PNL
PSD
PMP

Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, ca urmare a scaderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate in roaming in UE/SEE [1] fara aplicarea unor taxe suplimentare. Tot de la aceasta data, in cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii in roaming in UE/SEE, au scazut si suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel:

– suprataxa pentru date a scazut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 Euro/GB, fara TVA;

– suprataxa pentru apelurile primite a scazut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenti/minut, fara TVA.

Pentru anul 2020, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS S.A. este autorizat sa o perceapa propriilor clienti pentru apelurile primite in roaming in SEE, in conditiile prevazute in Decizia presedintelui ANCOM nr. 679/2019, a scazut de la 0,85 la 0,79 eurocenti/minut, fara TVA.

Cand se aplica suprataxe datelor in roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania. Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri suplimentare intr-o perioada de facturare (volum de consum rezonabil). Incepand cu 1 ianuarie 2020 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% fata de cel aplicat in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

Dupa depasirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot sa aplice o suprataxa, chiar si in cazul in care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu incepere de la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu va putea depasi 3,5 Euro/GB (0,35 eurocenti/MB), fara TVA.

Volumul de consum rezonabil in roaming in UE/SEE incepand cu 1 ianuarie 2020

a)  in cazul planurilor tarifare (cartele preplatite, abonamente, (extra)optiuni) care includ trafic de date nelimitat, cat si al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 3,5 Euro, fara TVA, utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date in roaming in SEE, fara taxe suplimentare, exprimata in GB:

pretul cu amanuntul pentru servicii mobile intr-o perioada de facturare, fara TVA

2 x                                                                                 3,5 Euro

b) in cazul cartelelor preplatite fara resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma initial urmatoarea cantitate de date in roaming in SEE, fara taxe suplimentare, exprimata in GB (pe masura ce utilizatorul plateste din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminueaza):

creditul ramas disponibil pe cartela la intrarea in roaming in UE/SEE

3,5 Euro

Calculator limita date „Roam like at home”: aplicatie ANCOM

Pentru a usura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma in roaming in UE/SEE fara suprataxa, ANCOM a dezvoltat o aplicatie de tip widget, accesibila aici. Aplicatia a fost actualizata cu tariful de 3,5 Euro/GB, valabil incepand cu data de 1 ianuarie 2020. Aplicatia ofera rezultate relevante pentru toti utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu exceptia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat sa aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate în secțiunea dedicată acestui subiect, de pe InfoCentrul ANCOM, aici.

[1] SEE = UE + Norvegia, Islanda si Liechtenstein

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.ro şi www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie si internet, intrati pe www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localitatilor, drumurilor nationale si judetene din Romania, accesati www.aisemnal.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
Viorel Seredenciuc - PNLPRO RomâniaUniunea Polonezilor din România
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava