MOPAN Suceava

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 12 martie 2018, o întrevedere cu miniștrii afacerilor externe din Republica Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, și din Republica Elenă, Nikos Kotzias, în prezența șefului diplomației române, Teodor Meleșcanu. Întâlnirea a avut loc cu prilejul celei de-a 10-a reuniuni trilaterale România-Bulgaria-Grecia, care a avut loc în aceeași zi, la București. Cea de-a noua reuniune trilaterală în acest format a fost organizată pe 7 mai 2014 în Grecia, la Salonic.

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu miniștrii de externe din Grecia și Bulgaria se situează în continuarea acțiunilor de politică externă recente, cu accent pe dimensiunea regională – întrevederea cu președintele sârb, Aleksandar Vučić și convorbirea telefonică cu prim-ministrul bulgar Boiko Borisov – și vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, sunt discutate prioritățile față de regiunea Balcanilor de Vest. În aceeași logică regională, în aceste zile va avea loc, în România, reuniunea miniștrilor de externe în Formatul București 9 (B9).  Este urmărită, astfel, intensificarea cooperării regionale din perspectivă europeană, dar și strategică.

Premierul român a salutat prezența la București a celor doi miniștri și a exprimat satisfacția pentru continuitatea formatului trilateral menționat, cu o vechime de peste două decenii și cu o certă utilitate și valoare adăugată generată îndeosebi în planul cooperării regionale şi al proiectelor de interconectare.

A fost evidențiat caracterul privilegiat al relațiilor dintre cele trei state, reflectat pe palierul cooperării bilaterale, precum şi prin interesele comune care apropie pozițiile acestora în plan regional – cu accent pe integrarea europeană a statelor din zonă – şi european, unde acestea împărtăşesc obiectivul unei Europe unite, coezive şi solidare.

În acest sens, a fost exprimată deplina disponibilitate a tuturor celor trei țări de a continua dezvoltarea cooperării în plan bilateral și regional, precum și de a promova împreună proiecte de interes comun, în beneficiul cetățenilor acestora.

În relația cu Bulgaria, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat felicitări pentru demararea cu succes a Președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene și a asigurat partea bulgară de întregul sprijin în îndeplinirea obiectivelor propuse. A fost evidențiată paleta largă de oportunități de care beneficiază România și Bulgaria, ca state vecine, membre UE si NATO, pe care cele două țări doresc să le valorifice.

Premierul român a subliniat rolul pe care etnicii români din Bulgaria și cei bulgari din România îl dețin în dezvoltarea relațiilor bilaterale, ca punți de legătură între cele două țări.

În plan economic, a fost relevată necesitatea de a încuraja contactele dintre oamenii de afaceri și de a conferi o dinamică mai pronunțată comerțului bilateral şi investiţiilor reciproce, menite să creeze noi locuri de muncă.

Părțile au agreat importanța implementării eficiente a programelor de dezvoltare regională și cooperare transfrontalieră dintre România și Bulgaria, în vederea derulării de proiecte concrete cu fonduri europene, care să asigure convergența economică și socială în cele două state.

În relația cu Grecia, șeful Executivului român a evocat prietenia trainică dintre cele două țări și popoare, bazată pe legături cu adânci rădăcini istorice și pe numeroase similitudini și convergențe de abordare pe tematicile actuale de interes la nivel regional și european, care conferă relației bilaterale un important potențial de dezvoltare și diversificare.

Înaltul demnitar român a manifestat dorința de a impulsiona dialogul politic bilateral și de a relua contactele la nivel înalt. A fost relevată contribuția comunității române din Grecia și a celei elene din România la consolidarea relațiilor dintre cele două popoare, precum și la dezvoltarea legăturilor culturale. În plan economic, a fost salutată creșterea schimburilor comerciale româno-elene în anul 2017. Totodată, a fost subliniată importanța menținerii și consolidării acestei tendințe, alături de promovarea investițiilor bilaterale, în condițiile existenței unui important potențial de explorat și valorificat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava