MOPAN Suceava

Cooperarea pe teme europene dintre România și Polonia s-a aflat, astăzi, în centrul discuțiilor ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, cu ministrul polon al investiţiilor şi dezvoltării, Jerzy Kwieczinski.

Cei doi demnitari au convenit, în acest context, că este necesară colaborarea pentru armonizarea poziţiilor şi multiplicarea schimburilor de experienţă în domenii precum politica de coeziune și utilizarea fondurilor europene, dar și pentru identificarea de soluţii care să asigure menţinerea performanţelor economice remarcabile obţinute de România şi Polonia.

A fost adusă în discuție împărtăşirea experienţei în ceea ce privește constituirea şi funcţionarea Fondului Polon de Dezvoltare, aprofundarea cooperării în dezvoltarea pieţei de capital, extinderea infrastructurii şi a relaţiilor Nord – Sud, precum și în realizarea de proiecte regionale, în special a celor identificate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

În contextul cooperării sub egida Parteneriatului Strategic şi al tendinţei ascendente a relaţiilor economice româno-poloneze, ministrul Ştefan-Radu Oprea a insistat pentru acţiuni comune în vederea echilibrării dinamice a balanţei comerciale şi creşterii investiţiilor reciproce. ”Prin organizarea de forumuri economice bilaterale la nivel înalt, vom crea platforme de prezentare a realităţilor economice şi a oportunităţilor de cooperare. Trebuie să identificăm cel mai eficient mecanism de cooperare instituţională, să creăm un cadru propice şi să transmitem, astfel, semnale pozitive către mediile de afaceri român și polonez”, a precizat ministrul Oprea.

În perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE, ministrul Oprea a trecut în revistă priorităţile României în domeniile politicii comerciale şi mediului de afaceri. Un interes aparte au suscitat iniţiativele româneşti privind revizuirea Small Business Act şi adaptarea principiilor acestuia la tendinţele accentuate spre digitalizare, crearea unei reţele europene de incubatoare şi acceleratoare de afaceri, înfiinţarea şi includerea în noul cadru financiar multi-anual european a unui instrument de finanţare a start-up-urilor inovative.

Ministrul Oprea și ministrul Kwieczinski au discutat, de asemenea, despre propunerea Poloniei privind elaborarea şi implementarea unei noi Strategii Macroregionale, care să contribuie la dezvoltarea cooperării în Europa Centrală şi de Est.

Întrevederea celor doi demnitari a avut loc în marja conferinţei la nivel înalt “O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţeni”, organizată la Palatul Parlamentului.

Informaţii de background

Polonia este un partener comercial important al României. În anul 2017, schimburile bilaterale au crescut cu 18,7%, însumând 6,1 miliarde euro, din care 1,96 miliarde euro exporturi românești (+18,2% comparativ cu anul precedent, locul 8 în topul țărilor de destinație a mărfurilor exportate, cu o pondere de 5,44%) și 4,12 miliarde euro achiziții din Polonia (+18,9% comparativ cu anul precedent, locul 4 în topul țărilor de proveniență a mărfurilor importate, pondere de 3,13%). Balanța comercială este deficitară (-2,15 miliarde euro), cu un raport exporturi/importuri de 1/2.

Polonia se situează pe locul 18 în rândul investitorilor străini din țara noastră, cu 0,98% din totalul investițiilor străine (avansând de pe locul 25 în prima parte a anului 2013). Până în prezent, au fost înregistrate în România 1.076 de societăţi cu capital polonez (0,48%), cu investiţii directe de 431 milioane euro.

În ultima perioadă se constată şi un interes crescând al firmelor româneşti pentru realizarea de investiţii în Polonia.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava