MOPAN Suceava
  • Bursa de Valori București își asumă rolul de principal canal de finanțare pentru investițiile verzi și intenționează să implementeze un segment de obligațiuni verzi pe piața de capital locală pentru identificarea facilă a instrumentelor financiare care finanțează proiecte sustenabile
  • Ministerul Finanțelor intenționează să emită primele obligațiuni verzi, în perioada 2021-2023, precum și să elaboreze cadrul general pentru obligațiunile verzi la nivel suveran
  • În Romania, proiectele verzi însumează circa 60 miliarde de euro, atât la nivel guvernamental, cât și nivelul sectorului privat. Impactul implementării acestor proiecte sustenabile asupra creșterii economice ar putea ajunge în 6 ani până la 5,7 puncte procentuale, conform experților BNR
  • International Finance Corporation organizează în 6-7 iulie seminarul pe tema Deep Dive in Green Social and Sustainability Bonds adresat emitenților interesați de a explora aceste alternative de finanțare, dar și investitorilor sau consultanților

Finanțările verzi pe piața de capital locală devin tot mai atractive pentru investitorii locali și internaționali, dar și pentru companii și autorități, datorită potențialului pe care îl are România în acest domeniu, este una dintre principalele concluzii ale experților prezenți la evenimentul „Finanțarea prin instrumente financiare verzi prin piața de capital” organizat pe 22 iunie de Bursa de Valori București (BVB) și International Finance Corporation (IFC).

„Ne dorim să ne poziționăm ca un principal canal de finanțare pentru investițiile verzi, sustenabile, cred că avem un mare potențial în acest sens. Ne dorim să avem din ce în ce mai multe obligațiuni verzi la bursă. Ne gândim să avem și un segment al obligațiunilor verzi pe piața de capital pentru a identifica mai bine acele obligațiuni care finanțează proiecte verzi în România. Vom depune un efort susținut și în ceea ce privește ghidarea companiile cu privire la raportarea ESG”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Ministerul Finanțelor anunță că intenționează să emită primele obligațiuni verzi, în perioada 2021-2023, precum și să elaboreze cadrul general pentru obligațiunile verzi la nivel suveran. Acesta urmează să fie elaborat în aproximativ 6 luni în cadrul unui grup de lucru dedicat, organizat de Ministerul Finanțelor. Proiectele verzi eligibile vor viza eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul, silvicultura, transportul curat, gestiunea durabilă a apei, tehnologiile ecologice.

„Este important trendul mondial, dar și mai important este ca și noi să facem parte din el și să fim în plutonul fruntaș. La nivelul Ministerului Finanțelor, prin strategia de administrare a datoriei publice la nivel guvernamental pentru perioada 2021 – 2023, am prevăzut emiterea și utilizarea de obligațiuni verzi ca instrument de datorie publică”, a declarat Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor.

În prezent, în România, proiectele verzi însumează circa 60 miliarde de euro, atât la nivel guvernamental, cât și la nivel privat, iar impactul implementării acestor proiecte sustenabile asupra creșterii economice ar putea ajunge în 6 ani până la 5,7 puncte procentuale, conform unui calcul al experților BNR.

„În 2020, finanțările cu destinație durabilă au totalizat circa 544 miliarde de dolari la nivel global, un nivel mai mult decât dublu celui consemnat în 2019. Aproximativ 41% din aceste emisiuni au fost sub forma obligațiunilor verzi. Din perspectiva tipologiei emitenților, evoluițiile au fost importante, iar sectorul guvernamental și cel al instituțiilor supranaționale au înregistrat cea mai dinamică evoluție în ultimii ani. O tranziție ordonată către o economie verde este în măsură să genereze oportunități semnificative pentru economie în ansamblu și pentru sistemul financiar. În România, proiectele verzi însumează valori considerabile, iar impactul lor asupra creșterii economice poate fi semnificativ. Conform calculelor derulate de grupul de lucru CNSM pentru sprijinirea finanțării verzi, valoarea acestor proiecte însumează circa 60 miliarde de euro, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul sectorului privat. În situația implementării acestor proiecte sustenabile, impactul suplimentar asupra creșterii economice ar putea fi semnificativ și ar putea ajunge până la 5,7 puncte procentuale în următorii șase ani”, a declarat Florin Dragu, Șef serviciu, Direcția Stabilitate financiară, Banca Națională a României.

Primul emitent de obligațiuni verzi la Bursa de Valori București, Raiffeisen Bank, a anunțat că urmează să listeze la BVB și a doua emisiune de obligațiuni verzi, în valoare de 1,2 miliarde de euro, cea mai mare de acest gen pe piața de capital locală. Prima emisiune de obligațuni verzi a intrat la tranzacționare în mai anul acesta, fiind prima atât la bursă, cât și în sistemul bancar românesc.

La sfârșitul anului 2020, International Finance Corporation avea emise 172 de emisiuni de obligațiuni în 20 valute, cu o valoare toală de peste 10 miliarde de dolari. Potrivit IFC, există o cerere imensă din partea investitorilor pentru obligațiuni verzi și climatice în Europa și România.

„Cererea uriașă a investitorilor poate fi observată și din faptul că obligațiunile verzi sunt în medie de peste 4 ori suprasubscrise în comparație cu cele simple. În 2021 se așteaptă ca volumul anual de emisiuni de obligațiuni climatice să atingă un nivel între 400 și 450 de miliarde de dolari. Inițiativa «Climate bonds initiative» prevede ca 2021 va fi al 10-lea an consecutiv de creștere pentru obligațiunile verzi globale”, a declarat Cristian Nacu, Senior Country Officer România și Republica Moldova, IFC.

IFC organizează împreună cu BVB workshop-ul pe tema Deep Dive in Green Social and Sustainability Bonds pe 6-7 iulie. Seminarul este adresat emitenților interesați de a explora aceste alternative de finanțare, dar și investitorilor sau consultanților.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se afla în dialog permanent cu părțile implicate, în special cu Ministerul Finanțelor, în vederea urmăririi procesului legislativ la nivel european și întreprinderii tuturor demersurilor de transpunere la nivel național a prevederilor directivelor europene, potrivit lui Daniel Apostol, Director Direcția de Comunicare ASF, prezent la evenimentul BVB – IFC.

Bursa de Valori București a lansat în septembrie anul trecut primul proiect „verde” pe piața de capital locală care include furnizarea de informații ESG de calitate pentru companiile listate. Prin intermediul rating-urilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele BVB sunt de a oferi majorității emitenților locali o evaluare inițială, de a promova investițiile responsabile și de a scoate în evidență importanța standardelor ESG în rândul actorilor activi pe piața de capital. Inițiativa urmărește de asemenea să încurajeze companiile locale să își alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creștere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani. Evenimentul organizat în colaborare cu IFC vine în continuarea acestui demers.

***

Notă: Acest material reprezintă o sumarizare a principalelor idei discutate în cadrul evenimentului „Finanțarea prin instrumente financiare verzi pe piața de capital”, organizată în 22 iunie, de BVB și IFC. Evenimentul integral poate fi urmărit AICI.

Informații suplimentare referitoare la analiza Grupului de lucru CNSM pentru sprijinirea finanțării verzi pot fi regăsite AICI.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava