MOPAN Suceava

În ultima perioadă de timp rezultatele obţinute de sportivii suceveni au fost mult peste susţinerea financiară. În pofida acestui fapt, lucrurile au mers tot mai rău şi în acest moment s-a ajuns la o situaţie deosebit de complicată pentru cei care practică sportul de performanţă în Suceava. Echipa de volei masculin a Sucevei nu a putut să se lupte pentru un loc în primul eşalon valoric, cea de fotbal s-a salvat de la retrogradare cu greu, cea de rugby se zbate în anonimat şi condiţii dificile, iar unii dintre cei mai buni handbalişti suceveni au plecat spre alte locuri, din România, să nu uităm. Să nu mai vorbim de cei mai mici care preferă din ce în ce mai mult să şlefuiască tastatura computerului sau să „bage” o ţigară şi o bere, în loc să alerge, să facă parte dintr-o echipă care oricum ar fi ea le va organiza altfel viaţa.
În orice loc din ţară sau din lume, la nivel de primă ligă sau sport de performanţă, nicio Primărie sau Consiliu Local nu poate susţine singur activitatea sportivă dintr-o comunitate. La Suceava, doar la handbal s-a reuşit crearea unei asociaţii de investitori privaţi care să susţină echipa CSU, dar lucrurile nu stau deloc pe roze nici aici. Gândind nu mai puţintel, cum se crede că după plecările unor jucători suceveni get-beget ca Adomnicăi sau Chiruţ, tineri ca şi Acatrinei sau Gavriloaia de exemplu vor mai putea rămâne la Suceava după încheierea contractelor pe care le au?
Se pune lesne întrebarea, cum în alte oraşe din România, mai mici decât Suceava, există societăţi private care vor să investească în sport? Este adevărat că Suceava face parte din zona de nord-est superdefavorizată şi lăsată în urmă în care nu mai există vechea şi dinamica zonă industrială. Dar dacă ne gândim doar puţin, iar ne punem o întrebare simplă, cum se poate ca „săracii” suceveni să ţină în spate nu ştiu câte hipermarketuri şi să aibă, la un ultim calcul, cam 33.000 de automobile la doar 100.000 de locuitori? Staţi un pic că printre aceştia există copii sub 18 ani şi pensionari trecuţi de vârsta când mai pot apăsa pe „pedale”, iar o maşină înghite nu ştiu câte taxe, asigurări, piese de schimb şi bineînţeles combustibil.
Dacă nu se reglementează repede lucrurile cu sprijinul sportului sucevean vom ajunge ca principala îndeletnicire a noastră să fie culesul de ciuperci şi mâncatul de „ciuperci”.
Sportul sucevean are nevoie de sprijin financiar constant şi de transparenţă. Staţi, că mi-am mai adus aminte ceva!
În fiecare an Consiliul Local acordă fonduri pentru diferite ramuri sportive funcţie de diferite criterii. Niciodată nu am avut absolut nicio problemă cu sprijinirea tuturor sporturilor, însă în ultima perioadă, când banii sunt atât de puţini, acordarea lor ar trebui făcută pe criterii de performanţă. Încă o dată, există ani de zile în care unii sau alţii au avut mai multă şansă la fonduri din partea Consiliului Local, dar fiecare sport sau joc sportiv are nevoie de o susţinere anuală sigură şi echilibrată. De aceea cred că, fără a fi rău, nici nu cred că aş putea, fondurile ar trebui să fie proporţionale cu performanţa, de la nivel mondial, european, naţional şi cu prezenţa în loturile naţionale ale României.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava