Concert pascal
MOPAN Suceava

In primul rand, este semn ca daca instantele vor fi investite cu astfel de dosare nu vor tolera ilegalitatile bancilor.

Exista deci pana acum hotararea definitiva si irevocabila a Tribunalului Galati si acesta hotarare executorie a Tribunalului Buzau.

Sunt insa peste 1000 de procese identice deja pe rol si vor avea deciziile in cel mult 2-3 saptamani.

Se pune intrebarea fireasca: sunt cazuri izolate sau este deja o practica a instantelor?

Dupa cum se observa cele 2 sentinte s-au castigat pe legislatie Europeana, obligatorie pentru instantele din Romania. Deci toate instantele pot si trebuie sa foloseasca aceste hotarari in motivare.

In ultima perioada s-a ajuns la situatii dramatice o data cu cresterea spectaculoasa a francului

Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni: Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007

O decizie a Tribunalului Buzau le aduce o speranta celor 75.000 de romani care au in acest moment credite in franci elvetieni. Instanta i-a dat castig de cauza unui barbat, care impreuna cu partenera sa a luat un imprumut in 2007. Magistratii au hotarat ca cei doi isi vor plati ratele la cursul la care au semnat contractul, de doua ori mai mic, decat cel de acum. Decizia nu este insa, definitiva.

In martie 2007, Doina Caranda impreuna cu partenerul ei au imprumatat de la Pireus Bank 112.000 de franci la un curs de 2,08 pentru un franc elvetian, adica de doua ori mai mic fata de cel de astazi.

Cei doi au semnat un contract in care se angajau sa achite o rata lunara de 900 de franci pentru o perioada de 25 de ani. Disperati, anul trecut au decis sa dea in judecata banca.

“Noi am dat in judecata, nu ne mai puteam plati rata, banca nu ne-a luat in seama, am incercat sa stam de vorba cu ei. Doamna avocat ne-a zis ca putem avea dreptate, ca exista hotararea europeana”, a marturisit Doina Caranda.

Acum, patru zile Tribunalul Buzau a dat o decizie prin care “stabilizeaza cursul de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecarei rate succesive datorate de reclamant la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului(28.03.2007) incepind cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti.”

In instant pentru a se castiga  s-a invocat o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene portivit careiea instantele nationale se pot pronunta asupra clauzelor abuzive privind cursul de schimb dintr-un contract de credit.(cauza Kasler impotriva Otp Ungaria) Reprezentantii Pireus Bank nu au comentat decizia instantei si cel mai probabil vor face apel.

Aici se face o prima remarca: sentinta data in prima instanta in material dreptului consumatorilor este executorie  si poate fi pusa in executare silit.

-Apelul bancii nu suspenda efectele hotararii instantei

– Pe toate durata procesului si dupa clienta v-a plati ratele din momentul incheiarii contractului

Av. Coltuc Marius

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava