Concert pascal
MOPAN Suceava

Aprobarea contractării unui credit de 20 de milioane de lei pentru cofinanţarea a două proiecte europene, cel pentru reabilitarea Muzeului de Istorie şi cel pentru gestionarea deşeurilor în judeţul Suceava, în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Suceava s-a transformat într-o dispută între şeful administraţiei, Cătălin Nechifor, şi consilierii liberali vasile Ilie. Totul a început în momentul în care, înainte de a fi aprobat împrumutul, liderul grupului de consilieri PNL, Vasile Ilie, a acuzat actualul Guvern al României că a uitat de Suceava, administraţia judeţeană fiind nevoită să înceapă anul cu un împrumut pentru a putea cofinanţa proiectele europene pe care le are în derulare. Vasile Ilie a spus încă de la începutul că sumele alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetului propriu al judeţului Suceava sunt insuficiente şi inferioare celor alocate în anul 2014.
„Din această cauză, în acest an fondul de salarii nu este acoperit în totalitate, înregistrând un deficit de 138,8 milioane de lei. De asemenea, este primul an în care în proiectul de buget nu au fost prevăzute credite bugetare pentru finanţări nerambursabile”, a spus Vasile Ilie. El a subliniat faptul că administraţia judeţeană nu are fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene, motiv pentru care în şedinţă s-a propus, imediat după adoptarea bugetului, contractarea unui credit.
„În acelaşi timp, construcţia bugetară este aceea de buget cu deficit, adică venituri mai mici şi cheltuieli mai mari. Şi aceleaşi situaţii le regăsim şi la majoritatea comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ”, a declarat Vasile Ilie.
Liderul consilierilor judeţeni suceveni ai PNL a mai spus că având în vedere toate aceste aspecte, se poate trage concluzia că actualul Guvern a întors spatele judeţului Suceava, nealocând fondurile minime pentru asigurarea funcţionării instituţionale şi pentru a continua proiectele europene deja începute. „Nu trebuie să ne împrumutăm pe tot parcursul anului, ci trebuie să solicităm ceea ce ni se cuvine de drept, şi anume un buget echilibrat care să sigure funcţionalitatea instituţiilor şi continuarea investiţiilor”, a ţinut să precizeze Vasile Ilie. El a spus că din acest motiv consilierii PNL nu vor vota contractarea unui împrumut care să îndatoreze şi mai mult judeţul Suceava. Vasile Ilie i-a mai solicitat preşedintelui CJ Suceava, în numele grupului de consilieri judeţeni ai PNL, să facă demersuri urgente către Guvernul României pentru a acorda sumele minime necesare judeţului Suceava pentru anul 2015.

Ca răspuns la afirmaţiile lui Vasile Ilie, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să-i transmită în primul rând că problema cu privire la alocarea de fonduri nerambursabile pentru culte, sport, acţiuni culturale şi asistenţă socială tocmai se rezolvase, fiind alocată în acest sens suma de 500.000 de lei. Făcând referire la necesitatea contractării unui împrumut pentru cofinanţarea celor două proiecte, Cătălin Nechifor a arătat că cele 20 de milioane de lei sunt absolut necesare pentru a putea finaliza proiectele Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor şi cel pentru reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie din Suceava. Din suma totală împrumutată, suma de 15 milioane de lei ar urma să fie folosită pentru proiectul de gestionare a deşeurilor, diferenţa urmând să fie folosită pentru Muzeul de Istorie. El a explicat că CJ Suceava este obligat să asigure cofinanţarea celor două proiecte.
„Nu e vorba de transferuri de la bugetul de stat, ci de obligaţia contractuală a noastră ca unitate administrativ-teritorială într-un contract cu finanţare nerambursabilă semnat, asumat, inclusiv printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean. Noi am votat şi am adoptat o hotărâre prin care să putem pune această cofinanţare. Nu este scris în acea hotărâre şi nu sunt prevederi legale cu privire la modul în care pui acea cofinanţare, ci doar că ţi-o asumi. Dacă vreţi în acest moment să încălcaţi o hotărâre prin care şi dumneavoastră aţi votat cofinanţarea respectivă, sigur că e dreptul dumneavoastră legal să o faceţi. E dreptul dumneavoastră să votaţi aşa cum consideraţi, dar din punctul meu de vedere faceţi un lucru nedrept şi nu aş vrea să-l cataloghez din punct de vedere legal sau nelegal”, a spus preşedintele CJ Suceava.
Făcând referire la gestionarea deşeurilor, el a arătat că dacă administraţia judeţeană nu va putea asigura cofinanţarea, iar proiectul nu va fi realizat până la sfârşitul acestui an, există trei riscuri majore, cel mai mare dintre acestea fiind ca proiectul să fie declarat neeligibil în totalitate, situaţie în care CJ va trebui să plătească întreaga valoare a investiţiilor. „Este o sumă uriaşă. Vă spun că veţi da practic judeţul la mezat dacă veţi decide acest lucru”, a subliniat Nechifor. El a mai adăugat că celelalte două riscuri ar consta fie în primirea unei corecţii financiare de 25% din valoarea proiectului, fie în plata diferenţei din investiţiile care nu au putut fi realizate până la sfârşitul anului. „Cred că suntem oameni care avem pretenţia că vrem să construim şi care nu ne dorim vreo secundă să ajungem într-o dificultate majoră. Decizia poate fi şi politică, poate fi înţeleasă ca atare, dar vă spun că dacă noi nu adoptăm în acest moment împrumutul riscurile sunt majore şi vi le asumaţi ca atare”, a arătat Nechifor. El a ţinut să sublinieze faptul că pentru astfel de proiecte europene este necesară asigurarea cofinanţărilor locale, care trebuie asigurate de beneficiarul investiţiilor, iar în momentul de faţă, în afara acestui împrumut nu există alte surse de finanţare.


Un alt consilier care a criticat contractarea împrumutului a fost şi Radu Pentiuc. Acesta a acuzat faptul că actualul Guvern nu a făcut nimic pentru a asigura sumele pentru cofinanţarea acestor proiecte europene. El a criticat şi modul în care a fost întocmit proiectul iniţial de buget, precizând că din punctul său de vedere preşedintele CJ Suceava „nu şi-a făcut temele”. „Suntem la doi ani şi ceva dintr-un mandat în care ne dorim ca oamenii din judeţul nostru să trăiască mai bine”, a spus Pentiuc, el adăugând că „aparent, noi, cei din Consiliu, suntem asemănători. Dar e o mare deosebire între dumneavoastră şi noi, membri ai Consiliului Judeţean. Dumneavoastră aveţi cartea de muncă la Consiliul Judeţean, iar noi lucrăm în unităţi care ne-au promovat şi avem profesia noastră. Considerăm că nu v-aţi făcut temele şi nu sunt duse până la capăt. Cum aţi semnat un proiect de buget care să nu aibă fonduri pentru sport?”
El a arătat că dacă cele două proiecte menţionate anterior erau atât de importante pentru judeţul Suceava, atunci preşedintele CJ ar fi putut să le susţină la Guvern pentru a primi cofinanţarea necesară pentru realizarea lor şi nu ar mai fi fost nevoie de împrumuturi.
După afirmaţiile consilierului PNL Radu Pentiuc, şeful CJ Suceava a ţinut în mod expres să îi explice acestuia şi celorlalţi consilieri cum se derulează un proiect european. „Dumneavoastră ştiţi cum funcţionează un proiect european? Un astfel de proiect presupune o sumă importantă bani nerambursabili de la Uniunea Europeană şi Guvernul României. Apoi mai există o componentă care reprezintă cofinanţarea locală, care poate fi 50%, de 2% sau mai mult, dar e locală. Trebuie să o pui tu şi nu Guvernul sau Uniunea Europeană”, a spus Nechifor.
În cele din urmă, proiectul cu privire la contractarea acestui împrumut a trecut cu votul majorităţii consilierilor, reprezentanţii PNL votând împotrivă. După şedinţă, Cătălin Nechifor a declarat că, după cum au decurs o serie de discuţii în plenul deliberativului judeţean, unii dintre consilieri ar avea nevoie de cursuri de administraţie publică locală.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava