MOPAN Suceava

Vă fac cunoscut faptul că, astăzi, 8 aprilie a.c., am adresat câte o interpelare Prim-ministrului României, domnul Victor Viorel Ponta, Ministrului Sănătății, domnul Eugen Gheorghe Nicolăescu, Ministrului Finanțelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu, și Ministrului Muncii, Familiei, Protecției sociale și Persoanelor vârstnice, doamna Mariana Câmpeanu, cât și Ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, și Ministrului Sănătății, domnul Eugen Gheorghe Nicolăescu.

Obiectele interpelărilor sunt următoarele:
I. Alocarea sumei de 104.000 mii lei pentru finanţarea proiectului de investiţii „Magistrala V Metrou Etapa I Drumul Taberei – Universitate”- incertă sau sigură?
II. Şi, totuşi, se poate ca, în acest an, medicii rezidenţi să beneficieze CONCRET de creşteri salariale? Termeni efectivi, nu evazivi.
III. Liberalizarea pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale: Consumatorul român vulnerabil este nedefinit legal şi nesprijinit, iar România se află în faţa Curţii Europene de Justiţie
IV. Românii nu sunt plaga Europei!
Vă mulţumesc şi vă prezint, în continuare, rezumatul interpelărilor depuse.

I. INTERPELARE
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de scoatere la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, ce au fost atribuite ţării noastre la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, “se propune instituirea unui mecanism de finanţare flexibil astfel încât sumele obţinute din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră să poată fi utilizate pentru proiecte urgente care se încadrează în categoria prevăzută de art. 10 alin. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 octombrie 2003. (…) Totodată, în vederea urgentării acestor proiecte, se propune alocarea sumei de 104.000 mii lei Ministerului Transporturilor pentru finanţarea în anul 2013 a proiectului de investiţii „Magistrala V Metrou Etapa I-a Drumul Taberei – Universitate” în vederea decongestionării traficului şi a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, acest proiect încadrându-se în lista destinaţiilor pentru care pot fi utilizate veniturile obţinute din comercializarea certificatelor prevăzute de art. 10 alin. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 octombrie 2003″.
Domnule prim-ministru, dat fiind recenta Ordonanţă adoptată, importanţa sa deosebită, oportunitatea finanţării unor proiecte ce trenează şi trebuie finalizate, dar, mai ales, contestarea acestei Ordonanţe care ar arăta că imediata deblocare a sumei necesare proiectului privind continuarea lucrărilor Magistralei V Metrou Etapă I-a Drumul Taberei – Universitate este una incertă, vă rog, în vederea înlăturării oricăror suspiciuni, să îmi comunicaţi şi să comunicaţi public, în calitate de şef al Executivului din România, termenul la care suma va fi alocată, putând contribui efectiv la continuarea proiectului mai-sus menţionat.

II. INTERPELARE
Cu ocazia Adunării Naţionale a Colegiului Medicilor din România- CMR- aţi declarat: „Nu avem posibilitatea creşterilor de salarii în 2013, dar vă readuc aminte declaraţia domnului prim-ministru, că toţi banii din reorganizare şi restructurare rămân la nivelul sănătăţii. Dacă rămân toţi banii pe care i-am estimat, vom discuta cu Ministerul Finanţelor să-i putem duce spre o eventuală creştere a salariilor rezidenţilor. Poate, spun poate. Că va fi o creştere cu 10%, că va fi cu 13%, mi-e greu să spun.”
Totodată, aţi făcut referire la subiectul reorganizării spitalelor şi al modificării statutului medicilor din România.
„Politicile publice trebuie să se schimbe în acest domeniu. Să regândim statulul medicului şi din punct de vedere al salarizării. Am declanşat procedura prin care avem un grup de lucru ce pregăteşte proiectul privind reorganizarea şi restructurarea, partea cea mai complicată, «nuca», după cum se spune, adică spitalul, acolo unde avem mulţi medici, mulţi asistenţi, dar care trăiesc pe lefuri de nimic. (…) Să vedem ce criterii stabilim pentru treptele de salarizare. Salariile vor ţine cont de multe criterii, printre care profesionalism, performanţă. Pentru unii, s-ar putea ca salariile să scadă, dar probabil nu sub un anumit prag. Noi ne-am propus să terminăm proiectul în vară, iar apoi să intre în debzbatere publică pâna în toamnă şi apoi să fie aplicat”.
Domnule ministru, aceste declaraţii, deşi cu intenţii benefice la bază, nu reprezintă, la momentul de faţă, decât declaraţii nefundamentate prin aplicare.
Urmare a acestui fapt, vă rog să îmi comunicaţi, în cazul în care nu va fi posibilă creşterea salariului medicilor rezidenţi, care vor fi măsurile alternative pe care le veţi lua pentru a proteja şi stimula, totuşi, această categorie descurajată de ani de zile ce nu poate rămâne încă un an în situaţia din prezent?
În acelaşi timp, având în vedere importanţa proiectului de restructurare şi reorganizare, vă rog, domnule ministru, să comunicaţi componenţa şi competenţa grupului de lucru la care aţi făcut referire, cât şi, lăsând deoparte estimările evazive, perioada efectivă de finalizare a respectivului proiect.

III. INTERPELARE

În 2011, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană adoptarea măsurilor de taxare a veniturilor suplimentare ale companiilor energetice în urma liberalizării, măsuri ce ar fi trebuit să contribuie la fondul special alocat consumatorilor vulnerabili.
Prima etapă a liberalizării la gaze privitoare la consumatorii industriali a demarat pe 1 februarie 2013, iar, în privinţa consumatorilor casnici, liberalizarea va debuta pe data de 1 iulie a.c., situaţie în care trebuie adoptate măsuri de sprijin al acestor consumatori incapabili să suporte majorările de preţuri, România ajungând deja în faţa Curţii Europene de Justiţie, unde a fost propusă pentru o amendă de aproximativ 60.000 euro pe zi.
Referitor la protecţia consumatorilor, autorităţile din România au adoptat Legea 123/2012, privind piaţa energiei electrice şi gazelor naturale, în iunie 2012, pentru transpunerea Directivelor europene, nr. 72/2009 privind piaţa energiei electrice şi nr. 73/2009 privind piaţa gazelor naturale. O transpunere, din păcate, incompletă.
Respectiva lege indică un calendar de creştere treptată a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale, dar legislaţia referitoare la protecţia consumatorilor ce sunt afectaţi de creşterea preţurilor nu a fost până în acest moment adoptată, neexistand nici definiţia consumatorului vulnerabil, precum nici criteriile de încadrare în această categorie.
Conform anunţului făcut, ministerele pe care le conduceţi ar trebui să prezinte Guvernului o notă privitoare la sprijinirea consumatorului vulnerabil, având în vedere menţiunile prezentate în interpelarea de faţă.
În acest sens, premierul României, domnul Victor Ponta, a declarat referior la liberalizarea pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale:
„E şi procedura semnalată de Comisia Europeană, dar avem şi în acordul cu FMI şi lucrurile trebuie să meargă împreună: liberalizarea preţurilor la energie, cu un tip de protecţie – prin tarif social – şi pentru consumatorul vulnerabil, care să ne permită un grad de suportabilitate a preţurilor în energie. Preţurile la energie, în acest moment, reprezintă – nu doar pentru România sau pentru Bulgaria, ţara vecină, ci pentru toată Europa – probabil principala provocare a anului 2013. (…) Preţurile la energie afectează, pe de o parte, populaţia, pe de altă parte, afectează grav competitivitatea industriei europene. Şi, evident, în spirit european, căutăm tot felul de măsuri pentru a atenua efectele produse”.
Doamna ministru, domnule ministru, având în vedere cele expuse, vă rog să îmi comunicaţi termenii de aplicare a măsurile concrete de soluţionare cât mai rapidă a acestui deficit legislativ pentru protejarea consumatorului vulnerabil şi pentru ieşirea de sub incidenţa amendării României de către Curtea Europeană de Justiţie.
IV. INTERPELARE

Statutul cetăţenilor români în Marea Britanie este un subiect aflat, deja, de prea multă vreme, în discuţie publică. De asemenea, aşa cum am arătat şi în demersurile mele de până acum, în Marea Britanie, campania complet defavorabilă la adresa imaginii românilor şi a României, se desfăşoară cu numeroase consecinţe ce nu pot dispărea “peste noapte” şi care cer din partea dumneavoastră, domnule Ministru al Afacerilor Externe, măsuri mult mai aplicate şi susţinute.
Tabloidul britanic “The Sun”, potrivit lui Mike Darcey, directorul News International, este cumpărat zilnic de către 2,4 milioane de cetăţeni britanici, în timp ce alţi 1,5 de vizitatori unici accesează ediţia sa on-line.
Zilele trecute, “The Sun” a publicat un material în care se arată că românii săraci şi bolnavi emigranţi în Marea Britanie, începând cu anul viitor, ar urma să îi extermine pe britanici din cauza unui bacil letal de tuberculoză.
„Sărăcia şi sistemul sanitar precar au făcut din România capitala tuberculozei în Europa, boala omorând sute de oameni în fiecare an. Experţii se tem că imigranţii săraci infectaţi vor aduce virusul contagios fără să îşi dea seama în Marea Britanie când vor veni anul viitor să caute de muncă”.
Jonathan Stillo, expert britanic în TBC, a declarat: “Avem 1.000-1.500 în România cu tulpină de virus care este rezistenţă la tratament. Mulţi nu sunt diagnosticaţi. Este un risc pentru Marea Britanie. Munca în construcţii, în agricultură etc sunt slujbele pe care le au. Este şi mai dificil dacă trăiesc sau lucrează în locuri aglomerate. Aceşti oameni nu se fac bine. Trec graniţe, se mişcă. Este o problemă periculoasă. Medicii din UK trebuie să înceapă să aibă grijă pentru că vine înspre noi”, avertizând că un român infectat şi sărac ar putea îmbolnăvi, numai stând pe scaun în metrou, între 10 şi 15 persoane pe an şi făcând referire şi la faptul că românii sunt cauza îmbolnăvirii cu TBC şi a cetăţenilor din Olanda (unde se presupune că jumătate din pacienţii suferinzi de TBC rezistenţă la tratement sunt din România) şi Italia.
Tot în materialul publicat de către tabloidul “The Sun” se face referire şi la vizitarea Institutului
„Marius Nasta”, unde, se spune: „În spatele uşilor instutului se află morţi care umblă alături de pacienţi mai norocoşi. Dr Cristina Popa explică: ‘Nu este precum spitalele din Marea Britanie, din nefericire, dar este tot ce avem mai bun”.
Deloc lipsită de importanţă este şi prezentarea făcută de către publicaţia medicală “The Lancet” care indică o creştere a numărului de cazuri de TBC imună la tratamentele comune care ar conduce la emergenţa unui tip de TBC netratabil, “o foarte reală ameninţare” în acest sens venind de la imigranţii din Europa de Est.
Domnule ministru al Afacerilor Externe şi domnule ministru al Sănătăţii, ca reprezentant al statului român, consider că asemenea demersuri sunt deja “prea mult” la adresa românilor şi a României şi vă solicit pe această cale, prezentarea cât mai urgentă a unui punct de vedere şi a unei strategii separate şi comune de contracarare a acestora prin măsuri coerente de corectare a problemelor cu care ne confruntăm şi pe care nu le putem rezolva prin “omisiune”.
Totodată, domnule ministru al Afacerilor Externe, vă invit să solicitaţi un drept la replică din partea statului român în tabloidul “The Sun” prin care să se realizeze o informare corectă asupra cazului prezentat.

Deputat,
Ovidiu C. Iane

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava