MOPAN Suceava

Sala de evenimente a Muzeului de Istorie din Suceava a fost arhiplină joi seară la conferința vizând înființarea de întreprinderi sociale, printr-un program cu fonduri europene, organizată de viceprimarul Marian Andronache și tinerii din PMP, lucru care a arătat că subiectul este unul de mare interes pentru suceveni. Andronache a vorbit despre necesitatea reînvierii spiritului antreprenoarial arătând că acest proiect denumit ITAC-Instruiește Talente, Angajează Caractere!”, al organizației de tineret a PMP, privind înființarea de întreprinderi sociale reprezintă o bună oportunitate în acest sens mai ales că nu este nevoie de cofinanțare din partea inițiatorului.

Andronache: ”Cred cu tărie că cea mai de preț reusursă a Sucevei o reprezintă resursa umană”

”Am simțit nevoia să fac această întâlnire pentru că dincolo de partea administrativă a activității mele ca viceprimar cred că este important ca noi toți ca și comunitate să ne ajutăm reciproc. Suceava nu înseamnă numai străzi, trotuatre, parcări, spații verzi, pavele, maișini,  magazine. Suceava este în esență despre oameni de suflet. Cred cu tărie că cea mai de preț reusursă a Sucevei o reprezintă resursa umană. Știm că noi sucevenii suntem oameni harnici, dinamici, intelogenți și că împreună putem găsi formula ca Suceava să depășeaască statutul de târg și aici sincer nu este nici o ironie pentru că Suceava a fost un târg comercial după aceea a fost un oraș industrializat dar din păcate a revenit la statutul de târg comercial. Foarte mulți retaileri activează pe piața suceveană.  Avem cei mai mulți metri pătrați de supermarketuri pe cap de locuitor din țară. Lucrul ăsta cred eu că ar trebui să se schimbe și să încercăm să reînviem antreprenoriatul sucevean. Una din soluții pe care o propun azi împreună cu speakerii evenimentului este înființarea de întreprinderi sociale cu fonduri nerambursabile. Viziunea mea este că prin valorificarea acestei oportunități pe lângă faptul că se vor pune pe roate întreprinderi care va ridica economia sucevei prin ele se va contribui la soluționarea unor probleme sociale care pe mine ca viceprimar mă interesează foarte mult. Se va reduce astfel presiunea generală de existență a unui număr mare și care devine din ce în ce mai mare de persoane aflate în dificultate fie că vorbim de persoane de etnie romă, fie că vorbim de beneficiarii de venit minim garantat sau de tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului sau de ce nu de persoane cu dizabilități. Înființând acest tip de întreprinderi vom reuși să îmbinăm în mod eficient responsabilitatea individulaă cu cea colectivă și astfel se vor produce bunuri, se vor furniza servicii care vor urmări dezvoltarea economică și socială a comunității noastre iar scopul principal al beneficiilor sociale va fi îndeplinit”, a explicat Andronache.

În baza programului pot fi acordate finanțări nerambursabile cuprinse între 55.000 și 100.000 de euro

El a ținut să precizeze că un ajutor esențial în acest proiect l-a primit de la consilieirii săi Anca Gâtlan, profesor asistent  universitar la USV Suceava și Robert Ciocan, economist, manager de proiect, consultant fonduri europene. Explicații pe marginea proiectului au oferit Ecaterina Croitor, lector universitar doctor în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” și președintă a Structurii Teritoriale Suceava a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Carmen Boghian, conferențiar universitar doctor la USV și membru titular al Societății Științifice de Management din România, Vasile Gafiuc, președinte al asociației ”Institutul pentru Parteneriat Social – Bucovina”, rețeaua întreprinderilor de economie socială pentru dezvoltarea Regiunii Nord- Est – RIES,  Răzvan Straton, vicepreședinte  al organizației non-guvernamentale  JCI (Junior Chamber International) Suceava și director al firmei LUKICOSM, administratorul de societate comercială Marius Medvischi care a prezentat un model de succes: Întreprinderea socială ”Mobilier meșteșugit” și bineînțeles Robert Ciocan.

În baza programului pot fi acordate finanțări nerambursabile cuprinse între 55.000 și 100.000 de euro, iar viceprimarul Andronache susține că în regiunea de Nord-Est vor fi constituite peste 300 de întreprinderi sociale.

Interes mare printre suceveni cu privire la inițiativa viceprimarului Andronache vizând înființarea de întreprinderi sociale, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava