Concert pascal
MOPAN Suceava

Fiasco total la întâlnirea pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni prin Instituția Prefectului-Județul Suceava a organizat-o astăzi în sala Ștefan cel Mare a Palatului Administrativ din municipiul reședință de județ în cadrul Campaniei Naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!“. Față în față cu autoritățile locale și județene s-au aflat doar doi reprezentanți ai Diasporei. De partea cealaltă s-au aflat subsecretarul de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, Victor Ionescu, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, șeful Autorității Electorale Permanente, Eduard Anton, șefa Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Liliana Orza, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnariu, șefia Inspectoratului Școlar Județean, Gabriela Mihai. Prefectura Suceava a fost reprezentată de directorul de cabinet, Bogdan Filip iar în sală s-au aflat mai mulți primari și șefi de instituții.

În lipsa conducerii la vârf a Prefecturii Suceava rolul de amfitrion a fost luat de președintele Flutur

În lipsa conducerii la vârf a Prefecturii Suceava rolul de amfitrion a fost luat de președintele Flutur care a încercat să facă un dialog cu cei doi reprezentanți ai diasporei. Flutur a arătat că problematica Diasporei s-a aflat permanent pe agenda sa de lucru subliniind că el a fost cel care a demarat proiectul Luna Diasporei în 2016 și că în cadrul Consiliului Județean funcționează un birou al Diasporei, unic în țară, prin care au fost soluționate multe cazuri punctuale. El s-a arătat dezamăgit de prezența slabă a Diasporei la aceste dezbateri lăsând să se înțeleagă că organizatorii trebuiau să se implice mai mult. ”Dacă nu ne implicăm suntem vinovați și noi”, a spus Flutur care a propus organizarea urgentă de întâlniri în comune cu familiile celor plecați la muncă în străinătate pentru a le transmite în mod direct informațiile de care au nevoie. ”În lipsa diasporei de la dezbateri Flutur s-a substituit reprezentanților acestora și a ridicat o serie de probleme cu care se confruntă cei plecați la muncă afară. ”O problemă grea este arondarea la consulate. Ești al nimănui în Europa. Avem diverse probleme, sunt decese și nu au cum să trimită morții acasă rapid și stau prin congelatoare până găsesc o firmă de transport”, a spus Flutur.

 

Lungu: ”Diaspora este familia noastră lărgită”

La rândul său primarul Lungu a menționat că este în contact cu mulți dintre cei plecați la muncă în străinătate care apelează la Primăria Suceava cu diverse probleme arătând că ”Diaspora este familia noastră lărgită”. Lungu s-a arătat la rându-i dezamăgit de prezența slabă la această întâlnire a diasporenilor propunând ca la anul aceasta să aibă loc în prima decadă a lunii august când sunt toți acasă.

Diasporean: ”Propun ca Ministerul Românilor de Pretutindeni să facă astfel de întâlniri în orașele de afară unde sunt mulți români”

La reuniunea de astăzi au vorbit și cei doi reprezentanți ai Diasporei. Unul dintrei ei a ridicat problema reintegării în școlile românești a copilor născuți în afara țării iar celălalt a ridicat problema slabei informări a Diasporei propunând ca reprezentanții statului să meargă direct în comunitățile de români din afara țării pentru a le prezenta reglementările legislative care îi privesc cum ar fi cele privind votul prin corespondență. ”Sunt mulți români dezinformați. Nu e suficientă doar informarea acasă. Spre exemplu la Torino unde lucrez eu sunt mulți oameni care nu au acces la informații. Propun ca Ministerul Românilor de Pretutindeni să facă astfel de întâlniri în orașele de afară unde sunt mulți români. Statul își aduce aminte de români doar în preajma alegerilor. Trebuie să se implice permanent. Cel mai dureros e că sunt mulți bătrâni care lucrează fără contracte și sunt tratați foarte rău”, a declarat Cristian Pascariu, un sucevean care lucrează de 15 ani în Torino-Italia. ”Cu durere în suflet spun că noi suntem parcă din alt popor. Suntem părinți, nepoți al celor care stau aici. Suntem tot români și ne iubim țara. Eu am steagul României la balcon. Și copiilor mei care au crescut în Italia le-am inoculat în minte lor că sunt români”. Obiectivul general al Campaniei Naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!“ este de a realiza o informare corectă și cât mai completă a potențialilor migranți români în ceea ce privește drepturile și obligațiile pe care le au statele membre ale Uniunii Europene”. Totodată, se dorește ca românii de pretutindeni să afle mai multe despre programele pe care România le desfășoară pentru a-i încuraja să revină acasă în număr cât mai mare.

Întâlnire cu Diaspora fără Diaspora, la Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava