MOPAN Suceava
Galerie foto198 poze în acest set

Hora Bucovinei de la Frasin a atras anul acesta un număr record de vizitatori. A opta ediţie a acestui eveniment s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, 21 şi 22 mai a.c., iar potrivit organizatorilor, numai duminică, la Hora Bucovinei au fost prezenţi peste 40.000 de vizitatori.

Hora Bucovinei a fost organizată de e Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Primăria oraşului Frasin, Direcția Silvică Suceava, Camera de Comerț și Industrie Suceava, Clubul Național Bucovina al crescătorilor şi proprietarilor de câini de rasă Ciobănesc Românesc de Bucovina.

În prima zi a evenimentului, care marchează urcatul oilor la munte, vizitatorii au putut vizita stânele special amenajate, dar şi obiceiurile şi tradiţiile legate de măsura oilor, tot sâmbătă fiind organizată şi o petrece a bacilor.

Ziua principală a Horei Bucovinei a fost duminică, când încă de la primele ore ale dimineţii, mii de suceveni, dar şi turişti din ţară şi străinătate au venit în incinta fostei tabere Bucşoaia pentru a asista la spectacolele de muzică populară, pentru a degusta din produsele tradiţionale preparate de bacii de stânele tradiţionale din zona de munte, sau pentru a admira expoziţiile de animale.

Toţi cei care au dorit au putut să deguste cele mai delicioase produse tradiţionale gătite de bacii de la stânele din zon Humor, Frasin, Fundu Moldovei, Breaza, Vama sau de la stâna Cooperativei Agricole „Timineanca” din Fundu Moldovei. Din ceaunele care au clocotit pe foc întreaga zi s-a putut servi balmoş, borş de miel, viţel sau miel în smântână, deliciile culinare fiind completate de miei sau viţei la proţap, şi de urda, caşul, brânza frământată, sau mămăligă cu brânză şi smântână.

Pe lângă stânele tradiţionale din judeţul Suceava, vizitatorii au putut să admire expoziţia cu ce mai frumoşi câini ciobăneşti din Bucovina, dar şi expoziţii de cai şi de oi, prezentate de crescătorii din judeţul Suceava. Şi anul acesta, unul dintre cele mai atractive standuri, în special pentru copii, a fost cel al Direcţiei Silvice Suceava, unde au fost expuse o întreagă colecţie de animale şi păsări împăiate, reprezentantul acestei instituţii oferindu-le tuturor celor interesaţi infromaţii despre exemplarele prezentate.
Deschiderea oficială a Horei Bucovinei a avut loc cu parada gospodarilor din judeţul Suceava.

Primii care au defilat prin faţa spectatorilor au fost gospodarii din Frasin, în frunte cu primarul acestui oraş, Marinel Bălan. Au urmat apoi trăsurile cu gospodari veniţi din Broşteni, Vama sau Gura Humorului, iar după o paradă a cailor, în faţa spectatorilor au defilat grupuri de gospodari, gospodine şi copii îmbrăcaţi în frumoase costume populare din localităţi precum Mălini, Cajvana, Fundu Moldovei, Vama, Sadova, Broşteni, Şcheia, Todireşti sau Stamate.


După discursurile oficialităţilor, spectatorii au asistat la un adevărat maraton de muzică populară. Pe scena din fosta tabără Bucşoaia au urcat interpreţi de muzică populară şi grupuri folclorice din mai multe zone ale judeţului, precum şi artiştii Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” din Sibiu. Invitaţii speciali ai zilei de duminică au fost renumiţilor interpreţi de muzică populară Nicolae Furdui Iancu şi Margareta Clipa.

La deschiderea oficială a Horei Bucovinei, primarul din Frasin, Marinel Bălan, le-a transmis tuturor celor prezenţi că prin acest eveniment, Bucovina este din nou în straie de sărbătoare şi îşi pune în valoarea o parte din frumuseţile acestei zone. „Bucovina s-a mândrit întotdeauna cu tot ceea ce are mai frumos, cu portul popular, cu măiestria meşteşugarilor, cu bucatele gustoase şi cu obiceiurile din această zonă. Avem aici stânele din zona de munte şi obiceiurile crescătorilor de animale, obiceiuri de stână, care îşi păstrează originalitatea şi poate azi sunt mai vii ca altădată”, a spus primarul din Frasin.

El a ţinut să mulţumească în mod special pentru sprijinul primit din partea Consiliului Judeţean Suceava pentru organizarea acestui eveniment. „Hora Bucovinei nu ar fi existat la dimensiuni atât de mari dacă nu ar fi fost Consiliul Judeţean Suceava. Domnule preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, vă rog să-mi permiteţi ca în numele tuturor celor care iubesc Hora Bucovinei să vă mulţumesc dumneavoastră şi colaboratorilor dumneavoastră pentru frumoasa realizare de astăzi”, a spus Marinel Bălan.

Invitat pe scenă pentru a adresa un cuvânt în deschiderea Horei Bucovinei, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat în primul rând numărul mare de participanţi veniţi la evenimentul de la Frasin. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru vremea minunată. Asta-i Bucovina, avem steagul nostru naţional, avem gospodari şi tradiţiile noastre. Felicitări domnule primar. Să trăiască Bucovina în veci, această floare frumoasă a României”, a spus Cătălin Nechifor.

Invitat la această ediţie a Horei Bucovinei, fostul ministru de externe, Titus Corlăţean, a ţinut să felicite organizatorii pentru modul în care se preocupă pentru a păstra tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina. „Vă felicit pentru această tradiţie extraordinară, pentru frumuseţea acestor obiceiuri şi pentru frumuseţea în care le prezentaţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze în continuare, aşa cum v-a binecuvântat cu nişte locuri atât de frumoase, cu oameni frumoşi, cu obiceiuri, costume populare şi muzică atât de frumoase. Felicitări pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi”, a fost mesajul lui Titus Corlăţean.


Printre oficilităţile prezente la Hora Bucovinei au fost şi parlamentarii PSD Ioan Stan, Eugen Bejinariu, Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu şi Cezar Cioată, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu şi primarul din Fălticeni, Cătălin Coman. La Hora Bucovinei a fost prezent şi deputatul ALDE Alexandru Băişanu.

Prezent la Hora Bucovinei, senatorul PNL Gheorghe Flutur a apreciat în mod special acest eveniment, amintind că a fost iniţiatorului lui atunci când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean, dar a şi criticat faptul că a fost şi mult kitsch.

„Mă bucur că este un eveniment care a ajuns la a opta ediţie. Este un eveniment care va trebui încurajat, pentru că pune în valoare portul popular în primul rând, obiceiurile, dansurile şi cântecele Bucovinei, şi are menirea de a aduce lume, pentru a ne întâlnim aici crescători de animale, gospodari din toată zona Sucevei dar şi din alte judeţe. Şi cred că Hora Bucovinei merită toate aplauzele”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a spus că sucevenii merită un astfel de eveniment, precizând că este necesar ca la Hora Bucovinei să fie prezente şi minorităţile din judeţul Suceava, de la ucraineni, polonezi şi până la nemţii din Bucovina. „Sunt bucuros că se continuă acest eveniment, dar cred că va trebui să facem mai mult. Şi eu voi promova tradiţionalul din aceste evenimente. Pentru că dacă vă uitaţi bine există destul de mult kitdch, şi nu are ce căuta. Poate la intrarea în incinta horei Bucovinei trebuiau să fie meşteşugarii cu produse tradiţionale din Bucovina, gastronomia de Bucovina. De aceea voi încuraja în continuare acest lucru şi sunt bucuros că sunt alături de sucevenii mei dragi. Îmi încarc şi eu bateriile în fiecare an şi sper ca anul viitor să internaţionalizăm Hora Bucovinei pentru că merită acest lucru”, a mai declarat Flutur.

El a precizat că o atenţie mai mare va trebui să fie dată crescătorilor de animale din judeţul Suceava, şi a obiceiurilor tradiţionale, care vor trebui puse mai mult în valoare la ediţiile viitoare. Alături de Gheorghe Flutur, la Hora Bucovinei au mai fost prezenţi şi deputaţii Ioan Balan şi Sanda Maria Ardeleanu.

Hora Bucovinei de la Frasin a atras un număr record de participanţi, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava