, în cadrul cărora se desfășoară numeroase activităţi cultural-educative și misionare.

Astfel, ierarhul i-a oferit arhimandritului Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana și fondatorul Așezământului de copii, Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

În semn de recunoștință pentru activitatea deosebită desfășurată în ultimul deceniu la Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, stavrofora Ecaterina Lichi, cea care se jertfește zi de zi îndeplinind rolul de mamă și de psiholog pentru cei aproximativ 130 de copii ai centrului, a fost distinsă cu Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” pentru clerici, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Totodată, preoții Andrei Mocanu, Vasile Cruț, Iulian Apopei, Dănuț Bâta de la așezământul de copii și părintele Ioan Gafița de la parohia Plutonița-Doroteia au fost hitoresiți iconomi stavrofori.

La final, copiii din cadrul centrului i-au povestit în glas de colindă despre Nașterea Domnului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, iar arhimandritul Iustin Tănase i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Arhimandritul Iustin Tănase

Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia și licențiat în teologie în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, părintele Iustin Tănase a urmat și studii postuniversitare de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

În anul 1997 a fost primit ca viețuitor al Mănăstirii Bogdana din Rădăuți de către arhimandritul Iustin Dragomir, starețul mănăstirii, iar în luna noiembrie a anului 2000 a fost tuns în monahism cu numele Iustin de către Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul.

Doi ani mai târziu, în noiembrie 2002, a fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Părinte Damaschin Coravu, Episcop al Sloboziei și Călărașilor, pe seama Catedralei Episcopale din Slobozia, iar la 14 septembrie 2005 a fost hirotesit arhidiacon.

La data de 12 martie 2016 a fost hirotonit preot (ieromonah) și hirotesit duhovnic și protosinghel de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Din 2011 și până prezent este slujitor la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Așezământului de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” al Mănăstirii Bogdana și coordonator al tuturor activităților desfășurate în acest centru filantropic.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava