MOPAN Suceava
Galerie foto239 poze în acest set

Ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei a adunat la Frasin, în fosta tabără din Bucşoaia, mii de suceveni şi turişti, veniţi să guste din produsele tradiţionale de stână, dar şi să asculte muzica populară din Bucovina. Deşi printre miile de oameni veniţi la acest eveniment s-au aflat şi un număr mare de lideri politici suceveni, se pare că aceştia au ales să lase politica deoparte pentru câteva ore şi să se bucure de petrecerea câmpenească alături de ceilalţi participanţi.
Şi la ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei, participanţii au putut să viziteze stânele tradiţionale venite din mai multe localităţi ale judeţului, Frasin, Stulpicani, Vama, Fundu Moldovei sau din zona Humor, şi să guste din balmoşul, brânza şi caşul preparate de ciobani, dar şi din mieii şi porcii preparaţi la proţap. În această atmosferă, Hora Bucovinei a debutat cu parada gospodarilor. La acest moment au participat gospodari din întreg judeţul care au ţinut să-şi prezinte în faţa vizitatorilor atât straiele populare, dar şi caii şi animalele pe care le cresc.

• Nechifor: Avem nevoie de o zi frumoasă a Bucovinei, în care să simţim şi să trăim mândria de a fi bucovinean

După parada gospodarilor, deschiderea oficială a Horei Bucovinei s-a făcut în prezenţa ministrului muncii, Rovana Plumb, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a primarului din Frasin, Marinel Bălan, dar şi a secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
În discursul său, Cătălin Nechifor le-a urat tuturor celor prezenţi să se bucure de această zi, să guste din produsele tradiţionale şi să participe la spectacolele folclorice oferite de artiştii suceveni, dar şi de către invitaţi. „E hora dumneavoastră, e hora gospodarilor şi astăzi vreau să decretăm împreună o zi liberă de politică. Avem nevoie de o zi frumoasă a Bucovinei, în care să simţim şi să trăim mândria de a fi bucovinean şi să gustăm din Bucovina: sunt produse, sunt bucate, este muzică bună, este vreme frumoasă şi sunt gospodari minunaţi lângă noi”, a spus Nechifor.
De asemenea, ministrul muncii, Rovana Plumb, le-a spus celor prezenţi că este o onoare pentru ea să fie prezentă la acest eveniment. „Vreau să vă mulţumesc din suflet pentru că sunteţi mândri de valorile şi tradiţiile acestei zone, care sunt ale noastre şi pe care le păstraţi cu sfinţenie. Cu toţi suntem mândri că suntem români. Vreau să vă spun că a venit momentul să putem să spunem cu tărie, curajoşi şi răspicat că trebuie să fim mândri pentru valorile noastre. Avem cu ce să ne mândrim. Uitaţi: peisaje atât frumoase, de vis, arta noastră populară, cultura noastră, dar înainte de toate oameni gospodarii acestei ţări”, a spus Rovana Plumb. Ea a subliniat că fiecare dintre gospodarii Bucovinei, dar şi tradiţiile acestei zone fac România puternică în lume.


Un cuvânt de bun venit a avut şi primarul din Frasin, Marinel Bălan, care a ţinut să mulţumească Consiliului Judeţean şi preşedintelui acestei instituţii pentru sprijinul acordat în organizarea Horei Bucovinei.
Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a ţinut să mai precizeze că acest eveniment este dedicat gospodarilor din Bucovina, a celor care lucrează pământul sau cresc animale. „Vedem de la an la an că această muncă în agricultură se dezvoltă, şi sunt şi finanţări europene pentru a dezvolta această activitate. Dar cel mai important este că cei care sunt gospodari cu adevărat păstrează tradiţia şi merg mai departe”, a spus Nechifor.

• Oamenii politici de la toate partidele au venit la Hora Bucovinei

Aşa cum am mai precizat liderii politici suceveni, dar şi candidaţii pentru alegerile europarlamentare veniţi la acest eveniment au evitat să facă declaraţii politice sau să facă declaraţii legate de campania electorală. Printre liderii PSD prezenţi, pe lângă preşedintele organizaţiei judeţene, Cătălin Nechifor au mai fost prezenţi senatorii Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu , deputații Ioan Stan și Gavril Mîrza, dar şi vicepreşedintele PSD al Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu. Printre liberalii care au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment se numără liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, deputatul Radu Surugiu, deputatul Dumitru Pardău, senatoarea Steliana Miron, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, viceprimarul Sucevei, Ovidiu Doroftei, şi vicepreşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Ilie Niţă.

• Flutur a venit îmbrăcat într-un costum popular luat din lada de zestre

La rândul lor, democrat liberalii au venit în număr mare la Hora Bucovinei, printre cei prezenţi numărându-se liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava, deputatul Ioan Balan, deputata Sanda Maria Ardeleanu, șefia organizației județene de femei, Cătălina Culipei, primarul de Adâncata, Viorel Cucu, vicele Daniel Cadariu sau prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei. De precizat că liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a venit îmbrăcat într-o bundiţă despre care a spus că a luat-o din lada de zestre de acasă. „O am de mai demult. Sunt un iubitor de port popular aşa că nu a trebuit să fac eforturi. A trebuit să umblu în lada mea adevărată de zestre”, a spus Flutur. El a adăugat că îşi doreşte ca despre Bucovina să se vorbească mai mult decât se vorbeşte în prezent. „Pe muntele acela s-a scris Bucovina. Din păcate se vorbeşte mai puţin acum, şi asta mă mâhneşte şi cred că trebuie să o punem înapoi pe munte acolo unde îi este locul”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Hora Bucovinei de anul acesta a fost decretată „liberă de politică”, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava