MOPAN Suceava

Al doilea apel pentru proiecte finanțate prin Programul INTERREG EUROPE, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate Națională, a fost deschis pe data de 5 aprilie 2016 și are ca termen limită pentru depunerea aplicațiilor data de 13 mai 2016, ora 12 CET (ora României).

Pentru promovarea acestui apel, pe data de 15 martie 2016 a fost organizat un eveniment de informare la Primăria Municipiului Brașov. Un alt InfoDay va fi organizat pe 13 aprilie 2016, la București, Hotel Golden Tulip Times, Sala Panorama, ora 9,30 (înscrierile se fac online, la http://goo.gl/forms/bFAEXazGdo).

Pe lângă întâlnirile organizate la nivel național, Secretariatul Comun al programului (cu sediul în Lille, Franța) a organizat, în perioada 22-23 martie 2016, la Rotterdam, Forumul de Cooperare Interregională și un eveniment Partner Search, pentru a facilita gasirea de parteneri pentru proiecte viitoare. Potențialii aplicanți care nu au putut participa la niciunul dintre aceste evenimente pot participa la webinarele care vor fi organizate de Secretariat în perioada 12-15 aprilie 2016:

–      Conceperea metodologiei proiectului: 12 aprilie 2016, 10-11 pm

–      Construirea parteneriatelor relevante: 13 aprilie 2016, 10-11am

–      Management, buget și finanțe: 14 aprilie 2016, 10-11am

–      Planificarea unei strategii de comunicare a proiectului: 15 aprilie 2016, 10-11am

Pana la sfârșitul perioadei de programare (anul 2020) vor fi lansate 3-4 apeluri de proiecte.

Prezentări

Magdalena Voinea, Rezultatele primului apel de proiecte INTERREG EUROPE

Dan Bălănescu, Noutăți privind Termenii de referință

Dan Bălănescu, Un proiect de succes

Prezentări făcute la Forumul de Cooperare Interregională care a avut loc la Rotterdam, în Olanda, pe 22 și 23 martie 2016

* * *

Programul de cooperare interregională INTERREG EUROPE este dedicat îmbunătățirii politicilor publice existente la nivel local, regional sau national, în special a investițiilor pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, dacă este cazul, pentru cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici publice, de către actorii de interes regional.

Programul finanțează două tipuri de acțiuni:

A. Proiecte de cooperare interregională, prin care organizații publice din diferite regiuni ale Europei lucrează împreună între 3 si 5 ani, pe o politică comună. Obiectivul este de a îmbunătăți performanța instrumentelor de politică regională ale regiunilor participante, în special investițiile în programe de creștere economică și locuri de muncă și în programele de cooperare teritorială europeană. Bugetul pentru acest tip de acțiuni este de 322,4 de milioane de euro iar proiectele se derulează în 2 faze:

– Faza 1 – dedicată învățării interregionale și elaborării unui plan de acțiune pentru îmbunătățirea instrumentului de politică publică abordat de fiecare regiune. Acest plan de acțiune este obligatoriu și rebuie realizat de fiecare regiune in parte.

Tot în această etapă trebuie creat și grupul actorilor importanți, pentru fiecare instrument de politică publică și pentru fiecare regiune. Prin acest grup părțile implicate se asigură că învățarea interregională nu rămâne la nivel individual, ci include toate părțile interesate, inclusiv sectorul privat.

Faza 2 – dedicată punerii în aplicare și monitorizării fiecărui plan de acțiune. Dacă este cazul, în această fază se pot efectua si proiecte pilot.

B. Platforme de învățare de politici – un instrument pentru schimbul mai rapid de cunoștințe, ce ajuta factorii de decizie in domeniul politicilor publice. Bugetul pentru acest tip de acțiuni este de 15.3 milioane de euro. Fiecare platformă este formată din:

o echipă internațională de experți specializați în politici publice, contractați pentru a organiza evenimente și a oferi informații și sprijin pentru punerea în aplicare a noilor politici.

o interfață web interactivă, care să faciliteze crearea de rețele și schimbul de informații și cunoștințe, informații și analize pe obiective tematice, rapoarte și publicații tematice, precum și o bază de date cu bune practici și rezultate relevante din proiectele de cooperare interregională.

Sunt eligibile pentru finanțare prin proiecte INTERREG EUROPE:

– autoritățile publice (in special Autoritățile de Management),

– organisme de drept public,

– organisme private non-profit.

Ratele de cofinanțare sunt diferite in funcție de beneficiari eligibili:

– 85% din FEDR pentru autorități publice din cele 28 de state UE,

– 75% din FEDR pentru organisme private non-profit din cele 28 de state UE,

– 50% din fonduri norvegiene, pentru autorități publice, organisme de drept public și organisme private non-profit din Norvegia,

– fonduri elvețiene: partenerii din Elveția sunt invitați sa contacteze Punctul National de Contact al INTERREG Elveția pentru detalii referitoare la oportunitățile de finanțare

– 100%    pentru platforme de învățare de politici.

Bugetul programului, pentru toate cele 28 de state membre, pentru perioada 2014-2020, este de 426,309,549.12 euro, din care 359,326,000 FEDR si 66,983,549.12 cofinantare nationala. la acest buget se adaugă contribuţia celor două State partenere cu statut special, Elveţia şi Norvegia: 6.000.827 Euro.

Axe prioritare

Axa prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare       

1 (a) – îmbunătățirea infrastructurilor de cercetare și inovare (C&I) și a capacităților pentru a dezvolta excelența în materie de C&I și promovarea centrelor de competență, în special a celor de interes european;

1 (b) – promovarea investițiilor în C&I, dezvoltarea legăturilor și sinergiilor între întreprinderi, centrele de cercetare și dezvoltare și învățământul superior, în special promovarea investițiilor în dezvoltarea de produse și de servicii, transferul de tehnologii, inovarea socială, eco-inovarea și aplicațiile de servicii publice, stimularea cererii, crearea de rețele și de grupuri și inovarea deschisă prin specializarea inteligentă, precum și sprijinirea activităților de cercetare tehnologică și aplicată, liniilor-pilot, acțiunilor de validare precoce a produselor, capacităților de producție avansate și de primă producție, în special în domeniul tehnologiilor generice esențiale și difuzării tehnologiilor de uz general;

Axa prioritară 2 – Competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii

–      sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare.

Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele        

-promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Axa prioritară 4 – Mediu și utilizarea eficientă a resurselor

– conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural,

– sprijinirea tranziției industriale către o economie eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor, promovarea unei creșteri ecologice, a eco-inovării și a managementului performanței de mediu în sectorul public și cel privat.

Axa prioritară 5 – Asistență tehnică (buget: 21,3 milioane de euro).

Mai multe informații

Pagina INTERREG / Site-ul INTERREG

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava