Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a atras atenţia ministrului interimar al educaţiei, Rovana Plumb, cu privire la numărul insuficient de microbuze şcolare pentru transportul copiilor din judeţul Suceava. Într-o întrebare adresată ministrului Rovana Plumb, Ioan Balan a amintit că în urmă cu aproape cinci ani, Avocatul Poporului prezenta autorităților publice competente, inclusiv Ministerului Educației Naționale, un raport special privind transportul elevilor din mediul rural cu ajutorul microbuzelor școlare speciale. „Astfel, încă de la acel moment, erau descrise foarte clar deficiențele majore ale programului național de transport al elevilor: starea tehnică precară a mijloacelor de transport, inspecții tehnice periodice expirate pentru multe dintre acestea, lipsa  asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie și, în multe cazuri, lipsa atestatului de competență profesională pentru conducătorii auto. Pe lângă aceste aspecte, același raport evidenția numărul insuficient de microbuze școlare care ar trebui să asigure transportul elevilor până la și de la școală, fiind estimat un deficit de cel puțin 40%. În ciuda promisiunilor făcute de guvernele din ultimii ani, deficiențele majore semnalate de Avocatul Poporului s-au menținut până astăzi”, a declarat deputatul PNL de Suceava. Ioan Balan dat ca exemplu judeţul Suceava, unde numărul de microbuze școlare este în continuare insuficient, șoferii atestați practic nu există. Ioan Balan a adăugat că Inspectoratul Școlar Județean Suceava cunoaște aceste probleme, el arătând că în comuna Izvoarele Sucevei, elevii parcurg mai bine de 10 kilometri pe jos în fiecare zi.

„Probleme sunt și în alte comune din județ, care sunt nevoite să partajeze microbuzele puține și să compenseze nepăsarea Ministerului Educației. Primăriile din Județul Suceava, chiar și în contextul în care Guvernul le-a confiscat o parte din resursele financiare, își onorează pe deplin obligațiile care le revin, asigurând, nu știm prin ce minune, combustibili, salariile șoferilor și alte cheltuieli conexe. În același timp, Ministerul Educației pare să nu fie foarte interesat de rezolvarea acestei chestiuni, chiar dacă la iarnă copiii vor trebui să parcurgă zeci de km pe jos până la școală”, a spus deputatul liberal. În aceste condiții, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Rovana Plumb să precizeze care este deficitul de microbuze școlare înregistrat la începutul anului școlar 2018/2019, atât la nivel național, cât și la nivelul Județului Suceava. De asemenea, el i-a cerut ministrului educației să anunțe când va demara o procedură de licitație privind achiziția de microbuze școlare care să fie predate programului de transport pentru elevi, către administrațiile publice locale.

„În condițiile în care dotarea serviciilor de urgență cu ambulanțe noi se realizează în baza finanțărilor europene nerambursabile, de ce nu se utilizează fondurile europene disponibile în cadrul financiar 2014-2020 pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor? De asemenea, având în vedere că programul transportului școlarilor este o politică națională prevăzută expres Legea educației naționale, vă solicit să precizați de ce Ministerul Educației Naționale nu preia toate costurile asociate acestui program în bugetul Ministerului: carburanții necesari, costurile de întreținere ale microbuzele, salariile conducătorilor auto?”, a întrebat-o Ioan Balan pe ministrul educației.
Nu în ultimul rând, el a solicit precizări și cu privire la modul în care Ministerul Educației Naționale a ținut cont de observațiile și recomandările formulate de Avocatul Poporului, în special cele privitoare la posibilitatea redechiderii claselor școlare/preșcolare, în localitățile de domiciliu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava