MOPAN Suceava

Prim-ministrul României, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles pentru a participa la conferința ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa – de la politici la acțiuni”, din 7 februarie, a avut o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organisation), Collette Avital.

Cu această ocazie, au fost abordate relațiile bilaterale România-Israel, prim-ministrul României subliniind că Statul Israel este pentru țara noastră cel mai apropiat aliat și partener strategic în Orientul Mijlociu.

Au fost evocate eforturile recente ale Românei în direcția accelerării procesului de restituire a proprietăților evreiești, precum și evoluțiile legislative legate de plata indemnizațiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului. S-a convenit continuarea cooperării dintre Guvernul României și Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești pe aceste teme.

De asemenea, cei doi interlocutori au discutat despre importanța Israelului ca partener strategic al Uniunii Europene, pe o gamă extinsă de teme, de la stabilitatea regională și contraterorism la dezvoltarea economică și securitatea energetică, educație și promovarea valorilor comune.

Totodată, șeful Executivului de la București a prezentat, în cadrul întrevederii, prioritățile Președinției României la Consiliul UE, cu accent pe tema combaterii antisemitismului și a combaterii negării Holocaustului.

Elemente de background:

Colette Avital, ambasador și om politic israelian de origine română, îndeplinește în prezent funcția de secretar general în cadrul Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești. Aceasta s-a născut în 1940, în Bucureşti, și a emigrat în Israel în 1950, fiind o personalitate marcantă a comunităţii originarilor din România. Colette Avital are o îndelungată şi distinsă carieră în politică şi diplomaţie. Aceasta a fost aleasă în Knesset, pe listele Partidului Muncii, în anul 1999, fiind realeasă în 2003 şi 2006. A fost vicepreşedinte al Knessetului şi membră a comitetelor de politică externă şi apărare, imigraţie, absorbţie şi problematica diasporei.

Înainte de a intra în politică, Colette Avital a fost diplomat de carieră, îndeplinind în cadrul MAE israelian funcţiile de director al Diviziei de pregătire a personalului diplomatic,  director general adjunct al Diviziei de Informare şi Comunicare precum şi funcţia de director general adjunct pentru problemele Europei Occidentale.

În străinătate a activat în calitate de ataşat de presă la Bruxelles, consul şi consul general a.i. la Boston, ministru plenipotenţiar la Paris (1982-1985), ambasador în Portugalia (1988-1992) şi consul general la New York (1992-1996). Are gradul diplomatic de ambasador.

Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (WJRO) este o organizație non-profit cu sediul la Ierusalim, fondată în 1993. Activitatea WJRO constă în negocierea, cu autoritățile naționale și locale din Europa Centrală și de Est, pe tema restituirii proprietăților evreiești confiscate abuziv în timpul regimului comunist.

WJRO susține procesul de restituire a proprietăților evreiești, precum și cel de acordare a unor compensații pentru supraviețuitorii Holocaustului și cooperează îndeaproape cu organizațiile naționale și locale ale comunităților evreiești.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava