Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, atrage atenția asupra finanțării deficitare a administrațiilor publice locale ca urmare a nerealizării veniturilor bugetare. Într-o întrebare adresată ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici, deputatul Ioan Balan precizează că potrivi art.6 din Legea nr.50/2019 a bugetului de stat pentru anul 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se repartizează, începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial al României a Legii bugetului de stat: a) 15% la bugetul local al judeţului; b) 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,5% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor; 7,5% se repartizează în mod egal judeţelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean.
Ion Balan a arătat că această pretinsă ”generozitate” a Guvernului a fost sterilizată de competențele suplimentare puse ministrul de finanțe, prin Legea bugetului, pe umerii administrațiilor publice locale, respectiv finanțarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare.
„Analizând în detaliu atât Legea bugetului de stat pentru anul 2019, cât și execuția bugetară în primele 4 luni am constatat că în anul 2019, Guvernul a estimat o creștere cu 4,36% a veniturilor din impozitul pe venit care ar fi urmat să se distribuie, potrivit art.6 către UAT-uri. De asemenea, în primele patru luni din anul 2019, impozitul pe venit colectat a fost mai mic cu 11%, rezultând venituri mai mici pentru UAT-uri cu circa 900 milioane lei”, a declarat Ioan Balan.

Ioan Balan vrea să afle de la ministrul finanțelor dacă va compensa sumele lipsă printr-un transfer superior de resurse prin sume defalcate din TVA

Deputatul PNL de Suceava a amintit și de faptul că majoritatea serviciilor publice sunt furnizate de către administrațiile locale, de la burse pentru elevi, investiții de interes local și până la asistența persoanelor cu handicap. În aceste condiții, Ioan Balan a declarat că dacă se vor repartiza sume mai mici către unitățile administrativ teritoriale din impozitul pe venit, vrea să afle de la ministrul finanțelor dacă va compensa sumele lipsă printr-un transfer superior de resurse prin sume defalcate din TVA. „Vă solicit să precizați cum va afecta situația nefavorabilă a bugetelor locale ritmul investițiilor de interes local programate în anul 2019? De asemenea, în condițiile în care nu numai administrațiile locale au un deficit puternic de finanțare, ci și Bugetul asigurărilor sociale de stat, de minus 1,75 miliarde lei și Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, de minus 1,6 miliarde lei vă solicit să precizați cum veți compensa aceste deficite?”, l-a întrebat Ioan Balan pe ministrul finanțelor publice. Nu în ultimul rând el vrea să afle de la Eugen Teodorovici și care capitole de cheltuieli vor fi diminuate pentru a asigura finanțarea celor trei domenii deficitare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava