Concert pascal
MOPAN Suceava

În urma demersurilor ANOSR în vederea organizării Programului Național de Tabere Studențești în 2021, în ședința de Guvern din data de 09.06.2021 s-a aprobat acordarea unei sume de 2,5 milioane de lei cu această destinație.

„Taberele studențești” sunt un program emblematic al statului român, organizat în fiecare an din 1990 până la apariția pandemiei de SARS-CoV-2, și unul dintre principalele programe prin care Guvernul României premiază excelența academică a studenților, promovează voluntariatul și oferă un sejur la mare sau la munte pentru studenții care nu și-ar permite altminteri să aibă asemenea posibilitate. Peste 200.000 de studenți au beneficiat, în acești ani, de programul național în cauză.

Din luna ianuarie federația a solicitat organizarea taberelor studențești în măsura în care situația epidemiologică o permite. Având în vedere relaxările anunțate în ultima perioadă, în luna mai ANOSR a transmis o notificare către Ministerul Tineretului și Sportului și conducerea Guvernului României, arătând că organizarea taberelor nu este un element de oportunitate la latitudinea Guvernului, ci o obligație legală a acestuia, în măsura în care acestea sunt în mod obiectiv posibil de organizat. Astfel, la ședința Consiliului Național pentru Tineret din data de 18 mai 2021, Viceprim-ministrul Kelemen Hunor și Ministrul Tineretului și Sportului Eduard-Carol Novak au garantat desfășurarea programului în 2021, care beneficiază și acum de resurse bugetare.

ANOSR susține ca locurile fie acordate cu prioritate pentru studenții încadrați în categorii defavorizate, fiind cazuri sociale în baza venitului mediu net al familiei sau studenți orfani. Inclusiv, în edițiile anterioare ale PNTS, ANOSR a donat toate locurile de tabără care i-au fost alocate în calitate de federație națională studențească pentru susținerea studenților care sunt cazuri sociale, numeroși studenți eligibili neputând beneficia de această facilitate.

Conform Raportului ANOSR privind implementarea taberelor studențești în  anul 2019, pentru majoritatea participanților – 51,4%, oportunitatea de a se bucura de un sejur prin taberele studențești este singura pe care aceștia o au, neavând resurse financiare pentru a-și finanța pe cont propriu o astfel de experiență. De asemenea, pentru 81,9% dintre ei participarea în tabere este și o motivație pentru a-și crește performanțele academice.

Prin raportare la HG 322/2019, având în vedere costurile pentru cazare și masă și durata sejurului, ar trebui să fie disponibile puțin sub 3.300 de locuri. În măsura în care cererea depășește acest număr și ținând cont de numărul de locuri anterior pandemiei, ANOSR va solicita suplimentarea acestora.

Solicităm Ministerului Tineretului și Sportului publice cu celeritate Metodologia privind organizarea taberelor studențești, pentru a putea derula procedurile imperative în termen adecvat.

studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 111 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al  Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava