MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean,Gheorghe Flutur, s-a întâlnit la sfârșitul acestei săptămâni, la Bruxelles, cu suceveni din diaspora, aflați în Belgia. În zona Bruxelles sunt comunități importante de suceveni, foarte mulți plecați din localitățile din localitățile din jurul Sucevei, Bosanci și Moara dar și din Liteni sau Salcea. Gheorghe Flutur le-a vorbit despre proiectele finalizate sau în derulare – investiții și promovare.

”Le-am prezentat faptul că, prin compartimentul Serviciul Diasporă înființat în cadrul Consiliului Județean Suceava, ținem legătura cu sucevenii plecați din țară, preluăm sugestiile și problemele semnalate de ei, la care căutăm soluții. O bună parte dintre ei cunosc preocupările administrație județene privind diaspora. S-au arătat foarte interesați de noile proiecte inițiate, cum ar fi parcul industrial. Plecați de 15-20 de ani din țară, muncind în construcții sau transporturi, mulți dintre ei sunt cu gândul la acasă. Ar vrea să se întoarcă în țară. Unii au copiii cu ei alții au copii în țară, dar tot mai mulți spun că, dacă ar avea condiții să facă ceva care să le asigure un trai decent – să muncească, să investească, ar reveni și mâine. Asta trebuie făcut pentru a se întoarce acasă forța de muncă – una calificată, care să și investească aici pentru a pune umărul la dezvoltarea comunităților locale, dar și pentru a se reîntregi familii, pentru reducerea abandonul școlar”, a spus Flutur.

El a menționat că a discutat despre continuarea proiectului Luna diasporei, despre faptul că pe 28 iulie va fi o zi cu totul deosebită, când CJ va  invita suceveni din diaspora care au povești de succes, care au de spus ceva de interes atât pentru cei plecați cât și pentru cei din țară. ”Vom organiza un program special pentru ei. Tot atunci se vor acorda și Distincții Meritul Bucovinei, instituită pentru a marca Centenarului Unirii Bucovinei cu Țara”, a adăugat șeful administrației județene. Flutur a precizat că a discutat cu cei din diaspora și despre demersurile privind deschiderea unui zbor Suceava-Bruxelles. ”Diaspora poate avea un aport considerabil în deschiderea de noi curse aeriene. Le-am prezentat ca exemplu modul în care au procedat cei de la Londra.Se va merge pe dezvoltarea grupurilor de suceveni care să se implice, crearea unui nucleu activ care să lucreze la fundamentarea argumentelor și care apoi să fie transmise mai multor operatori în vederea introducerii unei curse Suceava-Bruxelles. Vor face demersuri pentru implicarea organizațiilor diasporei din Belgia, a bisericilor. Vor fi folosite rețele de socializare, platforme de comunicare ale asociațiilor românilor din Belgia”,a afirmat Flutur.

Pentru promovarea județului Suceava, a turismului în Bucovina, se va lua în calcul și organizarea Zilei Bucovinei la Bruxelles.

Foto: Gheorghe Flutur, într-o comunitate de suceveni în Bruxelles, mulți bosânceni – familiile Fodor, Croitor, Blîndu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava