MOPAN Suceava

Film O’Clock International Festival a aparut ca un parteneriat intre tari care impartasesc acelasi fus orar si dragostea pentru cinema, ce isi propune sa fie mai mult decat un festival de film – o adevarata miscare culturala ce foloseste ca mijloace meridianul si fusul orar pentru a transforma Terra intr-o citadela cinematografica. Evenimentul consta in proiectii simultane, sesiuni live de Q&A cu invitati speciali si discutii din industrie ce vor fi transmise concomitent in toate spatiile festivalului din tarile participante si online pe platforma festivalului (www.FoC-IFF.com).

Tarile participante la prima editie din acest an sunt Lituania, Romania, Grecia, Egipt si Africa de Sud. Prin intermediul platformei de cinema online Festival Scope, dar si accesand alte platforme digitale, publicul fiecarei tari va avea ocazia sa vizioneze impreuna filme-reper si sa participe activ la discutii online cu profesionisti din industria filmului, privind patrimoniul cinematografic si oportunitatile de cooperare dintre tari, doi piloni-directii esentiale ale Festivalului.

“Evenimentele de industrie sunt mici pasi in a ne cunoaste vecinii de meridian, cinefili si cineasti, oameni de cultura. Cred ca este importanta constituirea unei platforme de dialog – fie ca vorbim despre mijloace de cooperare, fie ca vorbim poate de restaurare. In timp lucrurile se pot dezvolta frumos, dar pentru asta trebuie sa avem un inceput bun si sa indraznim.”, povesteste Mirona Radu, initiatoarea Film O’Clock.

Filmele sunt amprentele istoriei asupra memoriei colective a unei natiuni, ajutand oamenii sa inteleaga, din punct de vedere estetic, politic si nu numai, punctele de vedere ale drumurilor comune. Cum pozitionam cadrul elitist pentru filmele de arta si, mai ales, pentru filmele clasice care au marcat inceputul si etapele esentiale pentru cinematografia nationala? Ce mijloace putem dezvolta pentru a ajunge la un public mai larg si pentru a aborda importanta patrimoniului cinematografic? Acestea sunt tipul de discutii care vor fi deschise in cadrul Conferintei pentru industrie: Dezvaluirea patrimoniului cinematografic.

“A pune la dispozitia profesionistilor din tarile participante un spatiu pentru intalnire, prezentarea starii actuale a fiecarei industrii – mai ales in contextual actual al pandemiei care afecteaza masiv cinematografia, schimbul de know-how si conexiuni reprezinta o oportunitate care nu poate fi ratata. Conectarea se refera in acest sens nu numai la public, ci si la comunitatile de film actuale, creativii si expertii din acest domeniu.”, spune Ioanna Kryona, delegatul din partea Greciei.

Festivalul International Film O’Clock isi propune sa reprezinte o platforma continua de colaborare creativa si dialog intre realizatori, de la ideea unui proiect pana la prezentarea filmelor in fata publicului. Ce motiveaza coproductiile internationale de film? Discutia se opreste la bani, stimulentele pentru film si reducerile de impozite sau este altceva care face ca un proiect de film sa avanseze ca o colaborare internationala? Cum cream, finantam si distribuim povestile astfel incat sa reflectam colaborarea internationala si sa pastram particularitatile culturii cinematografice nationale? Aceste intrebari vor fi discutate in cadrul Conferintei pentru industrie: Oportunitati de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estica.

Participarea este gratuita pentru evenimentele de industrie, pe baza inregistrarii. Cele doua conferinte se vor defasura in limba engleza, iar lista detaliata a vorbitorilor si agenda evenimentului vor fi anuntate in curand pe site-ul festivalului: www.FoC-IFF.com.

Conferinta Dezvaluirea patrimoniului cinematografic va avea loc sambata, 27 februarie, la ora 14:00 iar cei interesati se pot inscrie aici, si Oportunitati de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estica se va desfasura luni, 1 martie, la ora 15:00, inregistrarea realizandu-se aici.

Mai multe informatii: office@foc-iff.com

Eveniment initiat de Mirona Radu, profesionist in industria filmului cu o experienta de aproape 10 ani in productie si distributie de film, precum si festivaluri internationale, organizat de Creatrix Fama si Culture Reality.

Proiect co-finantat de AFCN.

Parteneri: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, Muzeul National al Taranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Skalvijos Kino Centras, Romuva Cinema, Stranger Film, Lithuanian Short Film Agency, Next Wave DFFB, CatalinaRadu, Asociatia Informala a Vocilor pentru Incluziune, Ambasada Romaniei in Lituania

Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultura, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Zile si Nopti, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava