Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto50 poze în acest set

Oraşul Frasin a devenit pentru o zi „capitala folclorică” a judeţului (vezi foto). Mii de suceveni dar şi de turişti din afara judeţului s-au aflat duminică, 22 mai, la Frasin-Bucşoaia pentru a participa la cea de-a treia ediţie a manifestării „Hora Bucovinei”, sărbătoare pastorală prilejuită de urcatul oilor la munte. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor la „Hora Bucovinei” s-a apropiat de 30.000. Startul manifestării a fost dat din centrul oraşului de un grup de buciumaşi. A urmat o paradă a bacilor însoţiţi de mioare şi de frumoşii câini ciobăneşti, parada formaţiilor folclorice participante la „Hora Bucovinei” şi parada caleştilor la care erau înhămaţi cai superbi ce au făcut deliciul publicului. În fruntea alaiului s-a aflat o trăsură trasă de doi ponei care a atras toate privirile audienţei. În centrul oraşului Frasin s-a pus de o horă pe muzica fanfarei din Stamate, horă la care s-a prins şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur şi-a filmat singur „Hora Bucovinei”

După deschiderea manifestărilor întreg alaiul a fost condus pe muzică de fanfară în tabăra Bucşoaia acolo unde au avut loc spectacole folclorice, obiceiuri de stână, expoziţie de animale şi expoziţie gastronomică cu produse culinare specifice stânei. Pe scena de la Bucşoaia au evoluat Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, interpreţii locali de muzică populară Margareta Clipa,Laura Lavric, Leonard Zamă, George Finiş, Rodica Andronic, Pamfil Roată, Lucica Păltineanu, Angelica Flutur, Călin Brăteanu, Sorin Filip, Nicolae Vieru, Danba Dăncilă, Dănuţ Onoiu, Georgeta Carciu, Laura Erhan, Eusebiu Gafiţa, Andreea Chisăliţă, Alexandru Cozaciuc, Mădălina Pavel, Diana Alexa, dar şi invitaţi de renume din afara judeţului precum Tiberiu Ceia şi Aurel Tămaş şi chiar din străinătate Maria Iliuţ din Cernăuţi- Ucraina. Publicul iubitor de folclor a asistat şi la spectacole oferite de ansamblurile artistice din Straja, Fundu Moldovei, Moara, Bosanci, Mălini şi Botoşana precum şi de ansamblurile minorităţilor din judeţ (polonezi, ucraineni şi huţuli).

Flutur surprins plăcut de un fan al său din Rădăşeni

La Bucşoaia au fost organizate cinci stâni de către asociaţiile crescătorilor de animale unde oamenii putut degusta specialităţi culinare ciobăneşti gen balmoş cu miel sau diferite specialităţi de brânză. „Hora Bucovinei” a beneficiat şi de transmisie televizată în direct la postul Etno între orele 16-19. de pe scena din Bucşoaia preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să spună că manifestarea este una de tradiţie pentru zona noastră şi le-a urat celor prezenţi să se bucure din plin. Alături de Flutur la Frasin sau aflat vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Daniel Cadariu şi Vasile Ilie, parlamentarii PD-L, Ioan Bălan, Orest Onofrei, Sanda Maria Ardeleanu, Dan Gospodaru, primari din judeţ şi şefi de instituţii deconcentrate. În public au fost văzuţi şi liderii USL, preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu şi omologul său de la PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor acesta fiind însoţit şi de alţi social democraţi printre care preşedintele executiv Ovidiu Donţu. De menţionat că Flutur a fost plăcut surprins de un bătrân din Rădăşeni care i-a arătat o cutie de chibrituri cu chipul său folosită ca material electoral la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean din 2008 precum şi o fotografie cu Băsescu spunându-i că apreciază foarte mult ceea ce face pentru judeţ. Mai trebuie spus că Flutur şi-a înregistrat singur „Hora Bucovinei” folosind o camera video cu care a filmat în permanenţă. „Hora Bucovinei” este un proiect al Consiliului Judeţean finanţat din fonduri europene. Ediţia din acest an a beneficiat de suma de 7,38 de miliarde de lei vechi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava