MOPAN Suceava

Senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niță, a declarat astăzi că va susține adoptarea proiectului de modificarea legii privind ucenicia la locul de muncă și cea cu privire la efectuarea stagiilor pentru absolvenții de învățământ superior inițiat de Guvernul României. Ilie Niță a declarat că în cadrul ședinței pentru buget și finanțe a Senatului a votat pentru avizarea favorabilă a acestui proiect de lege, care va veni în sprijinul angajatorilor care nu dispun de resurse financiare, în vederea păstrării muncitorilor calificaţi, pe de o parte, precum şi pentru a încheia contracte de stagiu, pe de altă parte.

Senatorul sucevean a explicat că prin modificarea primei dintre cele două legi, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, beneficiază, la cerere, de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună, echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, bani proveniți din fonduri europene structurale și de investiții, asistență financiară nerambursabilă acordată României, conform legii si cu respectarea condițiilor finanțatorului, și fonduri publice naționale. „Ucenicia la locul de muncă se va organiza pentru nivelurile 2, 3 și 4 de calificare, stabilite prin Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor”, a explicat Ilie Niță.

El a mai spus că după adoptarea proiectului de modificare a celei de-a doua legi, angajatorilor vor fi sprijiniți pentru a încheia contracte de stagiu, prin majorarea sumelor acordate de la 750 lei/lună, la 1.350 lei/lună. Senatorul ALDE de Suceava a spus că proiectul prevede ca angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, o sumă de 1.350 lei, echivalentul a 300 de euro/lună, pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru somaj, în limita fondurilor alocate. Niță a mai precizat că proiectul de lege cuprinde și extinderea surselor de finanțare a stagiilor pentru absolvenții de învățământ superior prin introducerea fondurilor europene structural și de investiții.

„Investițiile în formarea profesională de tip ucenicie la locul de muncă și stagii pentru absolvenții de învățământ superior sunt esențiale pentru a stimula creșterea economic și competitivitatea mediului de afaceri deoarece competențele determină capacitatea resurselor umane de a crește productivitatea muncii”, a declarat Ilie Niță, care a adăugat că „pe termen lung, competențele obținute prin ucenicie la locul de muncă pot stimula inovarea și creșterea economic și pot da valoare adăugată producției în cadrul lanțului valoric”.

El a explicat că prin aceste măsuri se urmărește sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii care nu dispun de resurse financiare pentru a angaja și păstra forța de muncă calificată. De asemenea, Ilie Niță a spus că prin acest proiect se urmărește îmbunătățirea calității forței de muncă care deține calificări de nivel superior în cadrul IMM–urilor, în condițiile în care foarte multe firme nu dispun de resurse financiare necesare pentru a salariza forța de muncă înalt calificată. „ Prin urmare, formarea profesională în condițiile reale de muncă, prin ucenicie la locul de muncă are potențialul de a ridica atât standardele cât și nivelurile de reușită pentru a se asigura că forța de muncă este în măsură să se adapteze la schimbările, din ce în ce mai numeroase, de pe piața muncii”, a încheiat Ilie Niță.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava