Concert pascal
MOPAN Suceava

Zidit în anul 2015 pe muntele Bârnărel, Schitul „Sfântul Nectarie” veghează de la 1300 m altitudine urbea Vatra Dornei. Fiind edificat ca loc de pioasă închinare și aducere aminte a sacrificiului ostașilor și martirilor neamului căzuți la datorie aici și pretutindeni în timpul războaielor, el are ca hram secundar Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor).

Sărbătoarea Înălțării Domnului a fost aleasă ca zi de pomenire a eroilor, spre a ne învăța că există o legătură tainică între Crucea suferințelor, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos și jertfa eroilor neamului, dată spre apărarea credinței și patriei strămoșești, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru darurile Sale.

Hramul în cinstea Înălțării Domnului (Ziua Eroilor), a cărei pomenire a fost joi, 25 mai a.c., s-a oficiat în mod festiv, sâmbătă 27 mai a.c., pentru ca un număr mai mare de credincioși și cadre militare să participe, să se roage și să se bucure de acest luminos praznic. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, această sărbătoare a Bisericii a fost și de această dată prilej de mare și bogată bucurie duhovnicească.

Au participat la sărbătoarea hramului zeci de credincioși care s-au adunat dis de dimineață la slujba religioasă oficiată de către părintele protopop Aurel Goraș, viețuitorii Schitului „Sfântul Nectarie” (Protosinghel Nectarie Jacotă, egumenul așezământului monahal,  ieromonah Porfirie Monac și părintele Arsenie Grosu), alături de clericii sosiți din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de corul condus de părintele Iulian Bârgovanu, ce a avut o prestație de excepție.

Am trăit cu emoție clipe de adevărată înălțare sufletească participând la oficierea Sfintei Liturghii, săvârșită de acest luminat sobor de preoți, prezidat de către PC părinte protopop Aurel Goraș, care ne-a oferit la momentul rânduit al Sfintei Liturghii, un cuvânt de învățătură și îndrumare sufletească presărat cu exemple din viața Mântuitorului și a Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul. La final, PC părinte protopop a ținut să-i îndemne pe credincioși să se mobilizeze spre a îmbrăca această „mică catedrală a munților” în straiele cuvenite ale picturii interioare, spre a se desăvârși pe deplin această lucrare.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul de preoți a oficiat Slujba Parastasului la crucea înaltă de 20 m, ridicată pe acest munte pentru eroii neamului. Atmosfera înălţătoare a fost asigurată şi aici de implicarea în slujbă a valorosului grup coral „Ecou dornean”, instruit şi dirijat de către preotul Iulian Bârgovanu.

În cuvântul rostit la monumentul ridicat în amintirea eroilor, părintele protopop Aurel Goraș a arătat că „fața urâtă a războaielor nu trebuie să fie soluția unor neînțelegeri între popoare și ideologii, ci dialogul”. Valoroase şi înţelepte îndemnuri a transmis părintele Dumitru Mândrilă, ce a rostit cuvinte de laudă pentru Armata română, pentru jertfa soldaților și a arătat că „în aceste timpuri grele, când nori negri se ridică peste tot în jurul nostru, poporul român trebuie să fie mai tare ca niciodată în credință, să își ridice ochii mai des spre înălțimi, pentru ca uniți între noi și în comuniune cu Cerul să trecem cu mult curaj, patriotism și bărbăție peste toate încercările. Să ne facem fiecare datoria și să purtăm în inimi cu cinste tricolorul și crucea, sprijinindu-ne unii pe alții și ajutându-ne în momente de cumpănă și deznădejde”.

La Crucea Eroilor, garda de onoare a fost asigurată de cadrele militare și militarii de la Batalionul 17 Vânători de Munte. Purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni militare a făcut un scurt istoric militar al zonei noastre „câmp de bătălie și jertfe, cu mare încleştare de forţe în timpul Războiului cel Mare”. Totodată, acesta a oferit Protosinghelului Nectarie Jacotă, egumenul așezământului monahal, un album ilustrat cu aspecte din istoricul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, lucrare ce va ocupa de acum un loc de cinste în biblioteca mănăstirii.

Chemați astăzi spre a da cinstea cuvenită eroilor neamului și sfinților lui Dumnezeu știuți sau neștiuți cu numele, dar cu toții scriși în Cartea Vieții, le-am adus prinosul nostru de recunoștință și gândul cel curat, înălțându-ne astfel sufletul și mintea spre Dumnezeu.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat şi anul acesta cu toate cele necesare acestui praznic, mulțumim smerit şi din inimă fraților preoți prezenți pentru bucuria şi onoarea pe care ne-au făcut-o binecuvântând sărbătoarea noastră cu participarea sfințiilor lor și binefăcătorilor noștri pentru tot sprijinul acordat. A fost un moment de înălţare spirituală şi nădăjduim că fiecare participant s-a simţit cu sufletul mult mai aproape de Dumnezeu în aceste clipe. La final toți cei prezenți au primit pachete cu alimente, pregătite special pentru această zi de sărbătoare, iar apoi invitații au participat la o agapă frăţească.

Îndemnăm pe cei care vor citi aceste rânduri să sprijine după inima și puterile lor această mănăstire pentru ca, prin neîncetată rugăciune, să ținem veșnic vie flacăra credinței și să o transmitem așa generațiilor următoare. Când ridicăm privirea spre crucile ce strălucesc tainic la apus pe vârfurile munților, să ne aducem aminte că acest popor e ocrotit de Dumnezeu prin zestrea spirituală moștenită de la înaintași: statornicia în credință, rugăciunea, spovedania, milostenia și împărtășirea cu Sfintele Taine. Dumnezeu să-i ierte pe cei pomeniți astăzi! Dumnezeu să-i odihnească pe eroii neamului care s-au jertfit pentru slava Sfintei noastre Biserici și pentru apărarea țării noastre. Amin!

Obștea Schitului „Sfântului Nectarie”, Bârnărel

În zi de hram, gând pios eroilor de pe Bârnărel, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava