Concert pascal
MOPAN Suceava

Declarații de presă comune ale prim-ministrului Viorica Dăncilă şi omologului său olandez Mark Rutte

Viorica Dăncilă: Mă bucură prezența la București a prim-ministrului olandez, domnul Mark Rutte. Este prima vizită a unui premier olandez în România în ultimii 15 ani, iar dialogul de azi are ca scop extinderea relațiilor bilaterale în domenii precum investițiile, cercetarea și dezvoltarea sau cooperarea în domeniul apărării. Olanda se numără printre primii investitori străini în România, iar prezența firmelor olandeze în țara noastră este în continuă creștere. Am discutat despre modalitățile de consolidare a acestei cooperări și de intensificare a schimburilor economice, agreând organizarea unui Forum de Afaceri. Am prezentat premierului olandez noul cadru investițional din România, adoptarea Legii achizițiilor publice şi a Legii parteneriatului public-privat. Am discutat despre noi domenii de cooperare sectorială bilaterală precum: cercetare și inovare, agricultură, apărare și securitate.

Totodată, cooperarea în domeniul industriei navale este un punct de referință pentru colaborarea noastră bilaterală.

Am discutat, desigur, despre agenda europeană, în contextul în care România intră în linie dreaptă către preluarea şi exercitarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor. În această zi, când președintele Comisiei Europene a rostit discursul său despre Starea Uniunii, este foarte potrivit să vorbim despre viitorul Europei. Discursul președintelui Comisiei Europene pune accentul pe rezultatele concrete obținute de Uniunea Europeană pentru cetățeni, dar și pe ceea ce avem de făcut, inclusiv în perspectiva Summitului de la Sibiu,  pentru a răspunde provocărilor actuale.

Propunerile prezentate astăzi vin în sprijinul consolidării, completării sau ajustării unor domenii în care deja s-au realizat progrese, precum: Uniunea Securității, politica de azil și migrație.

Susținem obiectivele prioritare ale Comisiei, pentru perioada următoare, destinate a consolida Uniunea Europeană.

Având în vedere că președinția României este cea care va închide agenda strategică 2014-2019, considerăm necesară susținerea din partea tuturor statelor membre a construcției europene consolidate. România se va implica și pe viitor pe această cale, având în mod constant o poziție pro-europeană.

Olanda, membru fondator al Uniunii Europene, a deținut de 12 ori președinția Consiliului Uniunii Europene, cel mai recent în prima jumătate a anului 2016.

Prim-ministrul Mark Rutte și guvernul său de atunci au exercitat proactiv și cu multă abilitate acest mandat, iar experiența Olandei este binevenită.

Unul dintre dosarele despre care am discutat se referă la negocierile pe marginea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. În context, am subliniat importanța definirii unui buget echilibrat, care să susțină obiectivele Uniunii şi care să ofere o finanțare adecvată domeniilor care conduc la creștere și convergență, răspunzând, în același timp, noilor provocări cu care se confruntă Uniunea.

De asemenea, am reiterat interesul României de a sprijini activ avansarea dosarelor europene vizând securitatea internă UE.

Având în vedere faptul că România îndeplinește criteriile tehnice privind aderarea la spațiul Schengen, fapt confirmat de Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susține România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în spațiul Schengen și că nu trebuie să legăm problematica Mecanismului de Cooperare și Verificare de criteriile Schengen.

În concluzie, în discuția cu premierul Mark Rutte, am subliniat potențialul considerabil de dezvoltare, în continuare, a unei relații bilaterale dinamice, în interesul cetățenilor noștri. Nu vreau să vorbesc despre dispute politice interne, consider că acestea pot exista în toate statele membre ale Uniunii Europene. Important pentru mine este să aveți încredere în capacitatea executivului de la București de a-și îndeplini în mod corect mandatul, să avem relații bilaterale și la nivel european cât mai bune.

Îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru discuțiile constructive și pentru deschiderea de care a dat dovadă și sper într-o cooperare fructuoasă și pe viitor.

Mark Rutte: Aş vrea în primul rând să mulţumesc colegei mele, doamna prim-ministru Dăncilă. Nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen, dar e adevărat că suntem de acord pe multe alte chestiuni. În primul rând UE: proiectul european este foarte important, o piaţă puternică în care toate naţiunile să lucreze şi să lucrăm împreună pentru a putea furniza o securitate colectivă pentru toţi cetăţenii săi. Şi în timpul preşedinţiei române discuţiile se vor focusa pe Brexit, pe migraţie şi cred că preşedinţia română va fi ţinută minte pentru multe motive, dar unul dintre cele mai importante va fi bugetul pe următorii cinci ani, proiectul pe următorii cinci ani. Desigur, România îşi va pune amprenta pe agenda europeană a următorilor cinci ani, după alegerile pentru Parlamentul European. Am încredere totală în Președinția română a Consiliului UE şi Olanda va lucra constructiv cu România ori de câte ori va fi nevoie.

Am discutat şi despre relațiile excelente bilaterale şi economice. Desigur, sunt un pic gelos pe creșterea economică a României (…). În același timp, schimburile comerciale dintre România şi Olanda au crescut nu cu 7% cât este creşterea economică a României, ci cu 15%, ceea ce înseamnă aproape 5 miliarde de euro. Am agreat ca în primăvara anului 2019 să organizăm un nou forum de afaceri româno-olandez. Desigur, nu ne-am concentrat doar pe cooperarea economică, ci şi pe cooperarea în domeniul apărării. De exemplu, cooperăm foarte bine în cadrul NATO pe multe chestiuni şi apreciem susţinerea României pentru inițiativa olandeză privind îmbunătățirea mobilității militare în Europa.

Deci, o legătură bilaterală puternică, o cooperare foarte bună în cadrul UE şi o cooperare foarte strânsă în cadrul NATO. Aştept nerăbdător viitorul nostru împreună!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava