MOPAN Suceava

Elevii claselor a V-a și a VII-a de la Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc au participat vineri, 26 februarie 2021, alături de doamnele profesoare Nistor Oltea și Stanciu Daniela, la un atelier organizat de Şcoala de Bani, prin care au învățat cum să-şi gestioneze corect bugetul şi cum să ia cele mai bune decizii financiare cu impact pozitiv asupra viitorului lor.

Școala de Bani este programul național de educație financiară al Băncii Comerciale Române ce se adresează tuturor categoriilor de vârste (adulți, tineri, adolescenți și copii) și care își propune să contribuie la creșterea gradului de educație financiară din țară. Programul îi învață atât pe adulți, cât și pe copii, să își gestioneze banii cu responsabilitate, să înțeleagă care sunt factorii care îi determină să ia anumite decizii financiare, cum să economisească pentru a-și îndeplini mai ușor anumite dorințe și cum să folosească banii ca un instrument care să-i ajute să se dezvolte și să aibă o viață mai bună.

Așadar, Școala de Bani este  un program interactiv de educație financiară și o experiență completă oferită copiilor, în timpul căreia înțeleg concepte și noțiuni financiare, prin joc, fără a asculta definiții sau formule. Copiii realizează că banii se câștigă greu și se consumă ușor, că nu mereu prețul unui obiect este egal cu valoarea lui, că deciziile luate trebuie argumentate și că fiecare dintre noi are un impact asupra economiei lumii prin hotărârile noastre.

Elevii participanți la atelierul de educație financiară au învățat, prin joc, despre importanța economiilor, incluzând beneficiile aduse de acestea pe termen lung și scurt și au identificat modalități de gestionare eficientă a bugetului personal. De asemenea, activitățile derulate au dus la conștientizarea cheltuielilor și a bugetului familiei, elevii înțelegând valoarea banilor (de unde vin, cum sunt utilizați, care este rolul lor în societatea noastră). S-a discutat despre valoarea unui obiect (ascunsă, sentimentală, materială), realizându-se o ierarhizare a cheltuielilor personale în funcție de necesitate (mai întâi nevoile și apoi dorințele).

Informațiile dobândite pe parcursul atelierului îi va ajuta, cu siguranță,  pe elevi atât în planificarea și gestionarea cu atenție a bugetului personal prin prioritizarea cheltuielilor, cât și în constituirea unui plan pe termen lung și scurt cu privire la gestionarea și investirea resurselor financiare, în adaptarea cheltuielilor la realitatea vieții de zi cu zi și, de ce nu, în dezvoltarea unui parcurs profesional ca antreprenor.

Toți elevii s-au declarat încântați de oportunitatea participării la un altfel de atelier, conștientizând faptul că ei trăiesc și se dezvoltă într-o lume cu multiple oportunități. De aceea au nevoie să învețe de mici ce sunt banii și cum să-i folosească ca pe un instrument pentru o viață mai bună. Și au mai învățat o lecție extrem de importantă: aceea că investiția majoră pe care trebuie să o facă fiecare este investiția în propria educație.

prof. Nistor Oltea, prof. Stanciu Daniela

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava